Miroslav Stevanović (©Reuters)
Miroslav Stevanović (©Reuters)

Obračun švajcarskih Balkanaca i francuskih Afrikanaca za utešni trofej

Vreme čitanja: 3min | ned. 02.06.24. | 12:00

Servet i Lugano će se sastati u finalu Kupa Švajcarske ove nedelje od 14 časova u Bernu

Nisu uspeli ove sezone fudbaleri Serveta i Lugana da ugroze Jang Bojs i spreče ga da osvoji titulu. Drugoplasirani Lugano je ostao čak 12 bodova iz atima iz Berna, Servet je bio treći sa još jednim poenom manje. Obe ekipe će zato utehu pokušati da pronađu u Kupu Švajcarske, ove nedelje od 14 časova će se sastati u finalu na neutralnom terenu u Bernu.

Lugano je osvojio samo jedan trofej u ovom veku, upravo kup u sezoni 2021/2022. Tada je pobedom nad Sankt Galenom prekinuo post dug 29 godina, kada je takođe osvojio kup. Poslednju, treću titulu Lugano je uzeo još 1949. godine.

Izabrane vesti

S druge strane, Servet je poslednji kup osvojio još u sezoni 2000/2001, dok prvak Švajcarske nije bio od 1999, kada je krunisan 17. put. Pune dve decenije igra marginalnu ulogu u domaćem fudbalu, tek je sada počeo da se podiže i vraća na put stare slave.

Jedan od glavnih igrača Serveta je nekadašnji prvotimac Vojvodine Miroslav Stevanović. Reprezentativac Bosne i Hercegovine je ove sezone odigrao 46 utakmica u svim takmičenjima, postigao je pet golova i zabeležio osam asistencija. Najbolji je asistent ekipe, namestio je jedan pogodak više od Dereka Kutese.


14.00: (2,15) Servet (3,45) Lugano (3,35)


Nije Stevanović jedini koji daje Servetu balkansku krv, mada je jedini koji se zapravo rodio na našem poluostrvu, u Zvorniku. Druga dvojica, Leo Beson i Valton Behrami, samo vuku poreklo sa Kosova, ali su rođeni u Švajcarskoj.

Generalno, Servet u svojim redovima ima mešavinu velikog broja internacionalaca, ali najviše ih je poreklom iz Afrike. Ne računajući Senegalce Sambu Dibu i Basirua Endiajea, svi su ili rođeni u Evropi ili su se mladi preselili na Stari kontinent, pa imaju pasoše evropskih zemalja. Kutesa i Tijemoko Uatara su Švajcarci, iako imaju pasoše Angole i Obale Slonovače. Najviše ipak ima francuskih Afrikanaca: Enco Kriveli (Francuska/Alžir), Bredli Maziku (Francuska/Kongo), Džerom Ongene (Francuska/Kamerun) i Dilan Bron (Francuska/Tunis).

Slična je priča sa Luganom, koji ima veliki broj Švajcaraca sa dvojnim pasošima. Zanimljivo, većina vuku poreklo sa Balkana. Srpski pasoš ima samo Boris Babić, 26-godišnji napadač rođen u Valenštatu. Igrao je Babić čitavu karijeru u Švajcarskoj, čak je nastupao i za tamošnje mlađe reprezentativne selekcije, ali se svojevremeno pominjala mogućnost da dobije poziv Srbije. Babić je u Luganu već drugu sezonu, stigao je iz Sankt Galena, ali sada ima samo ulogu rezerviste. Sakupio je zbirno 18 nastupa, ali je samo 436 minuta proveo na terenu, što mu je bilo dovoljno da dvaput bude strelac.

Od Balkanaca Lugano najviše ima Albanaca. Poreklo sa ovih prostora vuku Serif Berbić (Švajcarska/BiH), Leonid Srdić (Švajcarska/BiH), Ilija Maslarov (Švajcarska/Makedonija), Amir Saipi (Švajcarska/Albanija), Albijan Hajdari (Švajcarska/Albanija), Krešnik Hajrizi (Švajcarska/Albanija), Škelkim Vladi (Švajcarska/Albanija) i Anto Grgić (Švajcarska/Hrvatska). Kada pričamo o igračima sa našeg poluostrva moramo da pomenemo i slovenačkog reprezentativca Žana Celara, koji nije imao nikakvog dodira sa Švajcarskom pre nego što je došao u Lugano iz Rome, na leto 2021. godine.

Upravo je Celar najbolji strelac ekipe sa 21 pogotkom na 48 utakmica u svim takmičenjima, a istakao se ove sezone i švajcarski reprezentativac Renato Štefen sa osam golova i 15 asistencija. Njih dvojica će biti najveća pretnja po Stevanovićev Servet.

Ovo će im biti peti duel u sezoni, a Lugano još uvek nema nijednu pobedu. Servet je u prvenstvu triput trijumfovao, u oktobru kao gost sa 1:0, u februaru kod kuće 2:1, pa u maju ponovo na terenu Lugana sa 2:0. Samo je njihov okršaj u decembru prošle godine završen bez pobednika, pošto je Servet u drugom poluvremenu ispustio dva gola prednosti – 2:2. I opet, uprkos svim tim pobedama u direktnim duelima Servet je prvenstvo završio iza Lugana na tabeli, tako da će od leta igrati kvalifikacije za Ligu Evrope. Lugano ćemo gledati u kvalifikacijama za Ligu šampiona.


--------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Marselj na Velodromu, Fajenord na De Kajpu ili možda Benfiku na Da Lužu?

Mozzart i ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

---------------


KUP ŠVAJCARSKE – FINALE

Nedelja

14.00: (2,15) Servet (3,45) Lugano (3,35)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kup ŠvajcarskeMiroslav StevanovićBoris BabićservetLugano

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara