©Reuters
©Reuters

Noga jeste stalno na Liverpulovom gasu, ali je izloženost baražnoj paljbi platio Alison (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 05.10.24. | 15:26

Redsi rano poveli, Brazilac kasnije sačuvao gol na sve moguće načine, na kraju platio ceh povredom

Alison je svojim telom platio trijumf Liverpula nad Kristal Palasom 1:0 (1:0) u utakmici sedmog kola Premijer lige. Jeste krenuo Liverpul jako, podesetio na hevi-metal ritmove sa starta mandata Jirgena Klopa, konstantno kidisao i došao do nagrade već u devetom minutu pogotkom Dijoga Žote. Udarao je Liverpul po golu Dina Hendersona, ali je Palas osuo baražnu paljbu po Alisonu. Brazilski golman je odbranio gol od nekoliko kolosalnih šansi, izvijao se svom dužinom kako bi sačuvao vođstvo svojim neubedljivim saborcima iz defanzivne linije i na kraju se povredio prilikom jedne od pregršt intervencija.

Morao je Liverpul da izdrži poslednjih 20 minuta (računajući i nadoknadu) bez Alisona, odgovornost je pala na rezervistu Viteslava Jaroša, a čak je i 23-godišnji Čeh uspeo da zabeleži jednu istaknutu intervenciju u finišu i primakne ekipu Arnea Slota pobedi. Ne oduševljava Liverpul u zadnjoj liniji, ali ne prima golove zahvaljujući svojim golmanima i do tada će ostati prvi. Sada će izvesno biti bez Alisona nekoliko sedmica i pred najvećim izazovom od početka ere holandskog stručnjaka.

Izabrane vesti

Edi Nketija, Ebereči Eze, Ismaila Sar... Svi su se okušali u nameri da matiraju Alisona. Kompletna navalna linija Palasa dolazila je u velike šanse za davanje gola. Čak je Palas zatresao mrežu Brazilca posle 22 sekunde, ali iz očiglednog ofsajsda. Već je tada bilo jasno da neće štimati odbrana Liverpula. Slotove glavobolje samo su odložene Žotinim golom posle predivne akcije. Tamo gde je Jirgen Klop stao, tu je Arne Slot nastavio kada je u pitanju igra pred protivničkim golom. Tropotezna kombinacija rešena je pasom Kodija Gakpa u srce šesnaesterca za Dijoga Žotu i vrhunskom realizacijom Portugalca.

Daleko od toga da Liverpul u daljem toku prvog poluvremena nije nastavio da stvara šanse, ali je Palas bio opasniji. Pravo je čudo kako je poluvreme, a kamoli čitav meč završen uz samo jedan dat gol. Senke prošlosti podsetile su navijače šestostrukog šampiona Evrope na Natanijela Klajna, koji je prinudno ušao u igru umesto povređenog Danijela Munjoza. Isti je Klajn igrač mentalno kao i pre osam godina, kao da nije postao zreliji. U odbrani promaja duva na sve strane, u napadu još i bude nečega dobrog. Na krilima engleskog beka stvarani su opasni napadi na obe strane, ali je Alison branio šuteve, a pogotovo je spektakularna bila intervencija posle udarca Ismaile Sara u nadoknadi prvog poluvremena. Ostao je Senegalac sam 1 na 1 sa Južnoamerikancem, ali je je Alison skinuo i taj zicer.

Alisonove briljantne odbrane pomalo su zasenile Dina Hendersona na drugoj strani, ali je činjenica da je i golman Palasa danas bio više nego dobar. Isprečio se ispred Mohameda Salaha u 57. minutu, kada mu je Egipaćanin šutirao na pet metara od gola. Dijogo Žota je par minuta kasnije mogao do drugog gola, ali je Henderson ponovo bio na mestu.

Sve je kulminiralo povredom umesto golom u nekoj od mreža. Alison je odbranio šut igrača Palasa glavom u 75. minutu i prilikom doskoka doživeo povredu mišića noge. Prvi je utisak da Brazilca očekuje višenedelja pauza, a do tada će sve biti na Viteslavu Jarošu, Čehu koji je u poslednjih 15 minuta imao dve dobre intervencije i tako uspeo da ne upropasti ono što više od sat i po gradio Alison. Liverpul jeste pobedio i ostaće prvi i posle sedmog kola, ali su brige baš velike, što zbog Alisonove povrede, što zbog problema u odbrani.




PREMIJER LIGA – 7. KOLO

Subota

Kristal Palas - Liverpul 0:1 (0:1)

/Žota 9/

16.00: (1,28) Mančester Siti (6,75) Fulam (10,5)

16.00: (1,90) Vest Hem (3,75) Ipsvič (4,55)

16.00: (2,15) Brentford (3,45) Vulverhempton (3,35)

16.00: (1,18) Arsenal (7,25) Sautempton (15,0)

16.00: (3,60) Lester (3,60) Bornmut (2,15)

18.30: (3,15) Everton (3,45) Njukasl (2,25)

Nedelja

15.00: 81,50) Čelsi (4,30) Notingem Forest (6,50)

15.00: (2,25) Aston Vila (3,35) Mančester Junajted (3,05)

17.30: (3,15) Brajton (3,70) Totenhem (2,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

LiverpulAlison

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara