©AFP
©AFP

Nosili su kišobrane i štitili plemićke glave, od bosonogih ždralova i Miće do Zvezdinog fantoma i deteta Rome

Vreme čitanja: 5min | uto. 15.10.24. | 14:03

Reprezentacija Ugande ima veliku priliku da se tek treći put u istoriji plasira na Kup afričkih nacija, priča o fudbalu u državi poznatoj po Idiju Aminu počinje još u doba engleskog kolonijalizma

Nisu mogli da se sete ni svojih pozicija ni pravila, ošamućeni suncem koje je upeklo. U prilikama kada su prinčevi iz Bagande odlučili da se igraju fudbala, pratili su ih nosioci s kišobranima, morali su da se potrude da sklone sunce s njihovih plemićkih glava, dok su paralelno jurili sa svojim kanzus kiltom oko struka. Uvek su stolice bile pripremljene i spremne za upotrebu čim bi pripadnici "plave krvi" osetili i najmanji umor svojih nežnih tela. Jedan čovek, zapamćen kao Gospodin Pilkington imao je mnogo takvih trenutaka, provodio ih između besa i bespomoćnosti da se sačuva od vreline.

Jednom je Gospodin Pilkington povikao entuzijastičnom crkvenom starešini domorocu, koji je uzbuđeno uhvatio loptu u ruke: "Šta mislite da je ovo, igra? Ovo je pravi rad. A kada dodirnete loptu rukama to je veliki greh. Igrajte nogom!" Mladi su brzo učili i postali su oduševljeni, iako im je nedostatak engleskog otežavao da shvate Pilkingtonove kompleksnije metode. Posebno kada su dva tima trčala s jednog na drugi gol i samo šutirala. Bilo je teško obučiti ih. Tako je 1897. godine počela priča o Fudbalskoj reprezentaciji Ugande, selekciji koja danas 15.00 igra duel četvrtog kola kvalifikacija za Kup afričkih nacija protiv Južnog Sudana i u slučaju potencijalnog trijumfa tek bi se treći put u istoriji plasirala na kontinentalno takmičenje.

Izabrane vesti

A nije bilo lako Uganđanima da se nauče fudbalu, iliti "bosonogim ždralovima, kako je nazivan prvi fudbalski tim ove zemlje. Ovaj drugi deo je logičan, pošto je Sivi ždral je nacionalna ptica Ugande, njen kulturni značaj i prisustvo u zemlji vide sa na svakom koraku. Ptica se smatra simbolom milosti, lepote i jedinstvenosti, ima kulturni i ekološki značaj za narod. Bosonogi igrači Ugande su 1956. godine otišli u Englesku na prijateljsku utakmicu protiv domaćina, ali su ih domaćini naterali da obuju kopačke. Ugandski fudbaleri nikada ranije nisu nosili bilo kakvu obuću, a kamoli kopačke. Poraženi su 10:1, dobili nadimak koji je ostao do današnjeg dana, a nekoliko godina kasnije izvojevali nezavisnost i konačno se otgli ruku kolonizatora.

Godinama je reprezentacija tavorila među najslabijima u Africi, igrala prelimirane runde kvalifikacija protiv selekcija poput Sejšela, Lesota, Mauricijusa i ostalih ostrvaca od po nekoliko desetina ili u boljim slučajevima nekoliko stotina hiljada stanovnika. Sve se to poklapalo s brojnim nedaćama u zemlji, uključujući i vojnu diktaturu Idija Amina (čoveka koji je sebe nazivao "Njegova ekselencija", "Feldmaršal", "Hadžija", "Doktor"...), vojne pučeve, etnička čišćenja i ubistva i progone neistomišljenika. Konačno je iskorak posle decenija stаjanja u mestu napravljen pod selektorskom palicom Milutina Sredojevića. Srpski trener je odveo selekciju na debitantski Kup Afričkih nacija 2017. godine, a njegov naslednik Sebastijen Desabr je dve godine kasnije ponovi isti rezultat.

Nije blistala Uganda u prethodna dva kvalifikaciona ciklusa, ali je sada ponovo na korak od odlaska na smotru najjačih selekcija kontinenta. Posle četiri odigrana kola ima sedam bodova, koliko i Južna Afrika, Kongo je na tri, dok je bez bodova Južni Sudan. Ako danas pobedi na svom terenu protiv najslabije selekcije u grupi i matematički će obezbediti prolaz. Aktuelni igrački kadar Ugande čine igrači mahom iz domaće lige, uz nekolicinu iz engleskih nižih i škotskog Premijeršipa. Tu si i fudbaleri iz makedonske lige; Halid Lvaliva (Bregalnica) i Rodžers Mato (Brera). Najinteresantnije ime ljubiteljima fudbala u Srbiji verovatno je Kalid Aučo. Momak rođen 1993. godine došao je u Crvenu zvezdu 2017. iz južnoafričke Moroke, ali za crveno-bele nikada nije odigrao nijednu utakmicu. Fantomski je protutnjao kroz Ljutice Bogdana, ali je bar odigrao 10 utakmica za OFK Beograd i tako zaigrao malo fudbala u Srbiji. Aučo je standardni reprezentativac Ugande, do sada je odigrao 62 utakmice za tim i dao dva gola.

Možda je najegzotičnijeg porekla i životnog puta Elijo Kapradozi. Štoper je rođen u Kampali, prestonici Ugande, od oca Italijane i majke iz Demokratske Republike Kongo. Ipak, brzo se preselio u Italiju zajedno s ocem, koji je u to vreme bio direktor Rominog ragbi tima. Kapradozijev talenat za fudbal primećen je u ranom periodu, pa je u Romi prošao sve mlađe uzraste od petlića do omladinaca, a čak odigrao i dve utakmice za prvi tim pre sedam, osam godina. Paralelno je igrao i za mlađe reprezentacije Italije, ali je tu završio razvojni put. Sada Kapradozi ima 28 godina, igra u Seriji C za Leko, a ove godine je zaigrao za reprezentaciju zemlje u kojoj je rođen i prilično pomogao da se zadnja linija tima zategne. Uganda nije primila gol na prethodne dve utakmice u kvalifikacijama i uz realizaciju šansi na suprotnoj strani došla do krucijalnih pobeda.

A, onaj veći san, ni on još nije potpuno ugašen. U kvalifikacionoj grupi za Svetsko prvenstvo 2026. u SAD-u, Kanadi i Meksiku Uganda iz četiri kola ima šest bodova, što je tri manje od prvoplasiranog Alžira. Malo je verovatno da će Pustinjske lisice to ispustiti, ali je do kraja ostalo šest kola i mogućnosti su otvorene. Možda su nekada Uganđani bili Bosonogi Ždralovi, ali su sada na odličnom putu da postanu Sivi krunisani ždralovi, isti onakav kakav se nalazi na državnoj zastavi.

KVALIFIKACIJE ZA KUP AFRIČKIH NACIJA - 4. KOLO (UTORAK)

15.00 (6,00) Sudan (3,45) Gana (1,67)

15.00 (4,15) Tanzanija (2,70) DR Kongo (2,10)

15.00 (5,50) Južni Sudan (3,50) Uganda (1,70)

15.00 (11,00) Malavi (5,20) Senegal (1,30)

15.00 (5,80) Čad (3,50) Zambija (1,68)

15.00 (5,70) Lesoto (3,45) Gabon (1,62)

18.00 (3,80) Bocvana (2,90) Zelenortska Ostrva (2,05)

18.00 (4,30) Gvineja Bisao (3,25) Mali (1,85)

18.00 (5,70) Kongo (3,60) Južna Afrika (1,67)

18.00 (13,00) Sijera Leone (5,80) Obala Slonovače (1,20)

18.00 (2,65) Ruanda (2,90) Benin (2,80)

18.00 (5,10) Mauritanija (3,45) Egipat (1,68)

18.00 (6,50) Niger (3,45) Angola (1,57)

21.00 (7,25) Etiopija (3,60) Gvineja (1,50)

21.00 (6,00) Komori (3,50) Tunis (1,65)

21.00 (22,00) Centralnoafrička Republika (10,50) Maroko (1,10)




tagovi

reprezentacija UgandeUgandaAfrički kup nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara