Protest navijača Liverpula protiv Superlige
Protest navijača Liverpula protiv Superlige

Odbor za sport Evropskog parlamenta rekao "ne" fudbalskoj Superligi

Vreme čitanja: 2min | čet. 28.10.21. | 13:39

Najviše telo Unije će po ovom pitanju odlučivati od 22. do 25. novembra

Fudbalska Superliga zaživela je na papiru, ali ne i u stvarnosti, jer je UEFA podigla pola Evrope na noge kako bi sprečila većinu najbogatijih klubova da formiraju sopstveno takmičenje. Evropska kuća fudbala je na kraju u tome uspela. Ali pojedini klubovi nisu odustali od prvobitne ideje, zbog čega su pokrenuli tužbene postupke pred određenim telima Evropske unije.

Ipak, na njihovoj strani nije Odbor za kulturu i obrazovanje Evropskog parlamenta koji je sa 29 gasova za, po jednim protiv i uzdržanim, usvojio izveštaj u kojem se od nadležnih institucija traži da "oblikuju evropsku sportsku kulturu u skladu sa vrednostima solidarnosti, održivosti, inkluzivnosti, otvorenu konkurenciju i pravičnost, uz izraženo protivljenje "separatističkim takmičenjima koja potkopavaju navedene standarde i ugrožavaju stabilnost čitavog sportskog ekosistema".

Izabrane vesti

Posebno su pozvali na balans između komercijalnih interesa profesionalnog sporta i njegovih društvenih funkcija, koji bi se postigao jačanjem veza između osnovnih nivoa i elitnog sporta. Na primer, sportski savezi bi trebalo da uspostave mehanizam solidarnosti za usmeravanje sredstava u amaterski i osnovni sport.

Odbor je pozvao na rešavanje rodne nejednakosti u sportu, sa akcentom na plate i jednaku zastupljenost u odborima sportskih organizacija, i žele da evropski mediji obezbede pravednije izveštavanje o muškim i ženskim sportskim događajima.

"Zemlje čije vlade stalno krše osnovna prava i vrednosti više ne bi trebalo da budu u mogućnosti da budu domaćini velikih sportskih događaja. Države članice i sportski savezi takođe treba da uzmu u obzir ljudska prava i demokratiju prilikom izbora sponzora za sportske događaje", navedeno je u izveštaju.

Napomenuta je i potreba za većim učešćem politike EU u sportu i više sredstava za sport.

"Naš glavni zadatak kao poslanika je da unapredimo i zaštitimo sportski model zasnovan na vrednostima u Evropi za sledeću generaciju. Moramo zajedno da radimo protiv snaga koje ugrožavaju ovaj model. Zato smo protiv zatvorene Superlige elitnih evropskih fudbalskih klubova. Sport je svačije pravo. To je nešto što ceo evropski sport uvek mora da podržava", rekao je izvestilac Tomaš Frankovski.

U usvojenom izveštaju, poslanici evropskog parlamenta preporučuju, između ostalog, veću upotrebu i u drugim zemljama pravila 50+1 iz Bundeslige i veću transparentnost na tržištu transfera igrača.

Parlament će o ovom izveštaju glasati na plenarnoj sednici u Strazburu (22-25. novembar).


tagovi

Evropska unijaEvropski parlamentEvropska SuperligaUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara