Ocene prelaznog roka u Mozzart Bet Superligi: Ko je jači, ko je podbacio, a ko prijatno iznenadio

Vreme čitanja: 30min | sub. 14.09.24. | 11:29

Kroz rezzime prelaznog roka u Mozzart Bet Superligi, ocenili smo učinak svakog kluba, ali u uz napomenu da kroz ocene nismo upoređivali klubove međusobno, već smo ih posmatrali pojedinačno, uzimajući u obzir objektivne mogućnosti svakog od njih

Finiš prelaznog roka u Mozzart Bet Superligi, barem njeni poslednji sati, protekli su prilično mirno - prava uspavanka. Ipak, tokom leta je bilo burnih dana, koji su povremeno zaličili na tržišne bitke u najjačim ligama Evrope. Za to je posebno bila odgovorna Crvena zvezda, koja je 4. septembra, kada je isticao rok za prijavlje igrača za Ligu šampiona, napravila tržišni iskorak u odnosu na prethodne godine i u razmaku od nekoliko sati angažovala tri kapitalna pojačanja Nemanju Radonjića, Silasa i Radeta Krunića.

Ovog leta u srpskom fudbalu, prema podacima Transfermarkta, na kupovinu igrača potrošeno je 24.715.000, ali treba imati na umu da podaci o obeštećenjima generalno nisu dostpuni za sve transfere. Najveći deo pomenutog novca u srpskom fudbalu potrošila je Crvena zvezda, koja je izdvojila 17.500.000 evra na kupovinu igrača, mada treba napomenuti da tu nije uračunato potencijalnih 10.000.000 evra, koliko će srpski šampion morati da plati na kraju sezone, ako želi da otkupi Silasa iz Štutgarta. Ako crveno-beli odluče da iskoriste mogućnost otkupa, taj transfer će se uračunati u prelazni rok na leto 2025. godine. Partizan je na kupovinu pojačanja potrošio 3.780.000 evra, a akitvna je bila i Vojvodina, koja je izdvojila 1.650.000 evra i odradila vrlo dobar posao na tržištu ovog leta.

Izabrane vesti

Značajno je veća cifra (49.310.000 evra) kada je u pitanju zarada srpskih klubova od prodaje igrača, a i tu prednjači Crvena zvezda, koja je inkasirala okruglo 25.000.000 evra. Sledi Partizan, koji je prodavao igrače za ukupno 6.000.000 evra, pa Vojvodina (5.110.000), Radnički Kragujevac (3.650.000) i Čukarički (3.450.000). Ostali su morali da se zadovolje manjim iznosima ili su uglavnom završavali poslove koji nisu zahtevali izdvajanje novca za otkup igrača iz drugih klubova. Po generalnom mišljenju na taj način je najbolje trgovao Železničar iz Pančeva, koji je bez evra obeštećenja oformio vrlo respektabilan tim.

Kroz Rezzime prelaznog roka u Mozzart Bet Superligi, ocenili smo učinak svakog kluba, ali u uz napomenu da kroz ocene nismo upoređivali klubove međusobno, već smo ih posmatrali pojedinačno, uzimajući u obzir objektivne mogućnosti svakog od njih.

Crvena zvezda - ocena 8

Kada se podvuče crta, samo je prelazni rok na stadionu Rajko Mitić ličio na one u najjačim evropskim ligama. Bilo je svega što sa sobom nosi dešavanje na tržištu: ozbiljnih kupovina, jačanja deficitarnih pozcija, bolnih i neophodnih prodaja, pa i nepotrebnog nagomilavanja na nekim mestima u timu. Ipak, finiš je bio furiozan, pa je i stoga utisak u zvezdaškoj javnosti na kraju uglavnom bio više pozitivan. U svakom slučaju, činjenica je da su crveno-beli uspeli da naprave ozbiljan iskorak i uspešno odrade poslove za ozbiljnim tržišnim igračima u evropskom fudbalu.

Sportski sektor Crvene zvezde nije imao lagan posao, s obzirom na to da je morao da pronalazi zamene za igrače koji su bili nosioci igre. Prvo za Aleksandra Dragovića, potom za Osmana Bukarija, a na kraju i za In Bom Hvana. Na krilima se zalutalo sa Feliosiom Milsonom (kupljen za 5.000.000 evra) i Pumom Rodrigezom (2.000.000), pa je moralo dodatno da se reaguje pomenutog 4. septembra kada su stigli Silas i Radonjić. Fudbaler Štutgarta bi po opštem mišljenju morao da bude pravo rešenje za desno krilo na kom je dejstvovao Bukari, dok će Radonjić borbu za poziciju na levom krilu učiniti žestokom, s obzirom da je u ovom trenutku pokriva Piter Olajinka, čije kvalitete Vladan Milojević izuzetno ceni.

*****

ČASTIMO 500 RSD ZA UŽIVO KLAĐENJE! ODIGRAJ MOZZART BET SUPERLIGU SRBIJE

*****

Crvena zvezda je prihodovala sasvim solidno od obeštećenje za Marka Stamenića, koji je prešao u Notingem Forest za 5.500.000 evra, ali deluje da je sa Timijem Maksom Elšnikom apsolutno nadomestila odlazak mladog veziste. Crveno-beli su po svaku cenu želeli da zadrže In Bom Hvana u svom timu, ali su na kraju ispoštovali odluku Korejca da ode u Fajenord. Nakon tog transfera na Marakani su imali samo dva dana da pronađu igrača koji bi mogao da pokrije poziciju nezamenjivog Hvana, a odluka je na kraju pala na iskusnog Radeta Krunića. Crveno-beli su vrlo uspešno trgovali sa Fenerbahčeom, uprkos činjenici da je bivši igrač Milana u Istanbulu imao platu od 3.000.000 evra. Srpski šampion je tržišni kapacitet pokazao i u nadmetanju sa Anderlehtom oko Silasa, poslavši na kraju ponudu koju klub iz Brisela nije mogao da isprati. Naravno, veoma važan adut u rukama sportskog sektora Crvene zvezde predstavljala je i obezbeđena Liga šampiona.

Crveno-beli su ovog leta uspeli da otkupe i potom prodaju reprezentativnog štopera Nemanju Stojića, koji je postao višak nakod dolaska Vanje Drkušića, a to su uspeti i u slučaju Pume Rodrigeza, koji odlazi u Pačuku na pozajmicu. Na taj način je makar malo olakšan posao Vladanu Milojeviću tokom jeseni, jer bi došlo do zagušenja na krilnim pozicijama, što bi sa sobom moglo da povuče nezadovoljstvo među igračima sa manjom minutažom, a samim tim i komplikacije u svlačionici.

Došli: Felisio Milson (Makabi TA), Naser Điga (Bazel), Bruno Duarte (Farense), Puma Rodrigez (Famalikao), Maks Elšnik (Olimpoja), Seol (Ulsan), Nemanja Stojić (TSC), Ebenezer Anan (Novi Pazar), Silas (Štutgart, pozajmica), Marko Ilić (Kolorado), Nemanja Radonjić (Torino), Lazar Jovanović (Vojvodina), Rade Krunić (Fenerbahče), Luka Ilić (Troa), Vanja Drkušić (Zenit, pozajmica), Dalsio (APOEL).

Otišli: In Bom Hvan (Fajenord), Osman Bukari (Ostin), Marko Stamenić (Not.Forest), Žan Filip Kraso (Pariz), Nemanja Stojić (Makabi TA), Srđan Mijailović (Al Vasl), Kings Kangva (Hapoel Ber Ševa), Aleksandar Dragović (Austrija Beč), Viktor Radojević (TSC), Miloš Gordić (Žil Visente), Lazar Nikolić (Vojvodina), Milan Borjan (Al Rijad), Nemanja Milunović (Železničar Pančevo), Zoran Popović (Železničar Pančevo), Puma Rodrigez (Pačuka).

Partizan – ocena 5

Sva dešavanja ovog leta u Humskoj staju u reč – propast! Kako na takmičarskom, tako i na finansijsko-poslovnom planu. Uvezano sa aktivnostima tokom upravo završenog prelaznog roka, u kome je tim sklapan haotično, bez jasne vizije šta se od njega želi i na kraju se došlo dotle da u nastavak sezone Partizan ulazi slabiji nego što je bio kad se okončalo minulo prvenstvo, u kome je za Crvenom zvezdom zaostao 18 koraka.

Otišao je prvi strelac takmičenja, Mateus Saldanja i to posle velikih muka da uopšte pronađe angažman. Nije više tu ni doskorašnji kapiten u liku Svetozara Markovića, te ni talenat iz škole, Samed Baždar, koji je nagoveštavao da nešto može, ali eto ga sad u Saragosi. Od dva stuba iz prethodnog ciklusa, plus jedan perspektivni igrač, više niko nije tu!?

Na sve to, još jedan špic nije doveden, što je veliki poraz celog kluba. Još početkom pijace angažovan je Đorđe Jovanović i posle toga – niko. Stručni štab je ostao sa jednom alternativom na toj poziciji (Nemanjom Nikolićem) i Aldom Kaluluom, koji je guran tamo gde je suštinski bezopasan, pa ga ne vredi ni računati kao napadača.

Dodatna nevolja je na drugom kraju terena. Trener Aleksandar Stanojević je želeo da rekonstruiše odbranu, govorio kako je zadovoljan što mu je uprava izašla u susret i hitno dovela igrače na tom delu terena, a onda je tokom evropskih utakmica koristio Netana de Medinu na desnom boku, a u završnici prelaznog roka dobio još jednu opciju na levom, Marka Kerkeza, koji od početka sezone u Spartaku nije zabeležio ni minut.

Od novajlija još niko nije blizu da se transformiše u „p“ od pojačanja. Praktično nijedan fudbaler nije pokazao da u kontinuitetu može da sprovede crno-bele kroz turbulentni period. Ograde zaslužuju Đorđe Jovanović, jer je makar neke golove dao, ali i dalje je druga, čak i treća opcija (zbog Kalulua), te Mihajlo Ilić, pošto štopera tek čeka povratnički debi. I on je sigurno fudbalski pismeniji od Nihada Mujakića, pa se očekuje da makar deca kluba poprave imidž. No, kad smo već kod dece, neka su otišla bez valjane šanse da se dokažu u prvom timu, poput Janka Jevremovića i Mihajla Petkovića.

Što se stranaca tiče, ako nisu odmah u stanju da pokažu zašto su dovedeni – a zasad nisu – onda je veliko pitanje što su tu. Za naredno leto, za onu tamo sezonu? Partizan nema luksuz nikog da čeka. Naročito ne legionare. A oni su većina u svlačionici što stvara sliku o timu bez identiteta.

Još dva primera su ilustrativna. Prvi se tiče činjenice da je Aleksnadar Stanojević insistirao na Lazaru Romaniću i kao da nije postojala alternativna opcija Partizan ništa nije uradio da, ako već nije mogao kapitena Železničara, makar dovede još nekog centarfora koji bi garantovao golove. Drugi: u klubu su ostali Frank Kanute, Leonard Ovusu, Goh, a stručni štab im baš i ne veruje. Stanojević je tražio da „neki odu“, a nisu svi i sad to može samo da generiše dodatnu nervozu na treninzima. Kao da problema nema dovoljno.

Došli: Vukašin Đurđević (Voždovac), Milan Lazarević (Vojvodina), Nihad Mujakić (Ankaragudžu), Mihajlo Ilić (Bolonja), Mario Jurčević (Apolon Limasol), Marko Kerkez (Spartak, Subotica), Stefan Kovač (Čukarički), Kervin Arijaga (Minesota), Žoao Grimaldo (Sporting Kristal), Pape Furer (Olimpik Lion), Ibrahim Zubairu (Jedinstvo, Ub), Đorđe Jovanović (Bazel).

Otišli: Mateus Saldanja (Ferencvaroš), Svetozar Marković (Viktorija Plzenj), Samed Baždar (Saragosa), Andrija Pavlović (Budućnost, Podgorica), Aleksa Janković (Radnički 1923), Nikola Miličić (Napredak), Mihajlo Petković (Napredak), Bojan Kovačević (Kadis), Janko Jevremović (Železničar), Siniša Saničanin (Diošđer), Danilo Pantić (Spartak, Trnava), Aranđel Stojković (Debrecin).

Vojvodina – ocena 7

Iako rezultati na startu sezone ne govore u prilog tome, iza Vojvodine je istorijski prelazni rok. Novosađani su inkasirali preko 5.000.000 evra ovog leta, a potrošili duplo manje. Kada se pogledaju sastavi, bez ustručavanja se može reći da novosadski crveno-beli imaju bolji sastav nego zimus. Naravno, ovom pozitivnom bilansu Novosađana najviše je doprineo transfer Mihaila Ivanovića u Milvol, za najveću sumu u istoriji Lala, ali i engleskog kluba (3.500.000 evra). I nužni odlazak već zasićenog kapitena Dejana Zukića su Lale solidno unovčile (900.000 evra). Dok je za usluge Lazara Carevića, Familikao morao da pošalje 800.000 evra na adresu Lala. Ne treba zanemariti ni transfer Normana Kembela u Dansku za cenu od 300.000 evra. Jedina „mrlja“ u poslovanju novosadske ekipe ovog leta, jeste odlazak Lazara Jovanovića u Crvenu zvezdu za mizerno obeštećenje.

A onda je usledio furiozan finiš Vošinog prelaznog roka. Dolazak Zorana Kuntića na mesto šefa skauting službe, ispostavilo se kao kapitalno pojačanje za Lale. Bivši fubaler Stare dame se čini učinkovitijim pored terena, nego kada je nastupao na njemu. Iako je u prve dve sezone devedesetih godina prošlog veka odigrao 48 utakmica i postigao 11 golova za Novosađane, od januara i povratka u klub učinio je još više. Zimus je „iz džaka” izvukao Kejleb Zadi Serija, bez sumnje Vošinog najboljeg napadača, a sada je isto izveo i na drugoj strani terena i u Skandinaviji našao 20-godišnjeg Kolinsa Sičendžea. Uprava Voše je pre par dana otkupila ugovor Kenijca od AIK-a za svega 400.000 evra, a poznato je da je u julu odbila svotu od nekoliko miliona evra za mladog štopera.

Naravno, najveći posao Stare dame, kada su u pitanju ulazni transferi, jeste otkup Njegoša Petrovića od Granade. To je ujedno i najskuplja akvizicija Novosađana ovog leta – 800.000 evra. Sledeći na listi je Marko Veličković iz Lučana za 400.000, zatim Jusuf Bamidele sa Čaira za 300.000 i naposletku Lukas Baros za polovinu svote koju su Novosađani dali za Nigerijca. Preostalih šest letnjih pojačanja u Vojvodinu su pristigla sa statusom slobodnih igrača. Vojvodina je odlično prošla i sa poslednjom kupovinom u ovom roku, pošto je Lazar Ranđelović došao bez obeštećenja iz Olimpijakosa. Klub iz Pireja je samo obezbedio procente od dalje prodaje.

Došli: Njegoš Petrović (Granada), Marko Veličković (Mladost Lučani), Jusuf Bamidele (Radnički Niš), Lukas Baros (Žil Visente), Mihai Butean (Hermanštat), Marko Poletanović (Zaglebje), Kolins Sičendže (AIK), Lazar Nikolić (Crvena zvezda), Slobodan Medojević (AEL Limasol), Marko Mladenović (Ajntraht Frankfurt), Depu (Žil Visente), Lazar Ranđelović (Olimpijakos).

Otišli: Mihailo Ivanović (Milvol), Dejan Zukić (Volfsberger), Lazar Carević (Familikao), Norman Kembel (Renders), Milan Lazarević (Partizan), Lazar Jovanović (Crvena zvezda), Stefan Vukić (Tonglianglong), Guram Gjorbelidze (Erzurum), Asmir Kajević (Dečić Tuzi), Igor Jeličić (Kristiansund), Filip Malbašić (bez kluba), Marko Bjeković (bez kluba), Filip Antonijević (Radnik Bijeljina), Milan Kovačev (Aris).

TSC – ocena 6,5

U Bačkoj Topoli su počeli da duvaju neki novi vetrovi, najviše zbog promene trenera. Pomalo iznenada je Žarko Lazetić napustio TSC i otišao u izraelski Makabi iz Tel Aviva. Za taj kratak period mladi srpski stručnjak se već susreo sa bivšim klubom, a u revanšu je zapečatio i ostavku Deana Klafurića, kojeg je potom nasledio Jovan Damjanović. U igračkom kadru najveće promene su usledile u defanzivi. Ekipu su napustili kapiten Goran Antonić, desni bek Miloš Cvetković i Josip Ćalušić, a na njihova mesta su stigli nešto ranije Maki Banjak, a zatim i Luka Capan, Dušan Stevanović te Stefan Jovanović. Uspeo je superligaš iz Bačke Topole i da obavi najskuplju kupovinu ikada, jer je prelazak prošlogodišnjeg čuda Aleksandra Ćirkovića plaćen ruskom klubu Krila Sovjetov čitavih 1.200.000 evra. Prvi put je TSC više potrošio na dovođenje igrača, nego što je zaradio od njihove prodaje.

Ponovo je TSC napravio širok roster, sa po dva igrača na svakoj poziciji, uz podršku omladinskog pogona, te će ako ih zaobiđu povrede, Topolčani ponovo biti u mogućnosti da se bore na sva tri fronta. Pozicija levog beka je sada jača za još jednog igrača defanzivnih karakteristika, Viktora Radojevića, prethodno je igrač tog tipa i na po toj strani bio samo Nemanja Petrović. Još jednom je tim iz Bačke Topole pokušao sa dovođenjem domaćih igrača iz inostranstva koji su u padu forme, pa će povratak u ritam u redovima Plavih lavova pokušati da ostvare Đorđe Gordić i Marko Lazetić. Od nosilaca igre iz prethodne sezone otišao je samo Nemanja Stojić (i već promenio sredinu od tada), uz fudbalere sa manjom minutažom dok su Veljko Ilić, Ifet Đakovac i Miloš Pantović i dalje tu pored unosnih ponuda iz inostranstva, što je za svaku pohvalu. Vezni red je jači za povratnika, Mihajla Banjca, koji će u drugom mandatu u plavom dresu imati priliku za dokazivanjem u Ligi konferencije.

Došli: Aleksandar Ćirković (Krila Sovjetov), Prestiž Mbongu (Banijas), Stefan Jovanović (Napredak), Viktor Radojević (Crvena zvezda), Dušan Stevanović (Persebaja), Luka Capan (Kifsias), Marko Lazetić (Milan, pozajmica), Đorđe Gordić (Lomel, pozajmica), Mihajlo Banjac (Krasnodar, pozajmica)

Otišli: Nemanja Stojić (Crvena zvezda), Josip Ćalušić (Konjaspor), Miloš Cvetković (Čukarički), Martin Mirčevski (Željezničar Sarajevo), Goran Antonić (Hapoel Tel Aviv), Nikola Čolić (Javor), Dušan Pavlović (Radnički Niš), Marko Rakonjac (Diošđer, istek pozajmica), Uroš Milovanović (Vizela, istek pozajmice)

Radnički Kragujevac – ocena 7

Bilo je prometno na Čika Dači ovog leta. Prošlog leta je sportski sektor Kragujevčana na čelu sa Slavkom Perovićem napravio pravo malo čudo. Sportski direktor Šumadinaca je kao na pikadu pogađao sa domaćim (Aleksić, Vidosavljević, Gluščević, Ristić…) i inostranim pojačanjima (Bevis i Sahli). Ovog leta je primenjen isti recept, s tim što je Radnički inaksirao preko 3.000.000 evra od prodaje Aleksića pošto je strpljivo čekao i dočekao najbolju ponudu. Zarađen je sitan novac i od prodaja Sahlija i golmana Lekovića. Kao slobdni igrači su otišli Zorić i Đurić koji su u prošloj sezoni bili bitni igrači u rotaciji i to je to što se bitnih odlazaka tiče. Ivelji je istekla pozajmica, a od rezervista su otišli još braća Vidović, iskusni Milošević i Nemanja Tomić.

Kako je Radnički dovodio?

Perović je nastavio sa skautingom ispod radara pa je poput Aleksića verovao u otpisanu Partizanovu decu Mirčetića i Jankovića. Teško baš da svaki može da bude Aleksić, ali ako je pogodio i sa ovom dvojicom, u Humskoj će mu zabraniti pristup. Iz inostranstva se kladio na povratnika Evandra koji još nije na potrebno fizičkom nivou i Tunižanina Ben Hasina koji je praćen mesecima i može da pokrije više pozicija na desnoj strani. Iznenađenje je bio Francuz Enlandu iz slovenačkog Radomlja, ali nagoveštava da može biti interesantan igrač. Umesto Lekovića su dovedena dva različita tipa golmana: mladi Lijeskić i iskusni Milošević tako da je konkurencija na golu jača. Odbrana je ojačana pikovima Feđe Dudića iz BiH fudbala. Zeljković je uskočio u štopersku rotaciju, a Radović će biti ispomoć umornom Dadiću na levom beku. Dugo se tragalo za Aleksićevom zamenom i izbor je pao na Makedonca Stankovskog, a ostaje misterija zašto nije doveden provereniji špic. Stigli su Golijanin iz Letonije i Rošević iz Spartaka (ubrzo prosleđen na pozajmicu), ali utisak je da je Radnički propustio da dovede kapitlaca. Ili želi da čeka oporavak Vidakova. U svakom slučaju, Slavko Perović ne dovodi zvučna i skupa imena, ali je prošle sezone pokazao šta se sve može i sa malo para kada se tržište ozbiljno prati i skautira.

Došli: Luka Lijeskić (Gent), Samir Zeljković (Sarajevo), Evandro da Silva (Nautiko), Bogdan Mirčetić (Partizan), Marko Milošević (Borac Banjaluka), Slaviša Radović (Sumgajt), Aleksa Janković (Partizan), Lui Ben Hasin (Sahel), Alfa Ture (Kalon), Darli Enlandu (Radomlje), Aleksej Golijanin (RFS), Luka Stankovski (Gazijantep)

Otišli: Milan Aleksić (Sanderlend), Luka Zorić (Trenčin), Vasilije Đurić (Ocelul), Viđži Sahli (Đer), Stojan Leković (Al Džazira), Pavle Ivelja (Radnički Niš), Ljubiša Pecelj (Andidžon), Nemanja Tomić (završio karijeru), Miloš Vidović (Borac Čačak), Uroš Vidović (bez kluba), Branislav Milošević (bez kluba), Andreja Ristić (Sarajevo).

Čukarički - ocena 6,5

U Čukaričkom imaju razloga da budu zadovoljni rezultatima na početku Mozzart Bet Superlige, mada se čini da prodošlice na Banovo brdo nisu imale preveliki uticaj na to, odnosno da se tek očekuje da počunu da prave razliku. I dalje manevar zavisi od Marka Docića i Sambua Sisoka, i dalje se u napadu najviše pita Đorđe Ivanović, odbranom komanduju Miladin Stevanović i Vukašin Jovanović. Sa druge strane, još se traže pravi naslednici igrača koji su napustili klub kao što su Igor Miladinović, Stefan Kovač i Luka Adžić. Početak sezone obeležio je Vinisijus Melo. Brazilac stigao prošle zime, značio mu je period adaptacije tokom proleća, pa je ovu jesen otvorio sa tri postignuta gola i ima ogroman uticaj na igru Brđana deluje da još ima dosta prostora da u napredi svoju igru.

Kada su u pitanju ugrači koji su ovog leta stigli u Čukarički, najviše vremena na terenu proveo je iskusni desni bek Miloš Cvetković, koji je zabeležio pet nastupa, a potom sledi Lazar Tufegdžić, koji ima nastup više, ali manje provedenog vremena na terenu. Bivši bek TSC-a dobio je prednost na više mečeva od Viktora Rogana, mada je mladi fudbaler bio na terenu protiv Crvene zvezde na Marakani, kao i u poslednjem meču pred reprezentativnu paizu. Doskorašnji igrač CSKA iz Sofije ostvario je dve asistencije na šest mečeva u dresu Brđana, ali je daleko od nivoa koji se od njega očekuje.

Kipranin Marinos Cionis počeo je sve češće da dobija priliku, ali se i od njega očekuje više u narednom periodu. Pred reprezentativnu pauzu ostvario je asistenciju u finišu meča, pa ostaje da se vidi da li će uspeti da se izbori za startnu ulogu na levom krilu. Iskusni čuvar mreže Nikola Mirković nije uspeo da ubedi Gorana Stanića da je bolje rešenje od mladog Lazara Kaličanina. Hamadi Diop se izgleda izborio za mesto startera na levom boku, dok Godsvil Vadze zasad ima 45 minuta u dresu Brđana, odigranih na Marakani protiv Crvene zvezde. Uroš Kabić je zabeležio tri nastupa, uz ukupno 64 minuta na terenu, ali bi njegova minutaža tokom jeseni trebalo da raste.

Mnogo bolji utisak, barem zasad, na Banovom brdu, ostavila trgovina sa igračima koji su bili u klubu. Najbolji mladi igrač Mozzart Bet Superlige Igor Miladinović je prodat Sent Etjenu za 3.000.000 evra, a u klubu je ostao i supertalentovani Mihajlo Cvetković, uprkos interesovanju Crvene zvezde i inostranih klubova.

Došli: Lazar Tufegdžić (CSKA Sofija), Gudsvil Vadze (Zvijezda 09), Miloš Cvetković (TSC), Nikola Mirković (Novi Pazar), Marinos Cionis (Kanzas Siti), Uroš Kabić (Crvena zvezda), Hamadi Diop (Šarlot), Emanuel Džiba (Akra Lajons).

Otišli: Igor Miladinović (Sent Etjen), Stefan Kovač (Partizan), Mohamed Badamosi (Standard), Luka Adžić (Bangkog Jun), Ibrahima Endiaje (Mladost Lučani), Luka Stojanović (Karamitisa), Nemanja Belić (IMT), Nemanja Tošić (Cirih), Nenad Filipović (slobodan igrač), Filip Samurović (Radnik Bijeljina).

Železničar Pančevo – 7,5

Dvojako se može posmatrati učinak Železničara u letnjem prelaznom roku. Kroz totalno, ali doslovno totalno renoviranje igračkog kadra i kroz propuštenu priliku da se u foto-finišu ozbiljno zaradi prodajom Lazara Romanića.

Ovo prvo dobilo je već visoku ocenu činjenicom da je prošlogodišnji davljenik, koji se ispadanja spasio tek u baražu, minulu reprezentativnu pauzu proveo na deobi druge pozicije na tabeli. O ovom drugom moći će da se sudi tek na zimu, pošto u Pančevu veruju da cena modernog napadača u međuvremenu, u najmanju ruku, neće pasti. Uostalom, zadržali su u sopstvenim redovima svog najboljeg strelca.

Tako je sve što je prethodno urađeno nekako nepravedno ostalo u senci sage oko Romanića, na čijem kraju nije prihvaćeno ni navodnih 900.000 iz Turske, niti pola miliona, koliko su nudili Partizan i Vojvodina. A urađeno je mnogo!

Želja je svoje redove pojačao tako što je doveo od svega po malo – tu su prekaljeni asovi, čak veterani sa iskustvom igranja u Ligi šampiona i Ligi Evrope, poput Milunovića, Sanogoa, Bena; fudbaleri koji su već sarađivali sa trenerom Markom Savićem i nisu imali problem uklapanja u sistem, poput Mitrovića, Đuričića, Pirgića; stranci poput Frensisa Ezea koji potvrđuju njuh sportskog direktora Bratislava Ristića za fudbalere tog profila (setimo se zimskog prelaznog roka i dovođenja Jusufa Bamidelea u Niš); te čitava plejada izrazito mladih fudbalera (bonusa) po čijem broju Pančevci maltene prednjače u Mozzart Bet Superligi i od kojih su neke već predstavili na glavnoj sceni, poput Milosavljevića, Vidojevića, Ćurića...

Došli: Zoran Popović, Nemanja Milunović (Crvena zvezda), Seku Sanogo (Šafhauzen), Uroš Stojanović (Urartu), Frensis Eze (Ejupspor), Matija Mitrović, Nikola Đuričić, Stefan Pirgić (Voždovac), Nemanja Vidojević, Marko Ćurić, Veljko Vukojević (Crvena zvezda U19), Jovan Milosavljević (Brodarac U17), Stefan Cvetković (Radnički Niš), Božidar Blagojević (RFK Novi Sad), Abdul Jusif (Paide), Entoni Lokosa (Smederevo), Janko Jevremović (Partizan), El Fardu Ben (APOEL), Luka Vidić (Voždovac U19), Boris Sekulić (Karmiotisa), Filip Nović, David Ivić (Vršac), Veljo Đokić (Brodarac).

Otišli: Stefan Hajdin (Sepsi), Stefan Purtić (Lijepaja), Aleksandar Đorđević (Sarajevo), Milan Mijatović (Budućnost), Ivan Lakićević (Novi Pazar), Mateja Zuvić (Javor), Marko Gajić (Inđija), Veljko Trifunović (Mornar), Strajinja Jovanović (Radnik Bijeljina), Maisa Endiaj (Kremoneze), Vojislav Stanković, Danilo Dašić (Vitorul), Avgusto Maks (Gimnazia), Nikola Lainović (Vršac), Aleksandar Kovačević (Novi Pazar), Ivan Ignjatjev (Urartu), Evgenij Pavlov (Radnik).

Radnički Niš - ocena 6

Tačno je, prelazni rok u Srbiji trajao je duže nego u vodećim evropskim ligama, ali to na Radnički nije imalo nikakvog uticaja. Nišlije su ovaj septembar, kada je u pitanju transfer pijaca – prespavale.

Na jeziku uobičajenih čairskih fudbalskih prilika, to bi trebalo da znači da je rukovodstvo kluba zadovoljno igračkim kadrom i da će svi eventualni rezultatski neuspesi, kao i do sada, ići treneru na dušu. Sad, koliko je to (ne)tačno, tema je za neku drugu priliku.

Tek, treba imati na umu da je, sa jedne strane, Radnički sklopio tim koji mu je omogućio da reprezentativnu pauzu provede u gronjoj polovini tabele, gde se nije nalazio niti jednog trenutka u prethodne dve sezone, ali da, opet, deluje da roster nema dovoljnu širinu, odnosno da za neke pozicije, kao i za uloge bonusa, nema dovoljno alternativa.

Prelazni rok obeležila je prodaja dvojice ponajboljih prošlosezonskih prvotimaca, Jusufa Bamidelea i Davida Petrovića, ali ne u iznosima koji bi odjeknuli u javnosti, mada Nišlije nisu bile transparentne prilikom odlaska doskorašnjeg kapitena u Ujedinjene Arapske Emirate, pa je iznos obeštećenja ostao tajna.

Radnički je “podebljao” ugovor Bazilu Jamkamu i zadržao svoj stub odbrane. Kuriozitet je da su na Čair stigla čak četvorica fudbalera što su u raznim periodima prošle sezone nosila dres Javora, koji je tada ispao iz elite, a najveća enigma i dalje je špic Trivante Stjuart, koji u prvih šest kola novog šampionata, uz gotovo maksimalnu minutažu, nije bio ni blizu postizanja pogotka.

Došli: Dejan Stanivuković (Kolubara), Radivoj Bosić, Strahinja Manojlović (Javor), Trivante Stjuart (Salernitana), Đin-Ho Đo (Fenerbahče), Pavle Ivelja (povratak sa pozajmice u Radničkom 1923), Ilija Jurukov (Arda Kardžali), Dušan Pavlović (TSC), Jovan Nišić (Borac Banjaluka), Stefan Nikolić (Vojvodina U19), Ibrahim Tanko (Makabi Netanja).

Otišli: Edmund Ado (Crvena zvezda/OFK Beograd), Stefan Vukić (Vojvodina/Čonking Tonglianglong), Jusuf Bamidele (Vojvodina), David Petrović (Šardža), Aleksandar Mesarović (Novi Pazar), Stefan Cvetković (Železničar), Semir Smajlagić (Primorje Ajdovščina), Andrija Luković (Napredak), Stefan Čolović (Nasaf) Kolins Faj, Nikola Vasiljević (Javor), Vasilije Bakić (Šamahi), Denis Stojković.

Novi Pazar – ocena 6,5

Sve se nekako odvijalo po već viđenom scenariju, pa je temperatura rasla kako se letnji prelazni rok bližio kraju. Iako su neke momke želeli da zadrže, u sportskom sektoru Novog Pazara bili su svesni da ih ponovo čeka rekonstrukcija skoro kompletna igračkog kadra. Na sreću Pazaraca i brojnih ljubitelja fudbala bez obzira na klupsku pripadnost ostao je Adem Ljajić kao neprikosnoveni spiritus movens na terenu, nevezano da li je trener Nikola Trajković sa statusom bivšeg već posle pet ovosezonskih utakmica, iskusni vuk sa epitetom povratnika Tomislav Sivić ili neko treći. Oglušio se popularni Ljaja na ponude iz Srbije i različitih krajeva sveta. I to je najveći dobitak Plavih u tek završenom transfer periodu, koji je sipao i nešto malo keša u klupsku kasu (čitaj 200.000 evra), posle zanimljivog otkupa Ebenezera Anana od Bolonje i ekspresne prodaje šampionu iz Ljutice Bogdana.

Nije kao pre 12 meseci bilo helikoptera i spektakularnih dočeka, odnosno transfer bombi u liku Sejdube Sume, nekadašnjih srpskih reprezentativaca Ljajića i Marka Šćepovića, pa i univerzalnog Abdulaja Sisea, ali je posle Sivićevog dolaska na klupu pojačana kupovna aktivnost. Za kratko vreme stigao je kvartet projektovan za startnu postavu - golman Stefan Popović, štoper Andrej Đurić, defanzivni vezista Vladan Vidaković i prema napred na više mesta upotrebljivi momak sa lokala Almedin Ziljkić, koji se nakon osam godina vratio kući. Može im se pridodati i ranije angažovani, a od povrede tek opravljeni špic Uroš Đuranović. Na veliku žalost, jedna od glavnih pazarskih akvizicija tokom vrelih dana Lazar Zličić pokidao je prednje ukrštene ligamente levog kolena u trenutku kad je nagovestio da će značajno oplemeniti dejstva Pazaraca u manevru.

Došli: Stefan Popović (Mornar Bar), Ivan Lakićević (Železničar Pančevo), Andrej Đurić (Crvena zvezda - pozajmica), Ognjen Bjeličić (Hamrun), Ognjen Mršić (Napredak Kruševac), Darko Isailović (Radnički Sremska Mitrovica), Filip Bačkulja (Metalac Gornji Milanovac), Nemanja Miletić (Javor), Tohib Bamigboj (Metalac Gornji Milanovac – istek pozajmice), Aleksandar Kovačević (Železničar Pančevo), Vladan Vidaković (Iverdon), Semir Alić (Sloboda Užice – istek pozajmice), Lazar Zličić (Napredak Kruševac), Aleksandar Mesarović (Radnički Niš), Darko Stojanović (IMT), Almedin Ziljkić (Esteghlal Teheran), Rodni Antvi (Hibernijans), Viktor Živojinović (Eolikos), Kurt Ejbrahams (Sloboda Užice – istek pozajmice), Jovan Mituljikić (Crvena zvezda - pozajmica), Uroš Đuranović (Hamrun).

Otišli: Nikola Mirković (Čukarički), Filip Pajović (bez kluba), Emir Azemović (Elbasani), Omar Fajed (Fenerbahče, pa Beršot – istek pozajmice), Luka Čermelj (bez kluba), Ebenezer Anan (Crvena zvezda, pa OFK Beograd), Rafael Floro (bez kluba), Abdulaj Sise (Hapoel Hadera), Miljan Momčilović (OFK Beograd), Đinho Đo (Fenerbanče, pa Radnički Niš – istek pozajmice), Mihajlo Petković (Partizan, pa Napredak Kruševac – istek pozajmice), Sejduba Suma (bez kluba), Nikola Karaklajić (Napredak Kruševac), Nikola Srećković (Visla Plok, pa Borac Banjaluka – istek pozajmice), Viktor Živojinović (Dubočica - pozajmica), Stefan Dimić (Voždovac), Filip Knežević (bez kluba), Lusijano Sančez (Mladost GAT), Marko Obradović (Napredak Kruševac), Marko Šćepović (bez kluba).

OFK Beograd - ocena 7

I prošle sezone u Mozzart Bet Prvoj ligi Srbije je OFK Beograd vukao neke poteze kao superligaš pa je očekivano sa tim poslovanjem nastavio i kada se vratio u elitni rang srpskog fudbala gde je budžet još porastao. Vetar u leđa sa Marakane od očeva Zvezdana i Mitra, glavni operativci Andrej Mrkela i Kostadin Terzić su znali da iskoriste na fudbalskoj pijaci.

OFK je nastavio tesnu saradnju sa Zvezdom i Grafičarom i na konto tih veza uspeo da na Karaburmu dovede igrače poput Nikole Kneževića, Aleksandra Kahvića, braće Mituljikić, Edmunda Ada, Ebenezera Anana i još nekih Zvezdinih omladinaca. Vratili su i veterana Marka Gobeljića iz Grčke i sklopili tim za gornji deo tabele. Pecali su i u inostranstvu i doveli talente iz Ekvadora, Belorusije, Finske od kojih se očekuje da neko bude pogodak.

Najpre možda Ekvadorac Bermudez. Kruna prelaznog roka Romantičara su bili povratak Aleksandra Paločevića i dolazak napadača Nikole Stolijkovića iz Darmštata nakon što je Kahvić posle samo nekoliko utakmica prodat u Cvajtu. Reč je o dvojici ozbiljnih igrača za superligaške prilike. Zadržali su i talente poput golmana Popovića i štopera Đermanovića za kojih je bilo interesovanja ali je procena da treba da ostanu i postignu još veću cenu. Uglavnom, OFK Beograd je u prelaznom roku napravio makar duplo jači tim od onog koji je imao u prošloj sezoni.

Došli: Danil Duševski (Minsk), Nikola Knežević (Crvena zvezda), Miljan Momčilović (Novi Pazar), Slobodan Stanojlović (Napredak), Aleksandar Kahvić (Crvena zvezda), Samuel Ovusu (Niom), Marko Gobeljić (Kisifija), Uroš Lazić (Crvena zvezda), Aleksej Vukićević (Crvena zvezda), Aleksa Cvetković (Crvena zvezda), Jovan Mituljikić (Crvena zvezda), Nikola Mituljikić (Crvena zvezda), Edmund Ado (Crvena zvezda), Novak Gojkov (Crvena zvezda), Stefan Obradović (Železničar), Hleofilo Vajlter (VPS), Srđan Nikolić (Grafičar), Majkl Bermudez (LDU Kito), Filip Stojiljković (Darmštat), Aleksandar Paločević (Seul), Ebenezer Anan (Crvena zvezda),

Otišli: Aleksandar Kahvić (Ulm), Admir Ademi (Mačva), Dušan Plavšić (Zemun), Nenad Stanković (Voždovac), Danilo Mugoša (Budva), Dejan Georgijević (Telavi), Konstantinos Evripidu (AEK Larnaka), Dragan Stoisavljević (Zemun), Marko Stanković (Sloven), Bogdan Mojsilović (Kikinda), Filip Kasalica (kraj karijere), Vuk Bogdanović (Crvena zvezda), Ognjen Ilić (Crvena zvezda), Ivan nikčević (Crvena zvezda), Dejan Bajić (bez kluba), Luka Mićić (bez kluba), Filip Minić (bez kluba).

IMT – ocena 6,5

Miloš Luković bio je protekle sezone najbolji primer da se vera u svoju decu i te kako isplati, a IMT je stoga rešio da nastavi sa istok praksom što su u klubu Novog Beograda nagovestili još po završetku prethodne takmičarske godine odlučivši da se rastanu sa Nebojšom Jandrićem i na mesto šefa stručnog štaba postavw Milana Đorđevića, dotadašnjeg trenera omladinskog tima Traktorista. Sa njim je Đorđević pokorio Omladinsku ligu Srbije, uveo IMT u Ligu šampiona, a one najzaslužnije za istorijski uspeh (Stefan Bastaja, Siniša Popović, Lazar Konstantinov, Luka Krstović, Miloš Jović…) mladi strateg nagradio je pozivom u seniorski tim.

Lukovićev odlazak, ugovoren još u januaru, predstavljao je najveći gubitak za IMT, međutim ne i jedini. Najveće promene pretrpela je odbrana, koja je ostala bez dvojice štopera (Zarija Lambulić, Milan Delević) i tandema levih bekova (Petar Ćirković, Dimitrije Džinović) sa solidnom minutažom te standardnog golmana Miloša Gordića koji je po isteku pozajmice potpisao za portugalski Žil Visente. Njega će među stativama zameniti dugogodišnji čuvar mreže Čukaričkog Nemanja Belić. Od zvučnijih imena što su tokom leta razdužili opremu Traktorista valja pomenuti još Uroša Ćosića i Jagoša Vukovića (obojica i dalje bez kluba), koji nisu ostavili dublji trag po povratku u domaći fudbal, kao i Nikolu Terzića koji se posle samo jedne polusezonu u novobeogradskom klubu otisnuo u Grčku.

Kada je reč o pojačanjima, IMT je letos povlačio neke interesantne poteze. Da li i ispravne pokazaće vreme. Kako bilo, Traktoristi su doveli kvartet Francuza (Joan Kur, Ugo Bone, Anton Batis, Maksim Do Kouto) koji su iskustvo sticali mahom u tamošnjoj Ligi 2. Ofanzivni vezista Kur čak ima i blizu 50 nastupa u Ligi 1 što se i dalo primetiti u uvodnom delu sezone tokom kojeg je ostavio možda i najjači utisak od novajlija, štoper Batis takođe se brzo ustalio dok špic Bone tek treba da pokaže može li da odmeni Lukovića juniora. Krilo Do Kouto, kao i preostala dvojica inostranih pojačanja, levi bek Mohamad Fazal i štoper Ajtug Komeč još čekaju na debi, a od dolaska nije se naigrao ni dugogodišnji defanzivac Mačve Marko Jevtić, mada će svi oni Đorđeviću dobro doći u rotaciji… Pojanača je konkurencija i na krilnim pozicijama dolaskom iskusnog Alena Stevanovića.

Došli: Alen Stevanović (Džamšedpur), Nemanja Belić (Čukarički), Anton Batis (Keviji), Ajtug Komeč (Bešiktaš), Joan Kur (Kan), Ugo Bone (Gengam), Mohamad Fazal (Nordik Junajted), Maksim Do Kouto (Amijen), Marko Jevtić (Mačva).

Otišli: Nikola Kodžić (Tekstilac), Princ Ukačukvu (Tekstilac), Zarija Lambulić (Budućnost Podgorica), Milan Delević (Pajde), Leontije Vasić (pozajmica), Darko Stojanović (Novi Pazar), Gabrijel Obekpa (Mladost), Miloš Luković (Strazbur), Nikola Terzić (Panseraikos), Pavle Ognjenović (Timok Zaječar), Stefan Jović (Ušće)

Jedinstvo Ub - ocena 6

Posle ostvarenog istorijskog uspeha, pred čelnicima Jednstva iz Uba našao se prvi i svakako najzahtevniji zadatak, a to je bez svake sumnje bilo formiranje tima za debitantsku sezonu u Mozzart Bet Superligi Srbije. Mnogo pre početka prelaznog roka, kao moguća osveženja za klub iz Tamnave pominjala su se brojna imena poput Radoslava Petrovića, Nemanje Milunovića, a na tom spisku našlo se i ime Miloša Degeneka. Posle svega, malo od "najavljenog" je realizovano, ali je sportski sektor Ubljana, ipak tokom leta uspeo da angažuje nekoliko igrača, a što posebno upada u oči, među njima je i dosta stranaca.

Ono što je svakako obeležilo prelazni tok u novom superligašu, jesu odlasci trojice najzaslužnijih što se Jedinstvo našlo u najvišem rangu. Ibrahim Zubairu je prešao u Partizan, golgeter Kvaku Karikari se otisnuo u danski Horsnes, dok je transfer iz snova ostvario mladi defanzivac Miodrag Pivaš, koji je postao novi član Njukasla. jedinstvo je lepo zaradilo (1.540.000 evra), ali je malo uložilo.

Na osnovu toga, merio se kvalitet novajlija. Bez laže skromnosti, utisak je, a to se i videlo u prvih sedam kola (osvojen samo bod), da Ubljani nisu u dovoljnoj meri popunili pukotine u timu odlaskom nosioca igre u prethodnoj sezni. Zvučalo je bombastično kada su u klub stigli Perez i Fereira igrači sa južnoameričkog tla, ali i kada su pristupnice potpisali Babić (Sautempton) i Mitrović (Antverpen). I dolazak mladog golmana Vukašina Jovnovića na pozajmicu iz Partizana, ocenjen je kao dobar potez. Činilo se da bi i Norvežanin Kristofersen, rubusni napadač, mogao da bude kapital, ali već posle dva meseca igrač sa bogatim iskustvom napustio je crveno-bele.

U finišu prelaznog roka stigli su Uroš Matić, Denzel Ričarsdson Kvaku i Samul Princ Eda, tako da ostaje da se vidi koliko su i da li su najnovija osveženja reper za bolje rezultate superligaša iz Uba u nastavku trke za bodove.

Došli: Darko Jevtić (Rubin Kazanj), Denzel Ričardson Kwaku (Runštajn), Samuel Princ Eda (Obala Slonovače), Uroš Matić (Anha), Moreno Baroso Simon (Alikante), Arana Batalja Ezekijel (?), Jordania Levan (Gagra), Goran Babić (Sautempton), Marko Mitrović (Antverpen), Sisej Edrisa (Gambia), Tomas Perez (Rasing), Ričard Nađi (Paks), Amirbek Saidov (Bunjodkor), Pablo Fereira (Deportivo Miron), Ibrhim Kargbo (Dnjepar Mogilev), Viktor Damjanić (Lokomotiva, Zagreb), Aleksa Đurasović (Spartak), Aleksandar Popović (Radnički 1923).

Otišli: Dejan Milićević (Slog. Dobroj), Ibrahim Zubairu (Partizn), Miodrag Pivaš (Njukasl), Branko Riznić (Metalac), Marko Dimitrijević (Zvezdara), Ričard Nađi (Tatran Prešov), Đorđe Mitić (Smederevo 1934), Kamis (?), Miloš Janković (Timok), Bogdanović (?), Marko Adamović, Veljko Marjanović (Budućnost Krušik), Filip Stanarević, Luka Pantelić (Radnički, Obrenovac), Uroš Živanović (Napredak, Markovac), Stefaj Marinković (Javor), Pantelić (Trlić), Davidović (Radnički, Valjevo), Marko Močić (Đerdap).

Mladost Lučani – ocena 6,5

Najveće pojačanje Mladosti ovog leta ispalo je da je – trener. Dolaskom Nenada Lalatovića na klupu Lučanci su eksplodirali. Vezali su četiri pobede i prvu prvenstvenu pauzu dočekali su na trećem mestu tabele.

Lučanci nisu mnogo poslovali u prelaznom roku, nije bilo mnogo ni dolazaka, ni odlazaka. Očuvana je okosnica prošlogodišnjeg sastava, koji je igrao u plej-ofu.

Najznačajniji odlazak je Marka Veličkovića u Vojvodinu, u transferu vrednom 400.000 evra. A, kada su dolasci u pitanju, najvredniji je povratak Nikole Jojića iz engleskog Stouka na pozajmicu, mada je sjajnu uvertiru sezone imao i Uroš Ljubomirac, koji je došao iz Napretka.

Zanimljiv je slučaj defanzivca Gabrijela Obekpe, koji je došao ovog leta iz IMT-a, a malo potom i otišao iz Lučana u turski Bodrum.

Sve kada se sabere, a to pokazuje i „semafor“, Mladost je odradila korektan prelazni rok, dovela šta joj je bilo potrebno, nešto i zaradila. Tim je i sada spoj mladosti i pre svega iskustva, pošto ekipu i ove sezone nose sjajni golman Stamenković, defanzivci Andrić, Joksimović, Leković, na bokovima Udovičić i Varjačić...

Nova „zlatna koka“ Mladosti biće Jovan Ćirić, koji je već počeo da skreće pažnju na sebe na način kako su to činili pre njega Gordić, Jojić, Sremčević, Veličković...

Došli: Uroš Ljubomirac (Napredak), Ibrahima Endiaje (Čukarički), Gabrijel Obekpa (IMT), Nikola Jojić (Stouk, pozajmica).

Otišli: Marko Veličković (Vojvodina), Stefan Stanisavljević (Javor), Nuno Pereira (slobodan), Jakuba Silue (Debrecin), Gabrijel Obekpa (Bodrum), Donald Mols (slobodan), Ivan Milošević (penzija).

Spartak – ocena 6

Imao je muke Spartak poslednjih sezona da sačuva superligaški status, a utisak je da je u ovu takmičarsku godinu ušao još slabiji nego što je bio prethodne.

Veliki broj igrača je napustio Suboticu, a najvredniji sa finansijske strane je odlazak Alekse Đurasovića u ruski Akron za 600.000 evra. Interesantno je kako Spartak u gotovo svakom prelaznom roku, letnjem i zimskom, na kojem je god mestu na tabeli, uspe da napravi solidan do odličan transfer u inostranstvo.

Od igrača koji su imali veću minutažu lani dres Plavih golubova razdužili su i Jug Stanojev, Miloš Tošeski, golman Filip Manojlović, Miloš Rošević, Ognjen Mudrinski, dok je najveće iznenađenje prelazak Marka Kerkeza u Partizan, iako nije gotovo nimalo igrao čak ni u subotičkom timu.

Čelnici Spartaka su ovog leta akcenat bacili na dovođenju igrača iz inostranstva. Stranci su gotovo jedini i došli, uz povratak Luke Bijelovića iz Rusije. Međutim, jedino je Brazilac Kaike za sada uspeo da se izbori za status prvotimca. U poslednjoj utakmici protiv IMT-a jedino je on bio starter, tako da se tek očekuje da se vidi koliko vrede Leo Antonio i Hoze Mulato.

Promovisao je Spartak i nekoliko momaka iz svog omladinskog pogona, pre svih defanzivca Danijela Kolarića. Ali, utisak je da će i ove sezone Plave golubove čekati grčevita borba za opstanak.

Došli: Leo Antonio (Strumica), Kaike (Botafogo), Hoze Mulato (Dalas).

Otišli: Marko Kerkez (Partizan), Aleksa Đurasović (Akron Toljati), Jug Stanojev (Kajrat), Miloš Tošeski (Napredak), Ilija Miodragović (Inđija), Filip Manojlović (Borac Banjaluka), Aleksa Đurasović (Jedinstvo Ub), Miloš Rošević (Radnički Kragujevac), Ognjen Mudrinski (slobodan), Ilija Martinović (slobodan), Moris Ejbraham (slobodan).

Napredak - ocena 6

Nestvaran je podatak da je Napredak ove sezone menjao, ne računajući povratke i odlaske sa pozajmica, čak 34 fudbalera, od kojih su njih osamnaestorica stigli pod Bagdalu. Čak ni stručni štab Čarapana nije isti kao lane, jer u Kruševac se vratio Goran Stevanović, a sa klupe sišao Ivan Stefanović, koji je u nekoliko navrata predvodio Napredak.

Kruševljani su od korena menjali sastav i od prošlosezonskih prvotimaca zadržali tek nekoliko igrača sa bitnom ulogom prošle takmičarke godine. To su Vladimir Savić, Jovan Marinković, Nikola Vukajlović, Filip Krstić i Nebojša Bastajić. Iz Kruševca su otišli standardni defanzivci, Stefan Jovanović, Ognjen Mršić, vezisti Uroš Ljubomirac i Lazar Zličić sa ključnim ulogama u timu, te Andrija Majdevac, koji je praktično nosio napad Čarapana do ovog leta. Mada je iz Kruševca otišlo još nekoliko igrača, to bi bili oni najbitniji odlasci koje je Napredak probao najpre da nadoknadi u prelaznom roku.

Koliko je uspeo ili ne, pokazaće vreme, jer preteško je očekivati da preko noći Goran Stevanović sastavi praktično ceo nov tim. Odlazak Mršića Napredak je nivelisao iskustvom Stefana Bukorca, koji je za sada i pokazao kao nosilac odbrane. Stefana Jovanovića na desnom beku menjaju Dragan Čubra i Uroš Ignjatović, još uvek bez jasne predikcije ko zaslužuje više minuta, mada mnogo primljenih golova u uvodu sezone ide na dušu novog Napretkovog bonusa.

Ljubomirca na pravi način na sredini terena menja Miloš Tošeski, koji pod Bagdalu i donosi ozbiljno iskustvo iz Mozzart Bet Superlige i dresa Spartaka. Ali odlazak Lazara Zličića i Andrije Majdevca čini se da Napredak još uvek ne može da kompenzuje, iako je u Kruševac došlo nekoliko ofanzivaca, poput Nikole Karaklajića, bonusa Mihajla Petkovića, Marka Obradovića i imenjaka mu Šarića, te od pre neki dan i Andrije Lukovića. Iskustvo koji oni donose trebalo bi da bude dovoljno za kakvu - takvu sigurnost Čarapana u ligi, mada ostaje pitanje kada će Plavi Stevanović sve to uspeti da uklopi po svojoj zamisli, jer za sada je Napredak pokazao kvalitet tek u igri na kontranapade.

Velika mana Napretkovog prelaznog roka svakako je ogroman broj promena i Kruševljani će sigurno mnogo izgubiti u vremenu dok ne našteluju svoje liniji. A vreme će verovatno značiti i gubitak bodova. Zbog nekih zanimljivih dolazaka pod Bagdalu, čini se da će tu biti dovoljno štofa da Napredak verovatno ne brini za opstanak, ali će za nešto više Čarapani morati da menjaju svoje ideje tokom prelaznog perioda.

Došli: Miloje Preković (Korlstad, Švedska), Nikola Miličić (Partizan, pozajmica), Stefan Bukorac (Telavi, Gruzija), Ivan Ostojić (Baltika, Rusija), Dragan Čubra (Liteks, Bugarska), Uroš Ignjatović (Budućnost Podgorica), Miloš Tošeski (Spartak Subotica), Mateja Gajić (omladinska škola), Mario Marković (omladinska škola), Mihajlo Petković (Partizan), Nikola Karaklajić (Novi Pazar), Miloš Milivojević (Vršac), Marko Obradović (Novi Pazar), Marko Šarić (Javor Ivanjica), Mateja Bubanj (Voždovac), Vladimir Miletić (Voždovac), Petar Ćirković (IMT), Andrija Luković (Radnički Niš)

Otišli: Vladimir Bajić, Ognjen Mršić (Novi Pazar), Nikola Stevanović (Ocelul, Rumunija), Stefan Jovanović (TSC), Dejan Parađina (Zemun), Uroš Ljubomirac (Mladost Lučani), Lazar Zličić (Novi Pazar), Đorđe Jovanović, Slobodan Stanojlović (OFK Beograd), Andrej Blagojević (Javor Ivanjica), Milan Bojović (FAP Priboj), Uroš Nenadović, Siniša Babić (Mladost GAT Novi Sad), Branislav Tomić, Andreja Majdevac (Panaitolikos, Grčka), Damir Sadiković (Sloga, Bosna i Hercegovina), Mario Marković (Radnički Svilajnac, pozajmica), Đorđe Kotlajić (Jedinstvo 1936 Kruševac, pozajmica), Luka Laban (Jedinstvo 1936 Kruševac, pozajmica), Nikola Marinković (Trajal, pozajmica), Strahinja Ristić (Trajal, pozajmica), Damjan Jovanović (Trajal, pozajmica)

Tekstilac Odžaci - ocena 6

Za razliku od pojedinih rivala, u Odžacima nisu mnogo vremena potrošli oko angažovanja pojačanja za debitantsko učešće Mozzart Bet Superligi Srbije. Rukovodstvo, ali i stručni štab Tekstilca imalo je puno poverenje u tim koji je ostvario veliki uspeh kada se kroz baraž domogao najvišeg društva, pa su tokom letnjeg prelaznog roka samo popunjena deficitarna mesta.

Od novajlija svakako da se najviše očekuje od mladog Luke Serdara, koji je stigao iz Vojvodine, pa bi ovom momku boravak u Tekstilcu trebalo da bude poligon za formu koja bi ga danas-sutra vratila n "Karađorđe". Mnogo se očekuje i od internacionalca Regana koji je u prethodnom periodu bio udarna igla sada već bivšeg prvoligaša Novog Sada.

Pomoć je stigla i od IMT-a koji je u redove debitanta prosledio dvojicu svojih igrača (Tripković i Vasić), dok Miljan Škrbić stiže kao već provereni igrač koji je u prethodnoj sezoni branio boje niškog Radničkog. Od igrača koji je osetio barut na mešunarodnoj sceni u sastavu Tekstilca je i Miloš Kapur, kome je poslednja dresa bila u Teplicama.

Klub su napustila desetorica igrača, Miloš Zličić u Trajal, Đorđe Jovanović u Zemun, dok se talentovani Noa Kudić priključio omladinskom timu Kaljarija. Ugovori su istekli Aleksandru Popoviću, Radovanu Avramu, Miroslavu Markoviću i Aleksandru Azamu.

Došli: Luka Serdar (Vojvodina), Leontije Vasić, Ognjen Tripković (IMT), Obeng Regan (RFK Novi Sad), Milajn Škrbić (Radnički Niš), Jovan Dašić (Budućnost, Podgorica),Miloš Kapur (Teplice), Milan Matičić (Mladost, Lučani).

Otišli: Miloš Zličić (Trajal), Đorđe Jovanović (Zemun), Maksim Rajković (Vernigerode), Noa Kudić (Kaljari U20), Aleksandar Vlaisavljević (Hajduk 1912), Veljko Dimković (FAP), Aleksandar Popović (slobodan igrač), Radovan Avram (slobodan igrač), Miroslav Marković (slobodan igrač), Aleksandar Azam (slobodan igrač).


tagovi

Letnji prelazni rok 2024Mozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara