(©AFP)
(©AFP)

Odjeci eliminacije Brazila: Ne ide bez Nejmara, Vinisijusu ugrožena Zlatna lopta

Vreme čitanja: 5min | ned. 07.07.24. | 12:19

Novi problemi za slavnu južnoameričku reprezentaciju; čak se pojavilo i nepoverenje u Alisona

Brazil je i dalje rekorder po broju osvojenih Mundijala (5), ali poslednji put na krov sveta fudbaleri slavne južnoameričke reprezentacije popeli su se pre 22 godine. Od Svetskog prvenstva 2002. u Japanu i Južnoj Koreji Brazilci su tri puta bili kontinentalni šampioni i isto toliko osvajači manje bitnog Kupa konfederacija, dok su na smotrama najboljih planetarnih selekcija četiri puta ispadali u četvrtfinalima i jednom bili četvrti, 2014. kao domaćini.

Kvalifikacije za predstojeći Mundijal, koji će 2026. zajednički organizovati Sjedinjene Američke Države, Kanda i Meksiko, nisu dobro počele po Selesao. Nakon šest kola Brazil je na šestom mestu, poslednjem koje vodi direktno na završni turnir, sa svega sedam bodova. Verovali su u zemlji fudbala, kafe i sambe da će aktuelna Kopa Amerika poslužiti ekipi da stekne samopouzdanje, međutim, dogodilo se suprotno. Novi krah, koji će samo pojačati strepnju pred nastavak kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Izabrane vesti

Teško je zamisliti Mundijal bez Brazila, verovatno će Dorivalovi izabranici u preostalih 12 kola uspeti da se probiju na neko sigurnije mesto na tabeli, ali više zahvaljujući nedovoljno jakoj konkurenciji nego svom kvalitetu. Na turniru u Sjedinjenim Američkim Državama videlo se da Brazil nije na top nivou na koji je navikao fudbalski svet u decenijama za nama. Aktuelna generacija u odsustvu povređenog Nejmara uspela je da na pobedi samo jednog od četiri rivala na ovogodišnjoj Kopa Amerika - Paragvaj sa 4:1. Protiv Kostarike je bilo 0:0, protiv Kolumbije 1:1 i protiv Urugvaja 0:0, pa eliminacija na penale.

Od povrede bivše zvezde Barselone i Pari Sen Žermena Brazilci su odigrali sedam takmičarskih mečeva i u njima savladali samo pomenuti Paragvaj, dok su tri puta izgubili i tri puta igrali nerešeno. Dali su šest golova (od kojih četiri Paragvajcima), a primili sedam. U četiri utakmice bili su neefikasni, što je zaista poražavajuć podatak za reprezentaciju svetskog renomea.

Na Nejmarovo odsustvo nadovezala se suspenzija Vinisijusa Žuniora, koji zbog žutih kartona nije mogao da igra u velikom derbiju sa Urugvajem. S obzirom na to da je propuštena prilika za osvajanje kontinentalne titule, postavlja se pitanje i da li je Vinisijus zbog eliminacije Brazila već u četvrtfinalu izgubio šanse da osvoji Zlatnu loptu.

"Da je Brazil osvojio titulu Vinisijus bi gotovo automatski dobio priznanje. Ovako, s obzirom na to da je Belingem i dalje aktivan na Evropskom prvenstvu, nastavlja se debata", konstatuje Marka podsećajući da su nakon osvajanja Lige šampiona i Primere saigrači iz Real Madrida glavni kandidati za najboljeg igrača sveta u 2024.

Verovatno bi mnogo toga bilo drugačije da je Brazil uspeo da dovede Karla Ančelotija za selektora, kao što je najavljivano prošle zime, ali su problemi unutar Saveza i promena rukovodstva to definitivno stopirali. Umesto trofejnog Italijana angažovan je prvo Fernando Diniz kao prelazno rešenje, a onda početkom godine Dorival Žunior pod čijim vođstvom su ostvarene tri pobede u osam mečeva. Lepo je počelo, golom mladog Endrika za 1:0 na Vembliju protiv Engleske, pa 3:3 sa Španijom u Madridu i 3:2 protiv Meksika. Sve su to, ipak, bile prijateljske utakmice...

"U toku je renoviranje tima. Vodio sam samo osam utakmica i ovo je proces kroz koji moramo da prođemo. Moramo biti svesni poteškoća koje nas očekuju na putu. Eliminacija od Urugvaja nije bila nešto što smo očekivali, ali moramo da gledamo unapred. Imamo još mnogo prostora da rastemo, da napredujemo i razvijamo se. Glavni cilj je da se kvalifikujemo na Svetsko prvenstvo, trenutno smo šesti na tabeli i to nije prijatno", izjavio je selektor posle poraza od Urugvaja.

I Urugvaj je na turnir u SAD došao sa relativno novim selektorom, pošto je Marselo Bijelsa angažovan u maju prošle godine i ovo mu je prvi veliki turnir na kom vodi ekipu. Ipak, Argentinac je mnogo brže našao zajednički jezik sa igračima. Urusi su drugi na tabeli kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, a do polufinala Kopa Amerike stigli su sa maksimalnim učinkom.

"Reprezentacija Urugvaja je uspostavila sistem, veoma dobro definisan. I oni su imali probleme u početku, ali su ih ispravljali u hodu i sada beleže sjajne rezultate. Ne sumnjam da ćemo i mi sve to postići, ali treba vremena da se naprave određene korekcije. Imali smo probleme na početku turnira i verujem da smo ispravili dosta grešaka. Teško je ubrzati proces tokom takmičenja, ali u budućnosti ćemo imati više vremena da popravimo šta je potrebno", optimista je Dorival.

Brazilcima nije pomogao ni igrač više od 74. minuta, kada je crveni karton dobio desni bek Urugvaja Nejtan Nandez. Ostalo je 0:0, da bi penalima bilo 4:2 za Bijelsine izabranike. Uspeo je Alison u četvrtoj seriji da odbrani šut Himenezu iz Atletiko Madrida, ali bilo je prekasno pošto su prethodno neprecizni među izvođačima Brazila bili Eder Militao i Daglas Luiz.

Ima onih koji smatraju da Liverpulov golman, iako po mnogo čemu među najboljima na svetu, nije garant sigurnosti za gol Brazila kada su u pitanju penali. Statistika im daje povod za takvu konstataciju, jer od kada je Alison došao u Liverpul, računajući nastupe za klub i reprezentaciju, od 31 odbranio je tri penala.

Ne ide mu taj podatak u prilog, ali jasno je da se ne može Alison kriviti za slabe rezultate svoje reprezentacije. Kada bi napadači bili efikasniji mnogo toga bilo bi bolje i to će biti glavno na čemu će Dorival morati da poradi narednih nedelja, do nastavka kvalifikacija za Mundijal u septembru, kada Selesao čekaju dueli sa Ekvadorom i Paragvajem. Samo sa jednim isturenim napadačem igrao je Brazil u SAD. Prvo su se menjali Vinisijus i Rodrigo, a onda je to bio Endrik.

"Trudimo se da igrači igraju na pozicijama kao u svojim klubovima, da iskoristimo to kako su se razvijali. To je davalo rezultate na treninzima i u prvim utakmicama, zbog čega sam insistirao na formaciji sa jednim špicem", objasnio je Dorival svoju odluku.


tagovi

Zlatna loptaFudbalska reprezentacija BrazilaReal MadridVinisijus ŽuniorKopa Amerika 2024

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara