Tim Ismailija (©Reuters)
Tim Ismailija (©Reuters)

Od Brazilaca ostali samo dresovi: Upropašćena proslava veka postojanja i 15 trenera za pet godina

Vreme čitanja: 3min | pet. 25.12.20. | 09:42

Egipatski Ismaili juče je smenio šefa struke Talata Jusefa posle samo 48 sati kako ga je postavio na tu funkciju. Već danas trostruki prvak zemlje igra meč 4. kola prvenstva protiv novajlije

Ništa poslednjih godina u Ismailiji, gradu lepote kako ga nazivaju u Egiptu, ne ide po planu u lokalnom fudbalskom klubu. Posle razočaravajuće kampanje i jedva izborenog opstanka, Ismaili je katastrofalno započeo tekuću sezonu u Premijer ligi. Bez pobede, sa bodom iz uvodna tri kola, a tek ga očekuju dvoboji sa Al Ahlijem i Zamalekom. Dovoljno da čelni ljudi pobesne, da nastave sa praksom deljenja otkaza trenerima, jer im nikako ne prija kada pogledaju tabelu u godini kada klub proslavlja vek postojanja.

Sve je počelo davne 1920, kada se u gradu na zapadnoj obali Sueckog kanala rodila ideja o osnivanju fudbalskog kluba. Godinu dana kasnije, 20. marta 1921. godine san je postao stvarnost, kada je zahvaljujući izdašnim donacijama građana rođen Sportski klub Nahda, danas Ismaili. Nahda je bio prvi egipatski klub u zoni Kanala, dok su sve ostale ekipe nastale zahvaljujući strancima. Početno stanje bilo je prilično skromno. Unutar sportskog kompleksa postojalo je samo polje peska, jedna svlačionica i mala koliba izgrađena od blata. Trava je zasađena tek 11 godina kasnije, a proširenje je usledilo 1943, kada je klub kupio zemljište od 15.000 kvadratnih metara i preselio se na bolju lokaciju.

Izabrane vesti

Ismaili je kroz istoriju smatran i "fabrikom zvezda", jer je bio poznat po omladinskoj školi u kojoj su stasavali budući reprezentativci, a može da se podiči i time što je prvi egipatski tim koji je osvojio najznačajniji kontinentalni trofej, Ligu šampiona. Deluje nerealno da su se žuto-plavi pre Al Ahlija iz Kaira, jednog od najuspešnijih kolektiva u svetu fudbala, domogli afričke krune, ali to je činjenica. Do sada su osvojili tri šampionske titule u Egiptu, prethodni put 2002, što je ujedno poslednji pehar u vitrinama Ismailija.

Imali su u klubu, kojeg nazivaju Afrički Brazilci zbog boje uniforme i stila igre, veliki plan pre četiri godine. Snevali su berićetnu 2021. i šampionsku proslavu stogodišnjice, ali on je postao noćna mora. Koliko je plan bio uspešan svedoči podatak da je u tom periodu na kormilu ekipe bilo čak 15 trenera. Ni manje, ni više. Probali su da uspostave sistem i povedu Ismaili do uspeha i neka nama poznata imena, poput nekadašnjih trenera Crvene zvezde i Partizana, Čedomira Janevskog i Miodraga Ješića, ali vajde nije bilo.

Poslednja smena šefa struke u Ismailiju dogodila se juče. I, to samo dva dana pošto je Talat Jusef uopšte stigao u redove Brazilaca. U utorak veče iskusni strateg zamenio je otpuštenog Brazilca Erona Rikarda Fereiru, a samo 48 sati kasnije napustio je novi posao, pošto se, navodno, na treningu upustio u prepirku sa zvaničnikom kluba. Kako to obično biva, nekoliko časova kasnije Ismaili je objavio zvanično saopštenje u kojem se navodi da je Jusef napustio svoj položaj iz "porodičnih razloga".

Već danas žuto-plavi nastavljaju sezonu, jureći premijernu pobedu. Rival im je novajlija u ligi, Nacionalna banka Egipta, koja je u protekloj rundi pobedila El Entag sa 3:0 i sa više samopuzdanja iščekuje duel.

EGIPAT 1 - 4. KOLO

Četvrtak

Vadi Degla - Smuha 1:2 (1:1)

Petak

13.30: (2,85) Asvan (2,90) El Guna (2,60)

16.00: (2,85) Gazi El Mehala (2,75) El Geiš (2,75)

18.30: (2,20) Ismaili (3,00) Nacionalna banka Egipta (3,45)

Subota

16.00: (3,05) El Entag (3,00) Al Mokavlon (2,40)

18.30: (2,95) Lel Makasa (2,95) El Masri (2,50)

Nedelja

18.30: (5,00) Keramika Kleoptara (3,45) Piramids (1,70)

Odloženo

Al Itihad - ENPPI

Zamalek - Al Ahli

*** kvote su poldožne promenama



tagovi

IsmailiEgipat 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara