Vlasnik Hofenhajma blizu leka za COVID-19? Nemačka besna jer Tramp nudi milijardu dolara za ekskluzivna prava na lek

Vreme čitanja: 3min | pon. 16.03.20. | 11:45

Nemački političari reagovali na namere predsednika SAD da otkupi patent ekskluzivno za svoju zemlju! Kritike tamošnje javnosti sve glasnije, poručuje se da nema biznisa kada je zdravlje ljudi ugroženo

Svet je na pragu da dobije vakcinu protiv virusa korona! Konačno malo dobrih vesti u vanrednim okolnostima koje su potresle dobar deo planete zbog pandemije COVID-19... Ugledni nemački list Der Spiegel javlja da je biofarmaceutska kompanija CureVac bazirana u Tibingenu u poodmakloj fazi testiranja i formiranja vakcine koja bi poslužila kao "antivirus". Ono što je do danas čuvano pod velom tajne jeste da je glavni investitor ovog revolucionarnog projekta vlasnik Hofenhajma - Ditmar Hop!

Prvog čoveka Hofenhajma šira javnost je upoznala posle skandala koji je izbio tokom takmice protiv Bajerna, kada su tifozi nemačkog šampiona razvili transparent u kojem su žestoko izvređali kontroverznog milijardera zbog toga što je posle dve decenije konstantnih ulaganja - u klub upumpao preko 350.000.000 dolara - dobio dozvolu da postane većinski vlasnik kluba, što se kosi s navijačkom kulturom u Nemačkoj. Za njima su se priključili i navijači, iliti huligani još nekoliko klubova, koji su javno pokazali nezadovoljstvo zbog ovakvog raspleta, pa se u nemačkom fudbalu podigla velika prašina zbog skandala kakav se ne pamti... Podsetimo, Ditmar Hop je u oktobru 2018. uložio preko 100.000.000 evra u izgradnju najmodernije bolnice u Hofenhajmu

Izabrane vesti

Poslednji bastion fudbalske demokratije - odbrana i zaštita

Sada bi čovek kome su crtali metu na čelu i nazivali ga "plastični" mogao da postane apsolutni heroj cele planete! Da je situacija sa kreiranjem adekvatnog leka za najveću zdravstvenu pošast modernog doba govore saznanja svih relevantnih medija u Nemačkoj da je predsednik SAD Donald Tramp ponudio Hopu čak milijardu dolara da proda patent za lek ekskluzivno za njih. O tome piše i list Welt am SonntagOd tog posla, ipak, neće biti ništa, što je Hop brzo potvrdio za list Mannheimer Morgen.
"Ako budemo u mogućnosti da proizvedemo adekvatnu vakcinu protiv virusa korona uskoro, onda ćemo je praviti tako da bude dostupna svima. U ovom trenutku potrebna je solidarnost celog sveta, da pomognemo jedni drugima", poručio je Hop.i tako automatski odbio ponudu od milijardu dolara, koja prema mišljenju finansijskih stručnjaka čak i nije tako izdašna, s obzirom da se cela planeta nalazi u velikoj opasnosti od daljeg širenja pandemije smrtonosnog virusa.

Na Hopovu izjavu nadovezao se ubrzo i Kristof Hetih, generalni direktor i jedan od suvlasnika Hop BioTech Holding grupacije.
"Želimo da kreiramo vakcinu za ceo svet, ne samo za pojedinačne države", rekao je Hetih, a prenosi DW.

Velika prašina u Nemačkoj podigla se zbog namera Donalda Trampa da vakcinu preuzme isključivo za Sjedinjene Američke Države. Nemački političari dočekali su ova saznanja u potpunom šoku, u tamošnjoj javnosti vrte se ozbiljne kritike na račun američkog predsednika i njegove “sebičnosti u teškim vremenima“, a prvi je reagovao nemački ministar zdravlja Jens Span koji je u izjavi za tamošnje medije opovrgao priče o mogućoj prodaji patenta.
"Preuzimanje patenta nikako ne dolazi u obzir. U dobrim smo odnosima sa kompanijom CureVac i u stalnim smo kontaktima tokom poslednje dve nedelje", ističe Span, a piše DW.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Sehofer rekao je da će se o svim detaljima pričati tokom sastanka novoformiranog komiteta za krizne situacije, dok je ministar ekonomije Peter Altmajer samo poručio da “Nemačka nije na prodaju“.

Ekspert za javno zdravlje Karl Lauterbah objavio je na društvenim mrežama da se prodaja vakcine “mora sprečiti po svaku cenu“.
"Prodaja ekskluzivnih prava na vakcinu SAD mora da biti sprečena po svaku cenu. Kapitalizam ima svoje granice", objavio je Luterbah, dok je potpredsednik parlamentarne grupe SPD Barbel Bas izneo javnu kritiku na Trampov račun.
"Ako bude stvorena vakcina, ona mora da bude dostupna svima. Svi drugi scenariji bili bi skandalozni. Pandemija je stvar svih nas, a ne politike ’Amerika pre svih’. Prodaja vakcine ne sme da se dogodi", poručio je Bas.

Kompanija CureVac radi na stvaranju leka za virus korona još od početka januara, a ista je usko povezana sa nemačkim Ministarstvom zdravlja. Svoje poslove obavlja u okviru eminentnog instituta Pol Erlih u Tibingenu. Takođe ima svoje ogranke u Frankfurtu i Bostonu.

Prema nezvaničnim infromacijama lek bi mogao da bude prozveden do juna ili jula, ali tek onda bi morao da prođe kroz proces odobravanja njegovog testiranja na ljudima.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara