Novi ugovor o TV pravima menja Seriju A: Juventus najgore prošao, Lacio najbolje

Vreme čitanja: 2min | pet. 09.02.18. | 15:01

Novi termini od sledeće sezone

Prašina koja de podigla u Italiji oko novog ugovora za TV prava na Seriju A se još ne spušta. Za milijardu i 50 miliona evra, prava za naredne tri sezone je kupio katalonski gigant Medijapro. Što je izazvalo burne reakcije na Apeninima, pogotovo u kancelarijama italijanskih velikana Skaja i Medijaseta koji su prethodnih godina bili dominantni na tržištu TV prava za italijanski fudbal. Ali onako kako su oni iz igre izbacili nacionalni servis RAI pre nekoliko godina, tako su sada i Španci preslišali njih bogatijom ponudom...

Ostaje još da organi za zaštitu konkurencije u narednih 40 dana odobre ugovor Medijaproa i Serije A, ali se veruje da je to samo formalnost.

Izabrane vesti

Novi ugovor će promeniti i raspodelu novca među klubovima. Po aktuelnom pravilniku koji će važiti i za novi trogodišnji ugovor, novac od TV prava se deli u dve grupe. U prvoj su šest najvećih klubova koji dobijaju različite iznose. Njima ukupno im pripada 49,36 odsto 924.000.000 evra koliko će Serija A ukupno podeliti klubovima. U drugoj grupi je ostatak prvoligaša čiji deo od TV prava određuje rukovodstvo lige i oni će podeliti preostalih 50,64 odstošto je nešto više od 460.000.000 evra. Španci su već najavili da će Seriji A od naredne sezone imati osam umesto pet standardnih  „zakucanih“ termijna vikendom. Od sledeće sezone će se svakog vikenda igrai u terminima subotom od 15.00, nedeljom od 18.00 i ponedeljkom od 20.30 časova. Pored standardnih termina subotom u 18.00 i 20.45, odnosno nedeljom u 12.30, 15.00 i 20.45 časova. Cilj je da Serije A bude što više u medijima.

Po novom ugovoru najviše će biti oštećen Juventus, a najbolje prošao Lacio. Juventus će dobijati 16.000.000 evra manje nego po prethodnom ugovoru, dok će Lacio 17.500.000 evra više nego ranije. Bolje su prošli i Roma, Napoli i Inter, dok je Milan ostao na istom.

Osim Juventusa, italijanski klubovi mogu da budu zadovoljni novim ugovorom o TV pravima. Ali on je ipak daleko manji od onoga što zarađuju vodeći klubovi engleske Premijer lige.


tagovi

TV prava

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara