Ilustracija (©Wikipedia)
Ilustracija (©Wikipedia)

Noć odluke u Ekvadoru: Poslednje kolo, a tri kluba konkurišu za prvo mesto

Vreme čitanja: 4min | ned. 02.06.24. | 23:05

Independijente del Valje sve drži u svojim rukama, ukoliko kod kuće od 01.00 časova savlada Orense ispred Barselone i LDU Kita će obezbediti plasman u finale za titulu

Prva faza fudbalskog prvenstva Ekvadora biće privedena kraju u noći između nedelje i ponedeljka. Preostale tri utakmice, one najvažnije, zakazane su za 01.00 časova po srednjoevropskom vremenu. U centru pažnje, pre svih, biće duel Independijente del Valjea i Orensea, pošto u slučaju da domaćin slavi u Kitu overiće prvo mesto. Ujedno i mesto u grupnoj fazi Kopa Libertadores sledeće sezone.

Situacija je sledeća: Independijente ima 32 poena, Barselona iz Gvajakila 31, a aktuelni šampion LDU Kito 29. Toliko ima i Aukas, ali on je već odigrao svoju poslednju utakmicu u Aperturi.

Izabrane vesti

Dakle, Independijenteu samo pobeda garantuje plasman u finale, koje je na programu krajem godine protiv osvajača Klausure. Ako remizira biće van domašaja LDU-a, ali Barseloan bi pobedom na gostovanju Mušuk Runi mogla da ga prestigne.

LDU samo u teoriji može do prve pozicije. U slučaju da dve ekipe završe sa istim brojem bodova gledaće se gol-razlika, a ona je debelo na strani Independijentea (22:8) i Barselone (24:7). LDU je primio previše golova (25:15), pa čak i da vodeće dve ekipe kiksnu LDU mora da ostvari ubedljivu pobedu na gostovanju Deportivo Kuenki.


01.00: (3,10) Deportivo Kuenka (3,40) LDU Kito (2,15)


Evidentno je da ni čelnici LDU-a ne veruju više u takav rasplet, pošto su pre desetak dana uručili otkaz španskom treneru Hosepu Alkaseru. Zasad nije dobio zamenu, Patrisio Urtado obavlja funkciju vršioca dužnosti, a novi šef stručnog štaba će biti promovisan po završetku Aperture.

To ne znači da LDU neće na kraju odbraniti titulu. Ni prošle sezone se nije proslavio u Aperturi, bio je treći sa osam bodova manje od osvajača Independijentea del Valjea, pa je na kraju osvajanjem Klausure izborio plasman u finale i tamo bio bolji od gradskog rivala. Da stvar bude još luđa, LDU je prošle sezone osvojio i Kopa Sudamerikanu.

Imaće u nastavku sezone priliku da odbrani titulu u tom takmičenju. Nije uspeo da se domogne osmine finala Kopa Libertadores, bio je treći iza kolumbijskog Juniora i brazilskog Botafoga, pa će morati da se preseli u drugo po kvalitetu klupsko takmičenje u Južnoj Americi.

Već je najavljeno i prvo pojačanje, veoma atraktivno za ekvadorske uslove. Reprezentativac Ekvadora Džegson Mendez je trenutno na pozajmici u španskom drugoligašu Elčeu, a ove nedelje će odigrati tamo poslednju utakmicu, posle čega će se vratiti u Sao Paulo. Ipak, Brazilci ne nameravaju da zadrže 27-godišnjeg defanzivnog vezistu, što LDU namerava da iskoristi i da ga kupi za 2.000.000 evra. Mendez je inače dete Independijente del Valjea.


01.00: (1,22) Independijente del Valje (5,50) Orense (13,0)


Independijente će takođe nastaviti takmičenje u Kopa Sudamerikani, isto je bio treći u svojoj grupi Kopa Libertadoresa. Što je bilo do njega odradio je u poslednjem kolu, savladao je pre nekoliko dana Liverpul iz Montevidea (2:1), ali to mu nije vredelo kada su Palmeiras i San Lorenco odigrali 0:0, što je savršeno odgovaralo i jednima i drugima. Ipak, u Independijenteu nisu preterano razočarani, ako osvoje Aperturu smatraće da je ovaj takmičarski ciklus bio uspešan i zato nema govora o smeni argentinskog stratega Havijera Gandolfija.

Objektivno, Independijente ne bi smeo da ima težak posao noćas protiv Orensea. Reč je o 12-plasiranoj ekipi u ligi, koja nema preterani takmičarski motiv. Orense je osvojio 15 bodova, od čega samo šest na gostovanjima (jedna pobeda, tri remija i tri poraza). Na poslednjih pet susreta ova dva tima Independijente je zabeležio tri pobede, dok su u dva navrata odigrali nerešeno. Poslednji njihov susret, u novembru prošle godine u Kitu, završen je 2:2.

Ekvador je imao tri predstavnika u grupnoj fazi Kopa Libertadores, a sada više neće imati nijednog u nokaut fazi. I Barselona je bila treća, u konkurenciji Sao Paula i Teljeres Kordobe, pa će se takođe preseliti u Kopa Sudamerikanu.


01.00: (5,10) Mušuk Runa (3,60) Barselona Gvajakil (1,65)


Čelnici tima iz Gvajakila nisu bili zadovoljni rezultatima tokom proleća, pa su sredinom aprila smenili urugvajskog trenera Dijega Lopeza. Sa njegovom zamenom Arijelom Olanom su bili znatno bolji, na devet utakmica su zabeležili šest pobeda, dva remija i samo jedan poraz.

Biće Barselona svakako apsolutni favorit protiv Mušuk Rune, iako se taj meč igra u Ambatu. Od 2019. godine nije izgubila od tog rivala, u poslednjih osam takmičarskih susreta ima pet pobeda i tri remija. Poslednji put su oni bili rivali u avgustu prošle godine, ta terenu Mušuk Rune su odigrali 2:2.


-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

---------------


EKVADOR 1 (APERTURA) – 15. (POSLEDNJE) KOLO

Subota

Tekniko – El Nasional 1:2 (1:0)

/Kazares 24 – Borha 64, 79/

Aukas – Imbabura 2:2 (1:0)

/Kero 4, Batalja 50 – Paz 54, Mendoza 90+2/

Kumbaja – Delfin 1:0 (0:0)

/Vides 71/

Nedelja

Emelek – Libertad 0:0

Katolika – Makara U TOKU

Ponedeljak

01.00: (3,10) Deportivo Kuenka (3,40) LDU Kito (2,15)

01.00: (1,22) Independijente del Valje (5,50) Orense (13,0)

01.00: (5,10) Mušuk Runa (3,60) Barselona Gvajakil (1,65)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Ekvador 1LDU KitoIndependijente del ValjeBarselona Gvajakil

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara