Pogodak odluke Ljorentea
Pogodak odluke Ljorentea

Od ovoga može da se rikne! Božji kuk ili ruka? Totenhem izbacio Siti posle sedam golova i dva VAR-a (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.04.19. | 22:57

Triler za srčani udar u četvrtfinalu Lige šampiona i pirova pobeda Građana - 4:3 (3:2)

Boga mi, od ovoga može da se rikne! Kakva noć u Mančesteru. Kakav fudbal i kakav nokaut za skupocene Građane. Uspeli su Petlići Maurisija Poketina konačno da izrastu, da preskoče sve mentalne barijere i domognu se polufinala Lige šampiona protiv Ajaksa. Za neke će to biti zasluženo jer su bili hrabri, uprkos izostanku prve zvezde Harija Kejna, za neke će biti nezasluženo jer su izgubili sa 4:3 i mogli i teže, ali baš ih briga. Bili su srećni.

Imali su talisman u vidu Fernanda Ljorentea, tačnije njegov kuk, koji je, kao božja ruka Maradone u Meksiku '86, večeras u 73. minutu posle kornera zario nož u srce Pepa Gvardiole, a da ni VAR nije uspeo da spreči pogodak koji je odveo londonski tim u narednu fazu. Bila je to i nagrada za svu nesreću koja ih je pratila proteklih godina (setite se kako su nezasluženo ispali od Juventusa prošle sezone u četvrtfinalu) i večeras su sve to simpatični Pevci i naplatili. S kamatom.

Izabrane vesti

I pričaće se narednih dana dosta o tom detalju koji je odlučio ovu uzbudljivu revanš utakmicu. Gledajući snimak, mnogima se učinilo da se vidi trzaj mišića desne ruke Španca posle centaršuta, ali ga glavni arbitar Džunejt Čakir očigledno nije video iz nekoliko pokušaja, a na veliku radost i zadovoljstvo ljubitelja Totenhema. 

I biće Turčin sigurno narednih dana ubedljivo najomraženiji tip u Mančesteru, posebno nakon što je poništio pogodak Rahima Sterlinga u 93. minutu za 5:3 zbog ofsajda, kada su svi na stadionu i Pep Gvardiola, poskakali od sreće videvši sebe već u polufinalu. Mnogima, pa i nama u redakciji, još nije jasno da li je Aguero zaista bio u ofdajdu ili ne, jer se u liniji vidi i Aldervejreld (sa brojem četiri na leđima) koji deluje da je u ravni s Argentincem. Vrlo sporna odluka koja će po ko zna koji put otvoriti dilemu da li VAR ubija fudbal ovakvim odlukama.

I opet je Siti ispoljio stare boljke večeras iako je odigrao dobro, pre svega napadački. Iste one boljke kao na Enfildu kada se raspao protiv Liverpula prošle sezone ili protiv Monaka pre dve godine u Ligi šampiona. Opet je primao golove kada to nije smeo pokazavši da koliko god stotina miliona evra istrese svake sezone, nema krštenog štopera. I onaj najskuplji Emerik Laport dva puta je zabrljao večeras, prvo jer je ostavio loptu Sonu za 1:1, a potom i kod kornera i skoka Ljorentea kada je samo gledao kako Španac smešta loptu u mrežu. Još jedan dokaz da džak para ne može da odbrani baš svaki napad.

A šta reći o samom meču? Ako ima neko ko nije gledao ovaj megaspektakl, žao nam je, jer se opasno zeznuo. Prosto čovek ne zna odakle da krene... Možda od 11 minuta ludila i čudesnih 2:2, koji su podsetili na pravu uličnu tuču spuštenih gardova. Poveli su na vreme Građani preko Rahima Sterlinga u četvrtom minutu, ali dok su njihovi navijači slavili to vođstvo i izjednačenje u ukupnom skoru, Hjon Min Son je sa dva projektila potpuno preokrenuo rezultat pa je već u desetom na semaforu stajalo neverovatnih 1:2.

Naravno, nije Siti dugo čekao da odgovori, a utakmica je dobila ludački tok kada je Bernardo uz pomoć Rouza matirao Lorisa za 2:2 u 11. To su ujedno bila i najbrža četiri gola postognuta u istoriji Lige šampiona, pa su se Siti i Totenhem i po tome upisali u istoriju.

Prednost je Sitiju vratio drugim golom Rahim Sterling u 21, ali je Totenhem posle toga uspeo da smiri igru i spusti loptu na zemlju. Istina, zaostajao je u posedu jer je on opet bio ekskluzivno pravo samo Građana, ali se držao i zahvaljujući Lorisu koji je s nekoliko intervencija držao Pevce rezultatski u igri.


MANČESTER SITI - TOTENHEM 4:3 (3:2)
/Sterling 4, 21, Bernardo Silva 11, Aguero 59 - Son 7, 10, Ljorente 73/

Mančester. 
Stadion: Etihad. 
Sudija: Dženejt Čakir (Turska).

Mančester Siti (4-3-3): Ederson - Voker, Kompani, Laport, Mendi (od 84. Sane) - De Brujne, Gundogan, David Silva (od 63. Fernandinjo) - Sterling, Ageuro, Bernardo Silva.

Totenhem (4-2-3-1): Loris - Tripije, Aldervajreld, Vertongen, Rouz - Sisoko (od 41. Ljorente), Vanjama - Eriksen, Ali, Moura (od 81. Dejvis) - Ali


Ništa Francuz nije mogao prilikom projektila Aguera u 59, kada je čitav plavi deo Mančestera pomislio da je gotovo. Jednostavno, Siti je igrao tako brzo i lepo preko inspirisanog De Brujnea (imao tri asistencije večeras) da je delovalo da će konačno uspeti da se dokopa tog tako željenog polufinala. Ali, đavola. Prepredeni Poketino nije nasedao na tiki-taku Građana, bio je strpljiv, čekao, znao da će doći trenutak za "podvalu" i taj 73. minut koji će ostati upaćen u srcima svih navijača Pevaca.

Nije se Argentincu ponovio neki prošlogodišnji Juventus (eliminacija u četvrtfinalu), konačno je naučio sve lekcije i preboleo dečje bolesti pa je uveo Pevce tamo gde su poslednji put bili pre ravno 57 godina. Retko da se neko od današnjih mladih fanova Pevaca seća te 1962. godine i polufinala Kupa šampiona sa Benfikom, ali eto, slavna evropska vremena su se vratila ovog proleća i u severni London.

A Siti? Još jedna sezona u kojoj su potrošeni milioni, ali koja neće doneti najvredniji pehar u svetskom fudbalu. Ostaje im uteha šampionske titule u Premijer ligi, ali im i na tom putu stoji upravo Totenhem. Na istom ovom mestu za samo tri dana, u subotu u 13.30.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara