Steaua arena, stadion na kojem će se odigrati Superkup Rumunije (©Wikipedia/Arne Müseler)
Steaua arena, stadion na kojem će se odigrati Superkup Rumunije (©Wikipedia/Arne Müseler)

Nova klupska sezona počinje već danas

Vreme čitanja: 4min | čet. 04.07.24. | 10:29

Superkup Rumunije, koji će odigrati FCSB i drugoligaš Hunedoara (19.00), biće prvo novosezonsko takmičenje na Starom kontinentu, ne računajući prvenstva koja se igraju tokom kalendarske godine

Da li je previše fudbala u poslednje vreme ili ne, možemo da diskutujemo. Kakav god vam bio lični utisak, činjenica je da se klupska sezona praktično spojila. Pre desetak dana se završila susretom Espanjola i Ovijeda u borbi za plasman u Primeru, a već ovog četvrtka će otpočeti nova, duelom u Bukureštu između šampiona Rumunije FCSB-a i osvajača Kupa Korvinul Hunedoare u Superkupu. Kada znamo da su se čitavo to vreme igrali i Evropsko prvenstvo i Kopa Amerika, gotovo da nije bilo dana bez neke ozbiljne fudbalske utakmice.

Rumuni su rešili da ove sezone budu ti koji će je otvoriti. Naravno, ne računamo u to prvenstva koja se zbog nezgodnih vremenskih uslova igraju tokom kalendarske godine, poput Norveške, Švedske, Belorusije ili Republike Irske. Tamo su prvenstva već u drugoj polovini.

Izabrane vesti

Od liga koje igraju u klasičnom terminu jesen-proleće, rumunska kreće prva. Već sledećeg petka duelom Farula i Uniree. Pre toga, kako tradicija nalaže, odigraće se Superkup između šampiona i osvajača kupa.

Ovog puta, ne očekuje se da to bude neka preterano neizvesna utakmica. FCSB je trenutno apsolutno najbolji rumunski klub, zadržao je za sada čitav šampionski tim (samo je Ovidiju Popesku otišao u Univerzitateu Kluž), a pritom se pojačao trojicom novajlija. Iz Sepsija je za 1.300.000 evra kupio krilnog napadača Marijusa Štefaneskua, iz Univerzitatee Kluž centarfora Danijela Popu za 300.000, dok je iz Farula kao slobodan igrač stigao levi bek reprezentacije Benina David Kiki.


19.00: (1,45) FCSB (4,30) Korvinul Hunedoara (7,75)


Na početku sezone će FCSB biti oslabljen, pošto su četvorica igrača branili boje Rumunije na Evropskom prvenstvu, na kojem su eliminisani u osmini finala od Holandije. Reč je o golmanu Štefanu Tarnovanu, te vezistima Darijusu Olaruu, Florinelu Komanu i Adrijanu Šutu.

I bez njih FCSB je apsolutni favorit protiv Korvinula. Reč je o drugoligašu koji je prošle sezone priredio pravu senzaciju u Kupu Rumunije. Eliminisao je u četvrtfinalu Kluž (4:0), u polufinalu Voluntari (3:1), a potom je u finalu savladao Ocelul posle penala.

-------------------------

Ponovo bonus? Da, moguće je! Uplatom prvog depozita na svoj Mozzart nalog dobijaš odmah 24% bonusa na tu uplatu! A tvoj dobitak je siguran kao Rodri na lopti. I ovo važi samo od sada pa do prvog meča četvrtfinala između Španije i Nemačke.

---------------------------

Korvinul je međutim bio žrtva grubog zakona u rumunskom fudbalu. Klubovi koji nisu privatizovani, odnosno nemaju jasno definisanog vlasnika, ne mogu da igraju u elitnom rangu. Zato, to što je bio drugi u drugom rangu mu nije donelo promociju (nije ni trećeplasiranom Šelimbaru, već tek četvrtoplasiranoj Gloriji), a dobio je licencu od UEFA za učešće u Ligi Evrope kao osvajač kupa.

Imalo bi to smisla da je zakon u Rumuniji jasno definisan...

Ovako, Korvinul je sa opštinom otvorio paušalnu firmu koja je postala većinski vlasnik, pa će sledeće sezone konkurisati za promociju. To je uobičajna praksa u Rumuniji, nekoliko prvoligaša na sličan način funkcioniše.

Ono što je daleko bitnije za Korvinul od ovog susreta sa FCSB-om je dvomeč koji mu predstoji 11. i 18. jula. Sastaće se sa Pakšom u 1. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, a ukoliko uspe da iznenadi Mađare, u 2. kolu ga čeka Rijeka. U slučaju eliminacije ekipu iz Hunedoare čeka barem još jedan dvomeč na međunarodnoj sceni, u borbi za plasman u Ligu konferencije. Biće to svakako lepo iskustvo za igrače jednog drugoligaša.

U novijoj istoriji Korvinul je igrao protiv FCSB-a samo jednom, naravno u nacionalnom kupu. Bilo je to u septembru 2021. godine u šesnaestini finala. Iako je velikan iz Bukurešta sjajno otvorio utakmicu i posle 50 minuta je vodio sa 3:0, došlo je do opuštanja i na kraju se ozbiljno preznojavao za prolaz. Korvinul je u razmaku od 25 minuta postigao tri gola, izborio produžetke, ali tamo je FCSB na kraju ipak stigao do 5:3.

Susrešćemo se sa dobrim timom, nema veze što je iz Lige 2. Videli smo prošle sezone da imaju iskusne, vredne igrače. Znamo da će biti teška utakmica, ali bićemo spremni. Nadam se da će moji igrači biti na nivou i da će učiniti navijače srećnim. Reprezentativci, koji nisu sa nama, jesu bitan deo ekipe. Međutim, kako uvek kažem, igrač koji je spreman da igra mi je najbitniji“, kazao je trener FCSB-a i nekadašnji kiparski reprezentativac Elijas Haralambus.


------------------------------

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!

EUROFORIJA SE ZAHUKTAVA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

------------------------------


SUPERKUP RUMUNIJE

Četvrtak

19.00: (1,45) FCSB (4,30) Korvinul Hunedoara (7,75)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Superkup RumunijeFCSBKorvinul Hunedoara

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara