(©Reuters)
(©Reuters)

Nova sezona, stara priča: Leverkuzen i dalje udara repom i osvaja trofeje

Vreme čitanja: 3min | sub. 17.08.24. | 22:39

Sa igračem manje Farmaceuti golom u 88. minutu izborili penal i uzeli Superkup – 2:2

Osvanula je nova sezona u Nemačkoj, ali Leverkuzen nastavlja da priča istu priču iz prošle, za njega istorijske.

Kao što je u prethodnoj takmičarskoj godini, na svim frontovima, tim Ćabija Alonsa dobio bezbroj utakmica golovima, preokretima u poslednjih pet minuta, u sudijskim nadoknadama, na potpuno isti način je večeras otvorio novu sezonu.

U utakmici Superkupa Nemačke protiv Štutgarta, šampion Bundeslige je sa igračem manje postigao gol za izjednačenje u 88. minutu, time izborio penale, a onda u udarcima sa bele tačke bio uspešniji od protivnika i osvojio novi pehar. Prvi trofej Superkupa u istoriji kluba – 2:2, penalima 4:3.

Kao da pauze između dve sezone nije ni bilo. Ili kao u filmu „Dan mrmota“, jedna te ista stvar se beskonačno ponavlja kada je Leverkuzen u pitanju. Sada već broj utakmica koje je dobio ili spasao u poslednjih pet minuta dodiruje broj 20. Nestvarno, neverovatno...

Štutgart i te kako ima za čim da žali: imao je 2:1 u rukama do 88. minuta, imao je igrača više skoro sat vremena, tri puta je pogađao okvir Leverovog gola i opet je ostao kratkih rukava! Ni sreće, ali ni koncentracije da se „ubije zmaj“ koji najviše voli da udari repom.

Eksplozivno je krenula utakmica na „Baj areni“, u 11. minutu domaćin je poveo golom Viktora Bonifejsa glavom s peterca i to iz drugog pokušaja u samo desetak sekundi. Ali, odgovor je stigao nepunih pet minuta kasnije: Enco Milo je natrčao na povratnu loptu na ivici šesnaesterca i poslao je uz stativu u mrežu za 1:1.

Bio je Štutgart bolji tim posle toga, dva puta je okvir gola spasavao Leverkuzen da ne padne u minus, a onda je došao 37. minuta, kada je novi napadač Levera Martin Terije u želji da se dokaže, posle jedne izgubljene lopte na centru uklizao s leđa Demiroviću, pogodio ga direktno u zglob i dobio crveni karton. To je bio trenutak koji je promenio ravnotežu u utakmici i koji je Štutgartu doneo veliku prednost.

Do poluvremena se i treći put zadrmala stativa gola Farmaceuta, što je bila najava još većeg pritiska Švaba u nastavku.

Igrao se 63. minut, brz napad Štutgarta, lopta s boka na peterac, gde se ubacio Undav i poslao fudbal u mrežu za vođstvo njegovog tima.

Međutim, utakmica je posle toga počela da se komplikuje za crveno-bele, umesto da je smire i privedu kraju. Najpre je u 80. minutu VAR morao da proverava ima li penala za Leverkuzen, koji je sve jače pritiskao iako je imao igrača manje, a onda je došao i taj 88. minut kada je Patrik Šik odradio veliki deo posla u oduzimanju i čuvanju lopte, a onda je i pogodio gol na asistenciju Grimalda.

Kada se došlo do penala, posle takvog razvoja događaja, bilo je jasno da je Leverkuzen u velikoj prednosti. Četiri njegova igrača bila su precizna, dok je udarac izdao Kraciga i Silasa iz Štutgarta i velika fešta na „Baj areni“ je mogla da počne.


tagovi

Bajer LeverkuzenŠtutgartsuperkup nemačke

Ostale vesti


Najviše komentara