Ilustracija (©AFP)
Ilustracija (©AFP)

Okršaj dva favorita za trofej Kopa Sudamerikane već u baražu za osminu finala

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.07.24. | 23:05

Independijente del Valje i Boka Juniors se sastaju u Kitu u noći između srede i četvrtka od 02.30 časova po srednjoevropskom vremenu

Kao jedan od interesantnijih okršaja baraža za osminu finala Kopa Sudamerikane, u noći između srede i četvrtka se sa početkom od 02:30 časova po srednjoevropskom vremenu na stadionu Banko de Gvajakil u Kitu sastaju se dvostruki osvajač ovog takmičenja Independijente del Valje i šestostruki prvak kontinenta Boka Juniors.

Nema sumnje da Boka poseduje ogromnu snagu u igračkom kadru, koji na čelu sa Dijegom Martinezom teži da povrati radost svojim navijačima posle frustrirajuće sezone iz prethodne godine kada su u završnicama svih takmičenja u kojima su učestvovali ostali praznih ruku. Istina, tim sa čuvena La Bombonjere svoju poslednju utakmicu odigrao je pre nešto manje od mesec dana, kada su u trećoj rundi Kupa Argentine savladali drugpligaški Almirante Braun. Bila je to četvrta pobeda za Đenovljane na poslednjih šest odigranih utakmica. Međutim, oni imaju više poteškoća da igraju kao gosti, što im dodatno otežava situaciju znajući da noćas gostuju Independijente del Valju, klubu iz predgrađa Kita, glavnog grada Ekvadora, koji svoje rivale dodatno zaplašuje nadmorskom visinom od 2.850 metara, gde ekipama sa nižim prebivalištima svaki korak prestavlja i borbu za vazduh.

Izabrane vesti

Sa druge stranem, Del Vale već je dokazao svoju snagu na kontinentalnoj sceni, osvojivši ovo takmičenje u dva navrata 2019. i 2022. godine. Pored toga, siguran je koliko i rival i prilično je dominantan kod kuće. Budući da su u mogućnosti da igraju pred domaćom publikom u sebi dobro poznatim uslovima nadmorske visine Kita, bez straha od rivala, Independijente se smatra favoritom u ovoj prvoj utakmici.


02.30: (1,70) Independijente del Valje (3,60) Boka Juniors (5,40)


Valjehosi nisu primili gol u dva od poslednja tri nastupa, dok Boka nije procurila u odbrani na tri od poslednjih pet utakmica. Tendencija je da Boka igra na rezultat, oslanjajući se na revanš duel koji je na programu za sedam dana u Buenos Ajresu. Odanzivu Independijentea oslabio je odlazak argentinskog napadača Lautara Dijaza u Kruzeiro, ali čelnici kluba su barem uspeli da zadrže Renzoa Lopeza, koji je imao ponude iz rodnog Urugvaja.

Ekvadorski tim se takmičio u grupnoj fazi Kopa Libertadores, gde je pretrpeo ranu eliminaciju pošto je završio na trećem mestu u svojoj grupi iza Palmeirasa i argentinskog San Lorenca, a ispred Liverpula iz Montevidea. Zbog toga je prebačen u niži stepen kontinentalnog takmičenja, gde namerava da ostvari bolji ishod.

Njihova poslednja utakmica bila je pobeda od 1:0 protiv Orensea u nacionalnom prvenstvu Ekvadora. Na poslednjih pet odigranih utakmica, sastav Havijera Gondolfija ostvario je tri pobede, uz po jedan remi i pretrpljeni poraz. Tokom ovog perioda pobedili su Liverpul iz Montevidea, Orense i Makaru, pored toga što su remizirali sa LDU-om iz Kita i izgubili od Palmeirasa. Igrajući kao domaći tim, na stadionu Banko de Gvajakil, ekipa Independjiente del Valjea zabeležila je učinak od sedam pobeda, dva remija, sa samo jednim porazom u poslednjih deset odigranih mečeva.

Dok je na drugoj strani ekipa Boke Juniors, koja je zauzvrat bila drugoplasirana u Kopa Libertadoresu prošle sezone, izgubivši finale od Palmeirasa. Njihov poslednji meč bila je pobeda od 2:1 nad Almiranteom Braunom, učinivši dovoljno da prođu u narednu rundu Kupa Argentine. Pre toga, tim se suočio sa Velezom Sarsfildom u prvenstvu i došao do pobede od 1:0. U Kopa Sudamerikani je bio favorit za prvo mesto i direktan plasman u osminu finala, ali Fortaleza ga je istisnula na drugu poziciju, u baraž.

Boka i Independijente su se sastali samo dva puta, 2016. godine u polufinalu Kopa Libertadores. Ekvadorski klub je trijumfovao na oba meča, sa po 2:1 i 3:2.

(Piše: Đorđe RADONJIĆ)

KOPA SUDAMERIKANA – BARAŽ ZA OSMINU FINALA (PRVI MEČEVI)

Utorak

Uačipato - Rasing Montevideo 2:3 (1:2)

/Martinez 4, 63 - Kotunjo 31, 49, Nandin 38/

Sreda

Rosario Central - Internasional 1:0 (1:0)

/Kampaz 49/

23.55: (1,85) Libertad (3,50) Universidad Katolika (4,40)

Četvrtak

02.30: (1,70) Independijente del Valje (3,60) Boka Juniors (5,40)

23.55: (2,65) Palestino (3,05) Kujaba (2,90)

Petak

02.30: (2,60) Sero Portenjo (3,15) Atletiko Paranaense (2,85)

02.30: (1,25) LDU Kito (5,70) Olvejz Redi (13,0)

Odloženo

Barselona Gvajakil - Bragantino

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kopa SudamerikanaBoka juniorsIndependijente del Valje

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara