(Reuters)
(Reuters)

Od minus 20 do plus tri i nadomak titule! Briž je opet bacio Belgiju pod noge

Vreme čitanja: 2min | ned. 19.05.24. | 21:08

Naravno, mnogo toga duguje i sistemu takmočenja

Uspeo je Antverpen prošle sezone da prekine vladavinu Briža u belgijskom fudbalu ali stvari se vraćaju na staro. Mimo svih očekivanja, plavo-crni su opet zaseli na tron i kolo pre kraja su nadomak 19. titule u klupskoj istoriji. Čak šest u poslednjih devet godina…

U direktnom okršaju za titulu, Briž je danas savladao Anderleht u Briselu sa minimalnih 1:0 i kolo pre kraja mu pobegao na tri boda razlike. U poslednjoj utakmici sezone, Briž dočekuje gradskog rivala Serkl i bod mu je dovoljan za titulu. A možda ni on ako Anderleht i(li) Union ne pobede svoje utakmice. Suštinski, šampionska trka je rešena…

Izabrane vesti

A ko je ovo mogao da pretpostavi dok se Briž mučio u većem delu sezone i ispaštao na domaćem frontu dok je nizao uspešne rezultate u Evropi i došao nadomak finala Lige konferencije. Kada ga je početkom novembra Union savladao 2:1, Briž je pao na sedmo mesto pa je čak i plasman u plej-of išao pod znak pitanja. Tri kola pre kraja preliminarnog dela sezone, Briž je kasnio čak 20 bodova za liderom Unionom! Ko je tada mogao da razmišlja o tituli?

Ali sistem takmičenja u Belgiji gde se bodovi uoči plej-ofa dele na pola, Brižov objektivni kvalitet i tempirana forma za ključne bitke u finišu sezone su lansirali plavo-crne u borbu za titulu. Briž je protiv direktnih konkurenata osvojio čak 23 od mogućih 27 bodova, nije osetio gorčinu poraza i kolo pre kraja došao nadomak titule.

Konačan ispit je bio gostovanje najvećem rivalu Anderlehtu koji je pobedom mogao da dođe nadomak titule čekane sedam godina. Očigledno da je veći pritisak bio na domaćima. U prvom poluvremenu, kao da su im se noge vezale, dok je Briž igrao fudbal i kontrolisao dešavanja na terenu. Posle pola sata igre je stigao do vođstva kada je Anderlehtov bivši igrač Denis Odoi dao gol posle kornera.

Anderleht se probudio, imao dve dobre šanse, ali je i Briž preko Ferana Đutgle imao priliku da ode sa 2:0 na poluvreme. Iako se očekivala totlana ofanziva domaćih u drugom poluvremenu, Briž ih je anestezirao i igrao kao da je on domaćin. Tek u poslednjih dvadesetak minuta kada je ušao Teo Leoni, Anderleht je postao konkretniji i opasniji. Ali opet nije uspevao da uđe u konkretne prilike. Na kraju je Đutgla u nadoknadi vremena opet propustio šansu da dokusuri rivala ali njegovi promašaji nisu koštali Briž bodova.

Sve je spremno za još jedno šampionsko slavlje na stadionu Jan Brejdel.

BELGIJA 1, PLEJ-OF - 9. KOLO

Nedelja

Serkl Briž - Union Sen Žiloaz

/Felipe Augusto 21 - Nilson 28, Kastro Montes 50/

Anderleht - Klub Briž 0:1 (0:1)

/Odoi 30/

Ponedeljak

18.30: (1,75) Genk (3,50) Antverpen (4,50)

***kvote su podložne promenama





Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara