Lučani (©Starsport)
Lučani (©Starsport)

Novi tereni za puno oko: Na oranici bez golova, na tepihu - vatromet

Vreme čitanja: 3min | pon. 30.09.24. | 16:23

Prvi benefiti zamene podloga na većini stadiona se već vide

Utakmica Tekstilac – Napredak: kada je odsviran kraj nakon mučnih 90 minuta igre, završene bez golova, teren stadiona u Bačkoj Palanci je izgledao kao neka sveže uzorana obližnja vojvođanska njiva.

Pljuštala je kiša, stvorilo se blato pre nego što je istekao i deseti minut utakmice, a na kraju je “zeleni tepih” izgledao tako da je mogla da se posadi repa ili kukuruz, po izboru već. To što je meč završen bez golova nije baš nikog iznenadilo.

Izabrane vesti

Duel u Bačkoj Palanci, gde je Tekstilac uslovni domaćin, jer njegov stadion ne ispunjava uslove za igranje utakmica Mozzart Bet Superlige, samo je sve podsetio kako je do pre nekoliko meseci izgledala većina terena u našoj elitnoj diviziji. Ne ponovilo se...

Za vreme utakmice u Novom Sadu je takođe pljuštala kiša od prvog do poslednjeg minuta. Da je to bio onaj stari teren “Karađorđa”, gledali bismo malo plivanja, malo vaterpola, malo fudbala, pošto lopta od bara ne bi mogla daleko da ide. Ali, umesto toga, na novoj hibridnoj podlozi lopta je letela kao tane. Epilog: šest golova! Vojvodina i niški Radnički odigrali su sjajnu utakmicu, sa preokretima, pogocima, promašenim penalom, mnoštvom uzbuđenja – 3:3.

Pa, kako da čovek onda ne zavapi: dajte nam manje Bačke Palanke, a više Novog Sada!

Dan kasnije – Lučani. Prethodni put kada su sreli na istom mestu teren su proklinjali i Mladost i Partizan, jer su džombe odnosile stoodstotne šanse i (više) domaćinu i gostu. Sinoć još jedna odlična, sadržajna utakmica, sa četiri gola (1:3) i mnogo promašenih zicera na obe strane. To što napadač promaši gotovo celu loptu na dva metra od prazne mreže više nije do terena. Do igrača je.

Dobar meč u Novom Pazaru, dva gola, brze i tečne akcije. Sedam golova na novom stadionu u Zaječaru (OFK – IMT 4:3)… Možda kvalitet srpskog fudbala i igrača nije krenuo da raste, ali makar utakmice mogu da se gledaju, da to liči na nešto, da lopta ne “tandrče” po terenu, a noge se ne zaglavljuju u blatu, pa fudbaleri posle utakmice izgledaju kao da su izašli iz rudnika.

Ono što je dodatna dobra vest: FSS je rešen da ti tereni ostanu i opstanu. Da ne propadnu za pola godine ili godinu. Na adrese klubova koji su dobili nove podloge stigao je pre neki dan dopis iz vrha srpske Kuće fudbala sa jasnim smernicama šta je činiti oko čuvanja podloga.

Ukratko: čeka se da stigne mehanizacija, preko potrebna za održavanje pre svega hibrida, a kada stigne, FSS će je dati na upotrebu klubovima. Dok ne stigne, terene će održavati firme koje su radile na postavljanju “zelenih tepiha”.

A, klubovi su dužni da zaposle po dva čoveka, specijalizona za oblast, koji će se jedino brinuti o održavanju podloge.

Potrebno je da već sada odredite ljude koji će se baviti poslovima održavanja terena (najmanje dvojica po svakom stadionu, koji imaju određene kvalifikacije i koji će biti posvećeni prvenstveno održavanju glavnog terena”, stoji u saopštenju.

Uz upozorenje klubovima da glavni tereni moraju da se koriste isključivo za – utakmice. Neko je najzad počeo da vodi računa i o tome...


tagovi

Mozzart Bet SuperligaFudbalski savez Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara