Odlazak velikog stručnjaka, bonvivana i čoveka koji je 'kumovao' Zvezdinom Bariju (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 25.08.24. | 03:30

"Kako danas gledam na sve? Naravno da bih mnoge stvari radio drugačije. Ali moj život nije pisan olovkom. To ne može da se promeni"...

Preminuo je jedan od najkontroverznijih trenera u poslednjih tidesetak godina, legenda Bundeslige i nesuđeni selektor Nemačke - Krištof Daum (70).

Stručnjak neobično koloritnog života bolovao je od kancera poslednjih godina, zbog čega se povukao iz javnosti, a vest o njegovoj smrti objavljena je kasno sinoć.

Izabrane vesti

Daum nije imao veliku igračku karijeru, fudbal je igrao uglavnom amaterski, međutim krajem osamdesetih postao je šef stručnog štaba Kelna i ubrzo se izborio za svoje mesto pod suncem.

Jarčeve je vodio od 1986. do 1990. i u tom periodu dva puta bio viceprvak Nemačke. Jednu od najčuvenijih pobeda u karijeri ostvario je tih godina i to protiv Crvene zvezde. Stariji se sigurno sećaju trijumfa crveno-belih na Marakani od 2:0 u osmini finala UEFA kupa (kao i dva sjajna pogotka vojnika Deja Savićevića), posle kog će doći onaj brodolom na kultnom Mingersdorferu - 0:3.

Do 60. minuta bilo je 0:0, a onda je Daum naredio totalnu ofanzivu i pogocima Falka Geca, odnosno Franka Ordenevica, Nemci su slavili rezultatom kojih je odveo dalje. Kasnije sve do polufinala...

"U Keln smo otišli više na izlet nego da odigramo utakmicu. Potcenili smo ih, nismo mislili da nakon pobede od 2:0 možemo da ispadnemo. Da smo bili ozbiljniji, sigurno bismo ih pobedili opetm. Ali ja sam uvek govorio, da nije bilo Kelna, ne bi bilo ni Kupa šampiona godinu kasnije", pričao je Savićević u više navrata.

Najveći uspeh u karijeri Krištof Daum napravio je u sezoni 1991/92. sa Štutgartom, kada je osvojio titulu ispred Dortmunda usled bolje gol razlike. Iste godine osvojio je i nemački Superkup. Ipak, već na jesen, njegova karijera krenula je nizbrdo.

U prvom kolu Lige šampiona Štutgart je tukao engleskog prvaka Lids sa 3:0, da bi u revanšu, pri rezultatu 1:4, koji je Švabe vodio dalje, Daum napravio fatalnu grešku i u igru uveo malo poznatog štopera Jova Simanića iz Zrenjanina. Zanemario je Daum tadašnje pravilo o maksimalnom broju stranaca i UEFA je presudila 3:0 u korist Lidsa.

Ostrvski tabloidi ismevali su ga na sva zvona. Ime su mu pisali Kristof Damb. Iliti u prevodu: Kristof Glupander.

U trećoj, ponovljenoj utakmici na neutralnom terenu u Barseloni, Englezi su slavili sa 2:1 i otišli dalje. Daumu taj kiks u Štutgartu nikada nisu opristili i sačekali su prvu priliku da mu uruče otkaz.

Imao je Krištof Daum nakon svega problem da pronađe posao u domovini, zbog čega se otisnuo u Tursku. Tamo je bio uspešan sa Bešiktašem, uzeo titulu ispred nosa Galati i Feneru, pa je usledio poziv Bajer Leverkuzena. Njegove tri vicešampionske lente ključno su doprinele da Verkself ponese onaj čuveni naziv Neverkuzen.

Bez obzira što nije uspeo da ponovi uspeh sa Štutgartom, stizale su pohvale na njegov račun. Bajer je igrao lepo za oko, moderno, brzo. Imali su Balaka, Emersona, Ramelova, Kirstena, Ze Roberta, Nojvila, Šnajdera, Novotnija... Nemački fudbalski savez potpisao je ugovor sa njim, trebalo je da preuzme reprezentaciju nakon neuspeha na Euru 2000.

A onda šok od kog se nikada nije oporavio: mediji su objavili kako je učestvovao u orgijama sa nekoliko prostitutki i puno droge. Branio se neko vreme, ali kada je stigla pretnja da će završiti na robiji - priznao je.

Policija je dokazala da je tokom dve godine, 1999. i 2000, ukupno 63 puta pazario od tri do pet grama kokaina.

Bilo je jasno da velike stvari više nisu rezervisane za harizmatičnog brku.

Radio je i dalje, ali daleko od Bundeslige. Osvajao titule u Austriji i Turskoj, vodio reprezentaciju Rumunije... Tačku je stavio 2017. i nedugo potom objavio kako je teeško bolestan.

"Bilo bi lepo poverovati da možete da pobedite rak i kažete - nestao je. Za mene je sada realnije da kažem: imam to pod kontrolom i mogu da ostarim s tim. Pušio sam do dana kada mi je postavljena dijagnoza. Posle 38 godina, prestao sam. To je bilo čisto pitanje volje. Takav sam ja", kazao je u jednom od poslednjih intervjua.

"Kako danas gledam na sve? Naravno da bih mnoge stvari radio drugačije. Ali moj život nije pisan olovkom. To ne može da se promeni. Jednostavno, pritisak je bio ogroman, svi su tražili samo pobede, uvek su nešto zahtevali. Znam da to nije izgovor. Verovao sam da ću uspeti da se izvučem sam. Žao mi je što sam lagao svoje najbliže. Znam da će svi do kraja upirati prstom u mene".

Veliki stručnjak, bonvivan, zavisnik. Žrtva modernog shvatanja sporta.

Naposletku, možemo reći i čovek koji je 'kumovao' Bariju, zar ne?


tagovi

Kristof Daum

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara