©Reuters
©Reuters

Odanost zajednici ili uglađena korporacija: Naizgled hladnima, na dan derbija struji samo vrela krv

Vreme čitanja: 3min | ned. 27.10.24. | 14:43

Početak jednog od (po žestini) najpotcenjenijih derbija kasnio 40 minuta, utakmici prethodio pir na ulicama, na terenu mnogo manje uzbuđenja nego na tribinama

Precizno konstruisane ulice, kultura, hrana, umetnost, sofisticiranost, bogata istorija... Sve je to smešteno između voda koje svetlucaju poput plavog stakla i vazduha za koji se tvrdi da je toliko čist da jedva dodiruje kožu. Čini se naizgled da je Kopenhagen metropola u kojoj najmanje od svega možete očekivati vreli derbi, buktinju emocija i čak debelo prevazilaženje granica zakona. Samo što nije ni blizu tako...

U okviru 13. kola Superlige Danske odigran je veliki derbi između Brendbija i Kopenhagena, a utakmica je završena bez golova (0:0). Daleko je interesantnije bilo na ulicama i tribinama. Susretu omraženih rivala prethodili si fizički obračuni navijača širom grada veče pred utakmicu, a onda je sam susret kasnio oko 40 minuta, pošto su navijača Brendbija bakljama gađali sektor s gostujućim pristalicama. Uprkos svemu, navijači Kopenhagena uspeli su da se nađu na tribinama i napune mesta namenjena gostima. Jedna stativa Kopenhagena u 83. minutu, nekoliko dobrih intervencija golmana gostiju i to je bilo sve od uzbuđenja na samom terenu.

Izabrane vesti

Dugo je godina Brendbi bio najznačajnija sila u danskom fudbalu. Klub je do 21. veka bio daleko najtrofejniji, braća Laudrup, Peter Šmajhel, Kim Vilfort... Veliki igrači nastupali su za Brendbi, a onda se pojavio novoosnovani Kopenhagen i kao klub stabilnih finansija pomrsio račune žutima. Ima i Kopenhagen veliku navijačku bazau, ali je ona više lokaliovana, koncentrisana na centar grada i njemu najbližu okolinu.

Za Brendbi navijaju ljudi iz ne toliko "reprezentativnih" kvartova grada, pošto je sam klub nastao udruženjem radnika.

„Po prirodi se ne volimo. Počelo je kada je Kopenhagen formiran. Više je ličio na firmu nego na klub. Postoji istorija dva kluba iz kojih je nastao sadašnji Kopenhagen. Ali tada su napravili novi klub. Sa novim imenom. Oni su više kao uglađena korporacija nego kao fudbalski klub ”, objašnjavao je pred derbi jedan navijač Brendbija. S druge strane, prisalica Lavova kaže: Da, arogantni smo, ali mi se sviđa. Mi smo ti koji svek sezone hoćemo titulu, koji hoćemo di možemo da igramo Ligu šampiona i da proalimo grupu.

Golova danas nije bilo, navijačima ostaje samo da šetaju na a blistavom jesenjem suncu, pored vetrenjača, žalosnih vrba i sveže pokošene trave pokraj stadiona i puta koji vodi na glavni put. To jeste drugačiji svet od centra grada. I dok se navijači Kopenhagena već budu vratili kući. navijači u plavo-žutim rekvizitima će još uveliko putovati ka domovima. Valjda će pomirljiv rezultat učiniti da bar treće poluvrme ne bude krvavo.




tagovi

KopenhagenBrondbiDanska 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara