Dušan Vlahović (©Reuters)
Dušan Vlahović (©Reuters)

Od bombera – bomberu, Serena o Vlahoviću: Mota će ga učiniti boljim, lagano će prebaciti 20 golova

Vreme čitanja: 3min | pet. 13.09.24. | 12:20

"U redu je to što je preduzimljiv i što se ponekad naljuti, ali mora da pronađe balans u svemu tome. Previše žara dovodi do nedostatka lucidnosti i hladnoće u odlučujućem trenutku", napominje bivši napadač Juventusa, Intera i Milana

Tri godine su navijači Juventusa patili zbog dektadentnog fudbala Masimilijana Alegrija, više neće. Tijago Mota je stigao sa zadatkom da unapredi torinski tim, a koristi od dolaska talentovanog stručnjaka na Alijanc stadion mogao bi da ima i Dušan Vlahović.

O tome kakav bi uticaj na razvoj srpskog napadača mogao da ima dolazak Mote, koji su njegovi aduti, a koje slabosti, te šta se u novoj sezoni može očekivati od ‘devetke‘ Juventusa za Tutosport je govorio Aldo Serena, nekadašnji golgeter Stare dame, ali i Intera, Milana, Torina. Od bombera – bomberu…

Izabrane vesti

Prvo pitanje: kako je Serena video Vlahovića na startu nove sezone? Srbin je u uvodna tri kola Serije A postigao dva gola, oba protiv Verone u drugoj rundi, mada je prema rečima 64-godišnjeg Italijana moglo da ih bude i više...

"Vidim ga odlučnog i svesnog, u svakom pogledu u centru novog Juventusa. Previše žuri u završnici, na čemu će morati da radi kako bi postao bolji. Postigao je dva gola, ali moglo je da ih bude i više. Projetak Tijaga Mote zaista bi mogao da ga učini boljim", tvrdi Serena.

Na koji način konkretno?

"Već u prve tri utakmice videli smo koordinisaniju i pre svega bržu igru. Brzina u građenju manevara, posebno u modernom fudbalu gde svi učestvuju u defanzivnoj fazi, esencijalna je za olakšanje posla napadača. Tako da na taj način mogu da iznenade, koristeći to što protivnička odbrana nije još najbolje pozicionirana“, napomenuo je Serena, pa dodao:"A onda, ako njegov tim bude više igrao, dobiće mnogo više lopti u blizini šesnaesterca. Tako da će, logično, imati više prilika za gol, ali i manji će pritisak biti na njemu zbog svesti da će u toku utakmice imati i drugih prilika i sigurnosti da neće dugo morati da čeka na loptu, što će mu na duge staze obezbediti veliki duševni spokoj."

Nije ga tokom prethodnih sezona imao stalno, često bi na utakmicama bio frustriran zbog manjka prilika koje bi mu ostatak tima stvorio…

"On ima odličnu fizičku građu i veoma je dobar tehnički, tako da mu je iznad svega na umu da još može da raste. Po mom mišljenju je u redu to što je preduzimljiv i što se ponekad naljuti, ali mora da pronađe balans u svemu tome. Previše žara dovodi do nedostatka lucidnosti i hladnoće u odlučujućem trenutku. Zrelost takođe može da bude faktor. S vremena na vreme se setim reči senatora u svlačionici kada sam stigao u Torino. Pričali su mi kako je Pulići (Paolo, bivši napadač Torina, prim. aut) do 22-23 godine često promašivao šanse. A onda je kliknuo i od tada…"

Serena smatra da bi letošnja pojačanja mogla da pomognu Vlahoviću.

"Ako pogledamo Juventus iz prethodnih godina, pravi novitet predstavlja Daglas Luiz. Brazilac gleda unapred i lako može da uposli Vlahovića jednim potezom. Ali nije on jedini… Konseisao je na krilu već pokazao da može da prelama utakmice i hrani svog napadača. Ali mislim i na Nika Gonzalesa. Argentinac je u stanju da dobro servira Vlahoviću, ali pre svega on je igrač koji zna kako da uđe u prostor i šutira glavom. Sa njim na terenu protivničke odbrane neće moći da se fokusiraju samo na Srbina…"

Za kraj – koliko može Vlahović u novoj sezoni? Prošle sezone je u svim takmičenjima postigao 18 golova...

"Ubeđen sam da će, u ovom sistemu, imati tri do četiri šanse po utakmici tako da mislim da će lako prebaciti granicu od 20 golova", zaključio je Serena.


tagovi

Dušan VlahovićJuventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara