Ilustracija (©Shutterstock, ©Reuters)
Ilustracija (©Shutterstock, ©Reuters)

Novo poglavlje osvete: Montevideo čeka novog Magaljanesa

Vreme čitanja: 5min | uto. 17.11.20. | 22:31

Brazil bez Nejmara gostuje Urugvaju u sklopu kvalifikacija za Mundijal, rivalu koji ga nije pobedio više od 19 godina

Vreme da se trn ukloni ili da nastavi da boli. Nema trećeg. "Vruć duel", "Najveći izazov", "Najteži rival", tim naslovima brazilski mediji najavljuju upravo ono što čeka Karioke u Montevideu, gradu u kojem dugo, predugo, sanjaju skalp nad velikim rivalom. Punoletstvo je obeleženo jula protekle godine otkako su se nebesko-plavi poslednji put radovali protiv Selesaa, zahvaljujući penalu Federika Magaljanesa. I zato, noćašnji dvoboj na Sentenariju, kultnom zdanju sazidanom za prvo Svetsko prvenstvo 1930. godine, budi neke davno zaboravljene duhove.

Očekivanja su velika. Uvek je to slučaj kada Urugvaju u goste dođe Brazil, jedan od onih rivala koji "zapali" veliku fudbalsku strast zbog svoje veličine i istorije koja spaja La selest i Karioke. Nadanja su ogromna, pored toga, jer je Brazil postao nepobediv za Uruse pod palicom učitelja Oskara Tabareza, ali i zbog toga što bi pobeda omogućila Urugvaju da zada snažan udarac protivniku i približi se vrhu kvalifikacione tabele za Svetsko prvenstvo u Kataru.

Izabrane vesti

Meč, čini se, dolazi u pravom trenutku za domaćina, koji je u protekloj rundi došao do potvrde da je timski rad sposoban da pruži osnovne elemente za postizanje željenog rezultata. Takav model sportske borbe prezentovali su nebesko-plavi protiv Kolumbije u Barankilji. Tabarezovi učenici uspeli su da povrate odbrambenu stabilnost koja je bila poljuljana u prva dva kvalifikaciona duela, mada to nije značilo da su odustali od odlučnosti da budu efikasniji u kontroli lopte. I trijumf nije mogao da izostane.

Ipak, Urugvaj je pred dvoboj zadesio maler. Luis Suarez, najbolji strelac dosadašnjeg toka kvalifikacija sa četiri gola i reprezentacije u istoriji - bio je pozitivan na virus korona i učinio je Edinsona Kavanija "siročetom". Zamena će biti talentovani Darvin Nunjez, momak koji rešeta mreže u dresu Benfike.

Maestro Tabarez trebalo bi da na teren protiv Brazila postavi formaciju vrlo sličnu onoj koja je prošlog petka bila dobitna protiv Kolumbije. Jedina promena biće na levoj strani, gde će Palmeirasovog Matijasa Vinju, kome je takođe dijagnostikovan Covid-19, zameniti Agustin Oliveros. Ovaj momak je otkriće Nasionala, ima samo 22 godine i debitovaće za urugvajsku reprezentaciju. Bio je starter na predolimpijskom turniru, koji su ranije ove godine igrali timovi do 23 godine.

Osim pomenute dvojice asova, nebesko-plavi dres ovaj put neće nositi Federiko Valverde, Maksimilijano Gomez, Sebastijan Koates i Martin Silva, kao i Rodrigo Munjoz.

"Pokušaćemo da ograničimo moć Brazila, a zatim da probamo da mu stvorimo probleme. Jasno nam je šta moramo da uradimo, mere predostrožnosti koje moramo da imamo. Suočavamo se sa najboljim timom u kvalifikacijama. Pobedio je u svim duelima do sada. Jak je defanzivno. Snažan u napadu. Brazil je veoma moćan tim. Srećan sam što učestvujem u ovom meču, jer može mnogo da se nauči. Mogućnost da se takmičim protiv Brazila u poznim godinama u kojima se nalazim, taj ponos i ta sreća, to me tera da imam uključene sve antene", istakao je Oskar Tabarez (73), koji je na čelu selekcije od 2006.

Martin Kampanja i Roberto Firmino na proteklom dvoboju Urugvaja i Brazila (©Reuters)Martin Kampanja i Roberto Firmino na proteklom dvoboju Urugvaja i Brazila (©Reuters)

Sa druge strane, reprezentacija Brazila je zabeležila najbolji start u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo još od 1981. godine, pobedivši u prve tri utakmice, protiv Bolivije, Perua i Venecuele. Sada se Karioke pripremaju za drugačiju vrstu utakmice, u kojoj će njihova defanziva da bude na daleko većem i težem testu, ali će i ofanziva imati više prostora za napad.

Jedina sumnja u timu Selesaa je na sredini terena. Alan se proteklih dana žalio na bol, iako je trenirao uoči meča. Ako ne bude mogao da igra, zameniće ga Artur. Selektor Tite definitivno neće moći da računa na svog glavnog igrača, Nejmara. Ovo će biti 13. od 26 utakmica posle Mundijala u Rusiji na kojoj neće biti najveće zvezde.

Pored asa Pari Sen Žermena, van stroja su Eder Militao, Rodrigo Kajo, Kazemiro, Fabinjo, Filipe Kutinjo, Gabriel Menino i Pedro.

"Gajim veliko poštovanje prema selektoru Urugvaja Oskaru Tabarezu. Govoriti o njemu znači govoriti o profesionalcu koji zaslužuje divljenje. Veoma je teško naći profesionalca sa takvom dugovečnošću. Dovoljno je samo videti sa kakvim poštovanjem se štampa deceniju i kusur ophodi prema Oskaru, kao i svi sportisti koji su radili s njim. I zato znamo da nas čeka vražji posao. Suočićemo se sa dobrim timom. Ovo je klasik, a tradicija, težina dresa, sportisti visokog renomea to dokazuju", naglasio je Tite.

Rivalitet Urugvaja i Brazila možda nema intenzitet koji vlada između Selesaa i Argentine, ali svakako spada među najveće. Brazilci nikada neće moći da oproste Urusima to što su im 1950. oteli titulu prvaka sveta na prvom Mundijalu posle Drugog svetskog rata, i to na krcatoj Marakani pred skoro 200.000 ljudi, kada je napadački tandem Penjarola Huan Skijafino Alsides Giđa poništio prednost koju je Kariokama doneo Frijasa.

Posle tog, verovatno i najbolnijeg poraza u istoriji, Brazil je u svaki duel sa južnim komšijama ulazio kao da je od životnog značaja i retko ih je gubio, naročito u kvalifikacijama za Svetska prvenstva u kojima su se do sada sastali 10 puta i Urugvajci su samo jednom trijumfovali, i to još 1. jula 2001. Pritom, petostruki osvajači najprestižnijeg trofeja u prethodna dva navrata protutnjali su kroz Montevideo – u junu 2009. bilo je 0:4, a u martu 2017. 1:4.

Suočen sa ovim Brazilom koji dolazi bez Nejmara, Kutinja i Kazemira, Urugvaj je definitvno u stanju da konačno podmiri svoj račun, uprkos odsustvu najboljeg strelca Luisa Suareza. Međutim, kompleks se teško leči. Znaju to u redovima nebesko-plavih, evo bliži se druga decenija...

URUGVAJ - BRAZIL, 23.55

Stadion: Sentenario

Sudija: Roberto Tobar (Čile)

Urugvaj (4-4-2): Kampanja - Kaseres, Himenez, Godin, Oliveros - Nandez, Toreira, Bentankur, De La Cruz - Kavani, Nunjez.

Brazil (4-3-3): Ederson - Danilo, Markinjos, Tijago Silva, Renan Lodi - Everton Ribeiro, Alan, Daglas Luiz - Gabrijel Žezus, Rišarlison, Firmino.

KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO, JUŽNA AMERIKA - 4. KOLO

Utorak

22.00: (2,85) Ekvador (3,15) Kolumbija (2,55)

22.00: (3,35) Venecuela (3,20) Čile (2,25)

23.55: (1,30) Paragvaj (5,20) Bolivija (11,80)

23.55: (4,20) Urugvaj (3,35) Brazil (1,95)

Sreda

01.30: (5,20) Peru (3,60) Argentina (1,72)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Kvalifikacije za SP 2022.Fudbalska reprezentacija Brazilareprezentacija Urugvaja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara