Slobodni agenti (©Reuters, ©Starsport)
Slobodni agenti (©Reuters, ©Starsport)

Oni još traže klubove: Najskuplji je Denajer, tu su i Barkli, Ben Arfa, Huan Mata, pa Radoja, Jojić, Suma, Vuković…

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.09.22. | 10:58

Kako je u najvećim ligama prelazni rok završen okrećemo se drugim tržištima

Lige petice su se zatvorile i oni najveći ugovori više nisu u opticaju. Osim za igrače sa čistim papirima, mada za većinu njih će, kad su već septembar dočekali bez angažmana, Engleska, Španija, Italija, Nemačka i Francuska ostati van domašaja. Sada se okrećemo ligama kakve su Belgija (prelazni rok traje do 6. septembra), Turska i Češka (8. septembar), pa Srbija, Grčka i Rusija u kojima su rokade u igračkom kadru dozvoljene sve do 15. septembra.

Znate i sami kako to ide, mnogi se nadaju ugovorima karijera, pa kada shvate da ta šansa neće doći bivaju prinuđeni da prihvate realnost i snize prohteve. Sada sa čistim papirima na stotine fudbalera luta Evropom nadajući se da će neko da im zakuca na vrata.

Izabrane vesti

Ima tu i velikih imena, pa i onih koji su pukom silom prilika bez ugovora. Recimo, Čelsi je kasno sinoć saopštio da je raskinuo ugovor sa Markosom Alonsom, ali svi znamo da će on karijeru nastaviti u Barseloni, jer igrači sa čistim papirima mogu da potpisuju i po isteku prelaznog roka. Zato je Čelsi i pustio Alonsa.

Čeka se i da Džejson Denajer, sa “teoretskom” cenom od 14.000.000 evra najskuplji slobodni agent na tržištu prema proceni specijalizovanog portala Transfermarkt, potpiše za Vulverhempton. Serž Orije, već navikao na ovakve situacije, jer je bez ugovora dočekao i početak prošle sezone, trebalo bi da ode u Notingem Forest. Ros Barkli, nekada atrakcija Premijer lige, a sada još jedan otpadak Čelsija, tri dana je u potrazi za novim klubom jer se još premišlja: Rendžersi ili Sautempton.

Dan Aksel Zagadu se dovodio u vezu sa Interom, mada su Nerazuri u međuvremenu doveli Frančeska Ačerbija na pozajmicu iz Lacija, pa je sada veliko pitanje da li će Stiven Žang prihvatiti da potroši još para.

Ima tu i drugih zvučnih imena. Recimo, Portugalac Šeka koji se ovog leta rastao sa Lilom. Pisalo se o mogućem odlasku u Everton, pa Ren, da bi poslednjih dana stiglo do – Kopenhagena. Tiho se govori i o Portu. Ni reči nema o Đibrilu Sidibeu, nekada defanzivcu Lila, Monaka i Evertona. I on se početkom leta dovodio u vezu s Notingem Forestom, ali valjda ni tamo nema više gde.

I dalje je tu i Dijego Kosta, s tim da je on besposlen već šest meseci, otkako se rastao sa Atletikom Mineiro. Bez angažmana je i ofanzivni vezni Zakarija Labjad, njega su ubile povrede zbog kojih je u prošloj sezoni odigrao samo 25 minuta za Ajaks.

Listu slobodnih agenata dopunjava i grupa veterana od kojih bi neki možda mogli i da kažu: dosta je bilo! Takav je recimo legendarni bek Reala Marselo. Klub nemaju ni Huan Mata, Adel Tarabt ili Hatem Ben Arfa, koji je istina u takvom režimu života još od 2015. godine kada je prvi put odmarao šest meseci. Dopalo mu se valjda pa je u međuvremenu još dva puta pravio polugodišnje pauze.

Od ostalih ne tako davno bombastičnih imena možemo da izdvojimo Denija Rouza, Fabijana Delfa, Lorisa Karijusa, Alana Džagojeva, Dijumersija Mbokanija, Fauzija Gulama, Danija Drinkvotera, Nolita, Arona Lenona, Kevina Malkija, Josipa Iličića ili Simonea Zaze, koji se nedavno rastao sa Torinom. Tu je i nekadašnji miljenik Partizanovih navijača Sejduba Suma.

Nažalost, čini se da na listi igrača u potrazi za klubovima nikad nije bilo ni više srpskih igrača. Počevši od povređenog Uroša Spajića, a trebalo je ovog leta da potpiše ugovor karijere sa Bešiktašem, preko bivšeg reprezentativca Nemanje Radoje (bio preskup za Kartahenu, nije tajna da bi ga u Vojvodini rado videli na Karađorđu), pa doskorašnjeg veziste Partizana Miloša Jojića, dalje Save Arangela Čestića, Marka Šćepanovića, još dvojice nekadašnjih Orlova Adema Ljajića i Jagoša Vukovića, sve do Vujadina Savića, Stefana Miloševića, Petra Škuletića, bivšeg Bazelovog golmana Đorđa Nikolića. Od danas je slobodan agent i bivši reprezentativac Nikola Maksimović, koji se rastao sa Đenovom.

Ovde doduše moramo malo da se ogradimo, gotovo je nemoguće sve potencijalne transfere ispratiti u realnom vremenu, pa dozvoljavamo mogućnost da je neko u smiraj prelaznog roka pronašao klub. Većina će ipak morati da bude strpljiva.

Slobodni agenti: Džejson Denajer, Ros Barkli, Serž Orije, Šeka, Dan Aksel Zagadu, Đibril Sidibe, Edgar, Santijago Arijas, Dijego Kosta, Berke Ozer, Zakarija Labjad, Enok Kvateng, Marselo, Timoti Kolodžejdžak, Huan Mata, Adel Tarabt, Frederik Gulbrandsen, Deni Rouz, Opa Ngete, Rajan Budebuz, Fabijan Delf, Tom Rogić, Bilel Omrani, Sejduba Suma, Hose Iskijerdo, Loris Karijus, Hatem Ben Arfa, Alan Džagojev, Dijumersi Mbokani, Fauzi Gulam, Dani Drinkvoter, Nolito, Josip Iličić, Simone Zaza, Kevin Malki, Aron Lenon,

Srbi bez kluba: Uroš Spajić, Nemanja Radoja, Miloš Jojić, Adem Ljajić, Sava Arangel Čestić, Strahinja Tanasijević, Marko Šćepović, Đorđe Denić, Jagoš Vuković, Vujadin Savić, Ivan Lakićević, Đorđe Denić, Stefan Milošević, Luka Milunović, Petar Škuletić, Nikola Trujić, Aleksandar Pantić, Aleksandar Kovačević, Jovan Stojanović, Dragan Rosić, Đorđe Nikolić, Nemanja Miletić, Slobodan Rajković, Mario Maslać, Slađan Nikodijević, Faruk Bihorac.


tagovi

Letnji prelazni rok 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara