Detalj sa derbija (©Starsport)
Detalj sa derbija (©Starsport)

Odbrana garantuje primljeni gol, a napad šta uradi

Vreme čitanja: 4min | ned. 21.04.24. | 09:10

Sinoć je Partizan imao i 1:0 i 2:1 i ponovo prestao da igra nakon drugog pogotka, uvukao se u krilo svom golmanu i kapitulirao još dva puta. Izgubio utakmicu u kojoj je 75 minuta izgledao veoma dobro

Nekada je, pogotovo kod starijih trenera, važila deviza da odbrana mora da garantuje „nulu“, a napad šta uradi. U Partizanu ove sezone je situacija potpuno obrnuta: odbrana garantuje da će primiti makar jedan gol, pa napad ako uspe da to nadomesti – dobro je.

Pričaće se i danas o spornom trenutku koji je okrenuo 173. večiti derbi, da li je Šerif Endiaje faulirao Svetozara Markovića pre drugog gola Crvene zvezde, ali već danas je to deo istorije. Time će se, verovatno, baviti čelnici Partizana, ali kada su treneri Igor Duljaj i Albert Nađ u pitanju, njih će u pripremi polufinala Kupa Srbije već u sredu na istom stadionu, protiv istog rivala, više zanimati da vide mogu li ikako da saniraju konstantne i katastrofalne rupe koje se od početka sezone javljaju u zadnjoj liniji, odnosno, defanzivnoj postavci tima.

Izabrane vesti

Na prethodna dva derbija, koja je Partizan završio pobedom i remijem, igrač utakmice bio je golman Aleksandar Jovanović. I sinoć je Miloš Krunić sasvim dobro odradio posao ispred gola crno-belih, to što je mogao da odbrani – odbranio je. I više od toga, imao je dve-tri fantastične odbrane. Jeste skrivio penal, mada tu samo nije uspeo da ispravi neshvatljivu brljotinu Bojana Kovačevića, kojeg kao da je neko u momentu zaledio kada je dobio loptu. I čekao je, čekao je, ne znajući šta će s njom, dok mu je protivnici nisu odneli iz nogu.

Kovačević jeste mlad i vreme može da mu bude saveznik, ali momak kojem su još pre dve godine prognozirali da će biti „naredna velika stvar“ iz Čukaričkog, igra prilično slabo od dolaska u Partizan. Daleko ispod očekivanja. A, stigao je u poslednji čas kao alternativa Nikoli Miličiću, koji je isto tako zimus kupljen i to – povređen. I ove sezone, verovatno, neće ni videti teren.

Na dva poslednja derbija Partizan nije uspeo da odbrani vođstvo do kojeg je došao. Na 172. duelu sa Zvezdom imao je 2:1 posle pogotka Kalulua, a onda smo gledali „viktoriju“ ispred mreže Jovanovića. Crveno-beli su uspeli da izjednače, iskoristivši jednu od mnoštva šansi.

Sinoć je Partizan imao i 1:0 i 2:1 i ponovo prestao da igra nakon drugog pogotka, uvukao se u krilo svom golmanu i kapitulirao još dva puta. Izgubio utakmicu u kojoj je nekih 75 minuta izgledao veoma dobro. Ako je kod drugog gola pitanje da li je Marković fauliran, kod trećeg nema dileme da je Antić zakasnio i skrivio penal.

I sinoćnji derbi, ali i ceo prolećni deo sezone, pokazuje da ovaj tim Partizana ne ume da se brani. Da puca pod svakim pritiskom svakog rivala. Nastaje panika u poslednjoj liniji, gubi se glava, pucaju konci koji drže tim na okupu. Pre nekoliko dana Parni valjak je primio tri gola od Čukaričkog (2:3), dva od Voždovca (3:2), Mladost iz Lučana se propisno ispromašivala i zato ostala „samo“ sa bodom (1:1). I pre nje Železničar se sit ispromašivao u Humskoj i zato bio kažnjen (3:1). IMT je dva puta zatresao mrežu crno-belih ovog proleća i čak mu se sa igračem manje „nalaktio“ na šesnaesterac, što je Partizan kaznio sa dva gola u sudijskoj nadoknadi, pa je ispalo ubedljivo (5:2). U međuvremenu i Zvezda je dala dva gola na prošlom derbiju (2:2)... Kao da je od paučine, pa se odbrana Partizana raspe čim malo jači povetarac sa druge strane terena dune.

Brojke kažu: tim Igora Duljaja je primio 38 golova na 31 utakmici Mozzart Bet Superlige ove sezone. Dva gola više primio je Novi Pazar ili niški Radnički, a „fenjeraš“ Radnik iz Surdulice samo tri više! I još nije kraj sezone, ima još šest kola do kraja.

Ovo je najlošiji defanzivni učinak Partizana u poslednjih nekoliko godina. Prošle sezone, koja je bila istorijski loša, završena četvrtim mestom na kraju šampionata, Duljajev tim je primio 34 gola na 37 utakmica. Sezonu ranije kod Stanojevića samo 13, a godinu pre toga 20. Manje od 30 pogodaka crno-beli su primili i dve sezone zaredom pre toga: 25 i 28. Nešto lošiji su bili u sezoni 2017/18, kada su kapitulirali 33 puta, dok su u poslednjoj šampionskoj sezoni primili 22 gola na 37 utakmica.

Čovek koje je bio zadužen za defanivu, Valerio Zudas, napustio je klub nedavno. Niko nije bio zadovoljan njegovim učinkom i nije ni čudo. Ove brojke su nedopustive za tim koji želi da se okiti šampionskom krunom. Ali, ima Partizan i ozbiljan disbalans u kvalitetu između ofanzivnog i defanzivnog dela ekipe. I tu će Duljaj ili ko god bude zadužen za pojačanja na leto, morati da potraži mnogo bolja rešenja i na oba boka i u sredini. A, ni „osigurač“ ispred njih se nije do sada proslavio.

Jer, to što IMT, Mladost i ostali mogu da „oproste“, neki tamo u Evropi – neće.


tagovi

FK Partizan173. večiti derbiMozzart Bet Superliga

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara