Odricanje identiteta: Kapiten Rome posle 22 godine neće biti iz Rima

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.11.19. | 13:06

Aktuelna uprava Rome je očigledno od samog početka bila odluča da napravi klub po svojim kriterijumima i maksimalno ga otuđi od emocija, koje su ga možda i sputavale svih ovih decenija na rezultatskom planu, ali su ga činile posebnim u evropskom i svetskom fudbalu

Prvo Frančesko Toti, potom Danijele de Rosi, a sada Alesandro Florenci. Roma je u razmaku od samo dve i po godine odlučila da iz kluba otera i trećeg kapitena. Sva trojica su rođeni Rimljani, sva trojica su predstavljala snažnu vezu između navijača i kluba, sva trojica iz nekog razloga, možda upravo pomenutog, nisu podobna upravi rimskog kluba sa sedištem u Bostonu.

Sada je već kristalno jasno da odluka trenera Paula Fonseke da skrajne Florencija iz tima nije taktičke prirode. Romin odani vojnik nije u kombinaciji za tim čak ni sada kada kada ne postoji alternativa na desnom boku, posle teške povrede Zapakoste i odsustva njegve potencijalne zamene Leonarda Spinacole. U prvi mah se smatralo da je problem samo povreda, sa kojom je Florenci kuburio početkom oktobra, a onda je dogodio kvalifikacioni meč za plasman na Evropsko prvenstvu između Bosne i Hercegovine i Italije u Zenici. Florenci je poziciji desnog beka bio jedan od najboljih u selekciji Azura, što je u tamošnjim medijima i pokrenulo priču o statusu kapitena Vučice u Večnom gradu.

Izabrane vesti

Fonseka je ranije izjavio kako Florencija vidi na krilu, a ne u odbrani, a tamo je konkurencija ozbiljno jaka, pa je požrtvovani fudbaler u poslednja četiri kola Serije A u tri navrata bio na klupi za rezervne igrače, odigravši svega 12 minuta na gostovanju Udinezeu. Prednost na desnom krilu u tom periodu dobijao je Nikolo Zaniolo, a sada kada je potpuno spreman i Džengiz Under, jasno je da za Florencija neće biti mesta. Sa druge strane, na poziciji desnog beka je bio Spinacola, a u poslednjem meču i Santon. Florenci je na klupi za rezervne igrače sedeo do 78 minuta, a onda je zamenio Zaniola. Sve ovo je samo potvrdilo priče o odlasku italijanskog reprezentativca na pozajmicu ove zime.

I pored toga što je jasno da su mu u njegovom klubu spakovali kofere, Florenci je bio maksimalno korektan u nedavnoj izjavi povodom svog statusa u Romi.
"
Isključivo sam fokusiran na svoj doprinos Romi. Nadam se da ću u skorijoj budućnosti uspeti da otežam posao treneru prilikom izbora igrača. Upravo on donosi i odluke i ja to poštujem. Ako sam kapiten Rome, onda moram da dam primer drugima. Kao i prethodnih godina, Romu sam uvek stavljao na prvo mesto, svakao pre nego sebe. Svi moramo da ostanemo mirni i da nastavimo naporno da radimo. Ako to radi kapiten, onda svi moraju da slede taj primer", rekao je Florenci.

Alesandro Florenci je prilično emotivno doživeo odlaske Frančeska Totija i Danijelea de Rosija iz kluba. Njegov odnos prema dresu u kojem je odrastao, kao i uzorima uz koje je stasavao, apsolutno je opravdao njegovo imenovanje za novog vođu Vučice. Još od 31. oktobra 1998. godine, kada je legendarni Aldair skinuo kapitensku traku i stavio je na rame Frančesku Totiju, Roma isključivo ima Rimljane za kapitene, ali tradicija će po svemu sudeći uskoro biti prekinuta.

Florencijev naslednik ć biti Edin Džeko, koji svojim karakerom i kvalitetom apsolutno zaslužuje da se nađe u toj ulozi, ali aktuelna uprava Rome je očigledno od samog početka bila odluča da napravi klub po svojim kriterijumima i maksimalno ga otuđi od emocija, koje su ga možda i sputavale svih ovih decenija na rezultatskom planu, ali su ga svako činile posebnim u evropskom i svetskom fudbalu.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara