Detalj sa prošlog meča Palmeirasa i San Lorenca (©Reuters)
Detalj sa prošlog meča Palmeirasa i San Lorenca (©Reuters)

Noć odluke u Kopa Libertadoresu: Ekvadorci i Urugvajci zavise od Palmeirasa

Vreme čitanja: 5min | čet. 30.05.24. | 23:03

Odlučujući mečevi F grupe elitnog takmičenja Južne Amerike igraju se od 23.55 časova po srednjoevropskom vremenu, San Lorenco u Sao Paulu, Independijente del Valje dočekuje Liverpul iz Montevidea

Poznato je 14 od 16 učesnika osmine finala Kopa Libertadores, a još jednog ćemo dobiti u noći između četvrtka i petka. Odlučujuće utakmice F grupe počinju tačno u ponoć, bezbedni Palmeiras dočekuje San Lorenco, a kiksu Argentinaca se nada Independijente del Valje, koji dočekuje Liverpul iz Montevidea.

Zasad se zna da će na žrebu za prvu rundu nokaut faze povlašćeni da budu Fluminense, Sao Paulo, Palmeiras, Atletiko Mineiro (Brazil), Junior (Kolumbija) i Bolivar (Bolivija), dok će potencijalni protivnici da im budu Kolo Kolo (Čile), Taljeres Kordoba (Argentina), Botafogo, Flamengo (Brazil) i Penjarol (Urugvaj). Takođe, River Plejt je veoma blizu overe prve pozicije u H grupi, dok urugvajski Nasional ima zagarantovano drugo mesto, a Milionere može da prestigne samo ako deklasira ubedljivo Libertad i River doživi debakl u duelu sa Deportivo Tačirom (oba meča se igraju noćas od 02.00).

Izabrane vesti

Posle ova četiri meča znaćemo 15 od 16 ekipa, samo se takmičenje u C grupi još uvek nije završilo. Zbog poplava u Brazilu koje su pogodile Porto Alegre Gremio je morao da odloži dve utakmice, sa Uačipatom (5. juna) i Estudijantesom (9. juna). Od ta dva meča zavisi da li će proći u osminu finala i sa koje pozicije. Trenutno su iznad crte Strongest iz Bolivije, koji je siguran u nokaut fazi, i čileanskog Uačipata. S tim da još uvek može da preskoči oba tima.

No, o tom-potom. Držaćemo se zasad F grupe, koja je sledeća na programu. U Sao Paulu će Palmeiras da ugosti San Lorenco, a daleko je više stalo Ekvadorcima da domaćin trijumfuje nego njegovim navijačima. Palmeiras je svakako prvi, iz pet kola ima četiri pobede i jedan remi, baš protiv San Lorenca (1:1).


23.55: (1,28) Independijente del Valje (5,40) Liverpul (12,0)


Argentinski predstavnik ima šest bodova manje, a tri više od Independijente del Valjea i Liverpula. Remi mu je dovoljan da prebrine sve brige i overi tu drugu poziciju. Ukoliko San Lorenco izgubi, biće važno i kojom gol-razlikom. Prvi kriterijum koji se gleda u slučaju da dva kluba imaju isti broj bodova je upravo gol-razlika, a zasad je San Lorenco bolji od oba konkurenta.

Argentinci su dali i primili po šest golova, Ekvadorci su na 6:8, dok je Liverpul iz Montevidea na užasnih 5:12 i samo ga luda teorija još ostavlja u trci za drugo mesto.

To ipak ne znači da će Urugvajci da budu opušteni u Kitu. Moraju da pobede Independijente kako bi se domogli utešnog trećeg mesta i plasmana u Kopa Sudamerikanu, jer u slučaju remija zbog lošije gol-razlike će ostati četvrti.

Independijenteu mora u glavi da bude to da juri dva gola razlike, jer u slučaju da im Palmeiras učini uslugu i sa „minimalcem“ savlada San Lorenco, 1:0 mu neće biti dovoljno.

Za tešku situaciju u kojoj se nalazi finalista Kopa Libertadoresa iz 2016. godine je sam kriv. U prethodna tri meča elitnog takmičenja nije uzeo nijedan bod. Dvaput je izgubio od Palmeirasa (2:3 i 1:2), a jednom od San Lorenca (0:2), pa kada tako pogledamo ni nije mu mesto među 16 najboljih timova Južne Amerike.

Neuporedivo bolje mu ide u prvenstvu, gde još uvek ne zna za poraz. Posle 14 kola Aperture je prvi na tabeli i narednog ponedeljka će u poslednjem kolu igrati protiv Orensea za overu prve pozicije i plasman u finale za titulu krajem godine. Ima bod više od Barselone iz Gvajakila, a dva od LDU Kita, pa je u obavezi da savlada Orense. Međutim, Kopa Libertadores ne dozvoljava treneru Havijeru Gandolfiju da kombinuje sa timom.


23.55: (1,55) Palmeiras (3,80) San Lorenco (7,00)


S druge strane Liverpul u urugvajskoj Aperturi zauzima tek šesto mesto, takođe kolo pre kraja, a ima čak 20 bodova manje od osvajača Penjarola. Još uvek može da popravi utisak na međunarodnoj sceni, ali mora da trijumfuje. Otežavajuća okolnost mu je što zbog suspenzija trener Emilijano Alfaro ne može da računa na defanzivca Matijasa de los Santosa i krilnog napadača Lusijana Rodrigeza.

Što se tiče drugog para F grupe, San Lorenco je imao malo više problema prilikom pripreme za njega. Poslednju utakmicu koju je završio odigrao je 21. maja, kada je remizirao 1:1 sa Lanusom u domaćem prvenstvu. Trebalo je posle toga da igraju i sa Godoj Kruzom, ali u subotu u Mendozi ih je sačekala ogromna neprijatnost. Navijači protivničkog tima su kamenicama gađali klupski autobus San Lorenca, niko od fudbalera tom prilikom nije povređen, ali jesu trojica prijatelja kluba. I pored toga je utakmica počela u predviđenom terminu, San Lorenco je poveo, posle čega su protivnički navijači ponovo divljali i na kraju je sudija morao da prekine utakmicu. Nema sumnje da su svi ti događaji barem malo negativno uticali na igrače.

Palmeiras se takođe poslednji put na terenu našao 24. maja, igrao je u Kupu Brazila protiv Botafogoa iz Sao Paula. Meče je završen 0:0, što je Zelenima bilo dovoljno za plasman u osminu finala, jer su prethodno na svom terenu bili bolji sa 2:1.

San Lorenco je u Brazil doputovao bez dvojice igrača, Čila Gomez je povređen, dok je Nahuel Barios suspendovan jer se nakupio žutih kartona.


-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------


KOPA LIBERTADORES - POSLEDNJE 6. KOLO

Grupa A

Četvrtak

Sero Portenjo - Kolo Kolo 1:1 (1:1)

/Karizo 35 - Palasios 23pen/

Fluminense - Alijansa Lima 3:2 (0:1)

/Keno 47, Marselo 52, Kenedi 81 - Aregi 7, Serna 50/

Grupa B

Četvrtak

Sao Paulo - Taljeres Kordoba 2:0 (1:0)

/Moura 45+4pen, Lusijano 90/

Barselona Gvajakil - Kobresal 2:1 (2:0)

/Fidriševski 9, Dijaz 18 - Koeljo 71/

Grupa C

Sreda

Estudijantes - Uačipato 3:4 (1:2)

Gremio - Strongest 4:0 (1:0)

Grupa D

Utorak

Junior - Botafogo 0:0

LDU Kito - Univerzitario 2:0 (1:0)

/Arse 44, Alsugaraj 67/

Grupa E

Sreda

Bolivar - Palestino 3:1 (1:0)

/Bisama 35ag, A. Martinez 47ag, Čiko 87 - Čamoro 68/

Flamengo - Miljonarios 3:0 (3:0)

/Pedro 7, 44, H. P. Vargas 26ag/

Grupa F

Četvrtak

23.55: (1,28) Independijente del Valje (5,40) Liverpul (12,0)

23.55: (1,55) Palmeiras (3,80) San Lorenco (7,00)

Grupa G

Utorak

Atletiko Mineiro - Karakas 4:0 (2:0)

/Pedrinjo 28, 61, Alison 40, Hulk 90+3/

Penjarol - Rosario 2:1 (1:0)

/L. Fernandez 32, 83 - Modika 66/

Grupa H

Petak

02.00: (1,08) River Plejt (13,0) Deportivo Tačira (20,0)

02.00: (2,20) Libertad (3,35) Nasional (3,35)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Kopa LibertadoresPalmeirasIndependijente del ValjeLiverpul MontevideoSan Lorenco

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara