Lois Openda (©Reuters)
Lois Openda (©Reuters)

Openda izrovario pobedu, Gulači je sačuvao: Lajpcig na vrhu - makar na kratko!

Vreme čitanja: 3min | ned. 06.10.24. | 17:30

Tim Marka Rozea trijumfom na gostovanju Hajdenhajmu preuzeo čelo tabele

Dortmund ni bleda senka onog iz Lige šampiona, ni Leverkuzen ne liči na prošlogodišnji, pa se u ranoj fazi nove sezone kao glavni Bajernov rival u trci za titulu profilisao - Lajpcig, trenutni lider Bundeslige! U tu poziciju tim Marka Rozea došao je posle minimalne, teško izvojevane pobede na gostovanju Hajdenhajmu (1:0), i tu će ostati makar na kratko, dok se Ajntraht i Bajern ne sastanu u Frankfurtu u derbiju 6. runde nemačkog šampionata.

Makar do tada tim iz Saksonije šepuriće se na vrhu zahvaljujući Loisu Opendi i Peteru Gulačiju, dvojici najzaslužnijih za trijumf na jugu Nemačke. Opendi jer mu je jedinim pogotkom na meču, svojim četvrtim ligaškim od starta sezone, doneo prednost i na kraju pobedu, a Gulačiju jer je istu sačuvao sa pet odbrana.

Izabrane vesti

Pun samopouzdnanja pošto je vezao dve pobede, Hajdenhajm je pružio još jednu vrlo dobru partiju, nateravši Rozeovu četu da strepi celih 45 minuta. 'Samo' 45, jer je prvo poluvreme proteklo bez većih uzbuđenja. Međutim, već po povratku sa pauze rasplamsala se borba. Lajpcig je ubacio u veću brzinu i posle samo sedam minuta igre prvi zadao udarac. Benjamin Šeško, dvostruki strelac u porazu od Juventusa sredinom nedelje, tada je još jednom podsetio koliko visoko može da skoči, nadvisio čuvara i uz pomoć stative pronašao put do mreže. Ipak, aktivirao se VAR i ukazao na to da se Slovenac rukama naslonio čuvara i tako sebi olakšao posao te su Bikovi ponovo bili na početku.

Ali još svega nekoliko minuta, jer Openda je pred istek sat vremena igre na dodavanje Antonija Nuse umakao čuvarima i iz prve sjajno pogodio dalji ugao za vođstvo, ispostaviće se na kraju i pobedu. Pa iako strelac pobedonosnog gola, belgijski napadač vrlo lako je mogao da ponese i epitet tragičara. Desetak minuta kasnije iz gotovo identične pozicije promašio je čitav gol, u samom finišu zatresao i stativu, propustivši priliku da stavi tačku na meč.

Sve to Hajdenhajm je mogao da kazni. I malo je falilo da to i učini u nekoliko navrata. Međutim, Lajpcigova odbrana, daleko najbolja u Bundeslgii - primila samo dva gola, oba na istoj utakmici - je uz malo sreće odolela. U 68. minutu sačuvala ju je prečka koju je sa distance uzdrmao Jan Šopner, pet minuta kasnije zablistao je Gulači sa dve odbrane u razmaku od pet sekundi.

Zaustavio je prvo snažan udarac Marvina Pjeringera, zatim i lukav pokušaj rezerviste Adrijana Beka u bliži ugao i po peti put sačuvao mrežu u Bundesligi.

BUNDESLIGA – 6. KOLO

Petak

Augzburg - Borusija Menhengladbah 2:1 (1:0)

/Šloterbek 39, Klod Moris 65 - Klajndinst 72/

Subota

Bajer Leverkuzen - Holštajn Kil 2:2 (2:1)

/Bonifejs 3, Hofman 9 - Gešvil 45+5, Fijete Arp 70pen/

Bohum - Volfzburg 1:3 (0:2)

/Boadu 72 - Tomas 21, Vind 37, 88/

Union Berlin - Borusija Dortmund 2:1 (2:0)

/Fogt 26pen, Vertesen 45 - Rajerson 62/

Verder - Frajburg 0:1 (0:0)

/Doan 75/

Sankt Pauli - Majnc 0:3 (0:2)

/Burkart 5, 62, Zib 16/

Nedelja

Hajdenhajm - RB Lajpcig 0:1 (0:0)

/Openda 59/

17.30: (5,90) Ajntraht Frankfurt (4,20) Bajern Minhen (1,55)

19.30: (1,32) Štutgart (5,70) Hofenhajm (8,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

RB LajpcigHajdenhajmBundesliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara