Slavlje navijača Njukasla (@Reuters)
Slavlje navijača Njukasla (@Reuters)

Njukasl u boljoj poziciji nego što je bio Siti, može da potroši 200.000.000 funti već u januaru

Vreme čitanja: 3min | pet. 08.10.21. | 10:37

Majk Ešli ostavio zdrav klub, bez problema sa FFP-om

Dok navijači u ekstazi slave odlazak Majka Ešlija i dolazak princa Bin Salmana iz Saudijske Arabije za novog gazdu, na Sent Džejms Parku već se kuju veliki planovi.

Suvlasnica Amanda Steveli koja se ponajviše eksponira ispred saudijskog konzorcijuma govorila je za ostrvske medije o mnogim temama. Ono što najviše zanima navijače Njukasla tiče se konkretnih ulaganja u klub. Po tom pitanju ona je bila vrlo jasna...

Izabrane vesti

"Naravno da imamo iste ambicije kao Mančester Siti ili Pari Sen Žermen u smislu trofeja i stvaranja moćnog tima. Ali to je proces, potrajaće", kazala je Steveli.

Podsetimo, preuzimanjem od strane Fonda za javna ulaganja Saudijske Arabije (PIF) čije se bogatstvo procenjuje na 320.000.000.000 funti Svrake su neformalno postale najbogatiji klub na svetu. Štaviše, njihove gazde finansijski su moćnije tri puta od svih ostalih članova Premijer lige zajedno. Sve ovo nameće priče o novom svetskom poretku ne samo u engleskom, nego i u evropskom fudbalu.

Međutim kako Steveli najavljuje na status favorita navijači popularnog kluba moraće da popričekaju...

"Da li želimo da osvojimo Premijer ligu za pet ili deset godina? Naravno. Sve što se događa oko kluba izuzetno je transformativno. Želimo trofeje, da. Ali za trofeje je potrebno ulaganje, vreme, strpljenje i timski rad".

Bivši vlasnik Majk Ešli, najblaže rečeno, nije bio popularan kod navijača. Okončanje njegove 14-godišnje vladavine dočekano je s ushićenjem, ali finansijski analitičari tvrde kako je Ešli zapravo ostavio klub u veoma dobrom stanju. Navodno, Njukasl je trenutno u daleko boljoj poziciji nego što je to bio Mančester Siti kada su ga preuzimali novi vlasnici iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

E sad, šta to konkretno znači?

Imajući u vidu da je Majk Ešli poslovao s dobitkom od oko 38.000.000 funti u poslednje tri godine, ovo implicira da će novo rukovodstvo moći da uloži ogroman novac od samog starta, a da ne uđe u problem sa finansijskim fer-plejom.

Procene su da će Njuka imati na raspolaganju oko 200.000.000 funti (235.000.000 evra) za pojačanja već od januara.

No daleko je januar gledajući iz ove perspektive. Nove gazde kao prioritet svih prioriteta imaju postavljanje novog menadžera koji bi trebalo da klub spase ispadanja. Za početak. Jer nakon prvih sedam kola Premijer lige Svrake nemaju pobedu i nalaze se na 19. poziciji.

Procene su da Stiv Brus nema nikakve šanse da ostane na klupi. Prvi naredni meč na programu je 17. oktobra (protiv Totenhema) i do tada bi trebalo rešiti goruće pitanje. Tokom jučerašnjeg dana najčešće su se pominjala imena Antonija Kontea i Stivena Džerarda (favorit po kladionicama), da bi danas u priču upao i Brendan Rodžers.

I jedan i drugi i treći teško će usred sezone pristati da preuzmu ekipu, pa je najrealnije da do leta Njukasl dobije privremenog trenera. Ko bi to mogao da bude za sada nema naznaka.

Ono što je izvesno jeste da će s uručenim otkazom Brus postati bogatiji za 8.000.000 funti.


tagovi

Premijer ligaMohamed bin Salman

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara