Njegovo visočanstvo GOL: Sedam dana da nađu špica imaju Barsa, Junajted, Totenhem, Atletiko...

Vreme čitanja: 6min | pet. 24.01.20. | 10:06

U opticaju su imena Kavanija, Rodriga, Vilijan Žoze, Ljorentea...

Obično se za neke velike rokade čeka leto. Ali nekad jednostavno nemaš izbora. Povrede diktiraju potrebe na tržištu. Samo što pridoda nekako udesi da uglavnom i tu bude neke ravnoteže. Ovog januara nije tako. Jer ovog januara drastično će skočiti cena napadačima, pošto klasičnu devetku pod hitno moraju da pronađu velikani poput Barselone, Mančester junajteda, Totenhema, madridskog Atletika, Čelsija,  Intera...

I to je samo prvi sloj, oni najveći. Samo početak. Jer ako bi svi oni i uspeli da dovedu željene mete onda bi se potraga za špicevima prelivala na drugi nivo. Na one kojima bi najveći uzimali napadače. A svima njima ovog januara cena bi mogla značajno da skoči, jer je potražnja mnogo veća od ponude, pa se uglavnom vrte ista imena.

Izabrane vesti

Pride, Uefin finansijski fer plej mnogim klubovima značajno sužava prosto za manevar, pa se čini da ovih dana mnogi klubovi više razmišljaju o ekonomskim posledicama transfera, a ne o samom kvalitetu igrača što ume da odvede u grešku.

No, krenimo redom...

BARSELONA

Luis Suarez će pauzirati barem do aprila, pitanje je u kakvoj će se formi vratiti i već danima katalonski mediji listaju imena koja bi mogla da pomognu Antoanu Grizmanu u napadu na Primeru i Ligu šampiona. Pominjali su se i Timo Verner i Pjer Emerik Obamejan, ali deluje da su to nerealne mete, jer Lajpcig i Arsenal sada ne mogu da pronađu adekvatne zamene. Osasunin Čimi Avilja, pa Karlos Vela ili Milanov Rafael Leao ili najbolji strelac Segunde Kristijan Stuani iz Đirone samo su rezervne opcije. Za ne daj Bože. Zato su se u Barseloni fokusirali na Valensjinog Rodriga, kako se plaše debakla sa Kevinom Princom Boatengom, ne žele odmah da istresu veliki novac, a Slepi miševi neće ni da sednu za sto bez 60.000.000 evra. Izlazna klauzula je postavljena na golemih 120.000.000. Barsa zove superagenta Žorža Mendeša u pomoć, on je blizak za Peterom Limom, nude pozajmicu koju bi pristojno platili i samo pravo, a ne obavezu otkupa. Valensija bi u tom slučaju verovatno krenula po Paka Alkasera, koji je posle dolaska Erlinga Halanda višak u Dortmundu.

MANČESTER JUNAJTED

Ovde je problem povreda Markusa Rašforda, a sličnost sa Barselonom je i ta što i Mančester junajted ima svoju traumu po imenu Aleksis Sančez. Još ga debelo plaćaju na Old Trafordu i sada žele da svedu rizik na minimum. Međutim, nemaju koga i panično traže. U današnjem izdanju Telegraf piše da će Mančester pokušati da izdejstvuje dolazak Edinsona Kavanija, mada je on bliži Atletiku. Musa Dembele je rešio da do kraja sezone ostane u Lionu i odbio sve ponude iz Premijer lige. Borusija je bila vrža i odvela Erlinga Halanda. Pominjali su se i Dris Mertens, Kšištof Pjontek, Alkaser, pa i Luka Jović, ali utisak je da Junajted za sada nema rešenje. U takvim situacijama obično Junajted na sto istrese džak para i dovede – mačku u džaku. Videćemo da li su naučili lekciju na nekim ranijim slučajevima.

TOTENHEM

Hari Kejn je završio sezonu, možda neće moći ni na Evropsko prvenstvo, a Hari Kejn je na Totenhemovu igru uticao možda i više nego Suarez na Barseloninu. Razlika u odnosnu na prethodne sučajeve je u tome što Totenhem nema neku traumu iz ranijih epoha, već je poslovično škrt i ne želi da troši veliki novac za igrače koji ne garantuju kvalitet. Pa i sada Pevci prilično stidljivo istupaju na tržištu. Milan ih je već odbio za Kšištofa Pjonteka, pominjao se i povratak Fernanda Ljorentea, mada je on prema poslednjim informacijama na pragu Intera. Voleo bi Žoze Murinjo i Edinsona Kavanija, ali u toj trci Totenhem je autsajder, bar trenutno. Najrizičnija opklada je Kristijan Benteke, koji nije prvi izbor čak ni u Kristal Palasu. Zato Murinjo zagovara opciju da dovede dva špica. Čini se da je trenutno najbliži dolasku Vilijan Žoze iz Real Sosijedada. I u slučaju Totenhema se pominje Kšištof Pjontek, koga Zlatan Ibrahimović tera iz Milana.

ATLETIKO MADRID

Dijego Kosta je van stroja, a Alvaro Morata u klubu koji je imao Toresa, Aguera, Falkaa i ostale gol mašine nikoga nije mogao da je ubedi da je pravo rešenje. Ivan Šaponjić je tek sinoć u Kupu protiv Kultural Leonese debitovao. Zato je sve u Atletiku usmerenu na potragu za špicom, to je klub koji zavisi od napadača. I Atletiko je najbliži Edinsonu Kavaniju zbog kojeg je spreman i da Tomu Lemara prosledi Arsenalu. A koliko je cela ova januarska potera za napadačima uzela maha možda i najbolje govori to što je prema informacijama dobro obaveštene radio-stanica Kadena COPE ceo posao sa Kavanijem – kad uračunamo i obeštećenje od oko 20.000.000 evra i plate za ugovor na dve i po godine – mogao da Atletiko bruto košta oko 80.000.000! Iako Urugvajac samo što nije proslavio 33. rođendan, te iako mu ugovor sa Pari Sen Žermenom ističe za šest meseci. Ako mu neko ukrade Kavanija, Žiru je ideja.

ČELSI

Plavci u suštini ne žure, pod uslovom da nekao uspeju da ubede Olivijea Žirua da ostane mada se njemu nikako ne dopada što je Tami Abraham prva opcija. Žiru je imao maltene sve dogovoreno sa Interom, ali se čini da su Nerazuri okrenuli pogled u drugom smeru i da je Francuz izvisio, a silno su mu potrebne utakmice kako bi bio u konkurenciji za Evropsko prvenstvo 2020. Ako ode, Frenk Lampard će morati da ubedi Marinu Granovskaju da reaguju, ali ne ide sve tu glatko. Preko ruskih veza raspitivali su se za Fjodora Čalova, ali on mora još malo da raste. Do Kavanija će baš teško,  Dembele je odjavio i Plavce, pa kako deluje da ni na Stamford Bridžu nemaju keca u rukavu možda najlogičnije zvuči da ulože napor da Žirua zadrže u Londonu.

INTER

Antonio Konte je uspravio Nerazure i nema problem sa starterima u napadu, jer Lautaro Martinez i Romelu Lukaku rade odličan posao. Problem je samo što imaju malu podršku sa klupe, pa im se traži rezerva. Olivije Žiru je bio već viđen na “Đuzepe Meaci“, trebalo je da dođe za svega 5.000.000 evra i platu od 4.500.000 za godinu i po dana, ali je Inter energiju usmerio ka Ešliju Jangu, Viktoru Mozesu i Kristijanu Eriksenu,  koji se još čeka. A onda je izveo i mali trik sa Mateom Politanom, on je na vratima Napolija, zauzvrat će Inter dobiti novac i Fernanda Ljorentea i ostaviti Žirua da pati u Čelsiju. Ali Konte će svoje dobiti.

To bi dakle bile glavne nedoumice kad su napadači u pitanju, ali podvucimo još jednom da je ovo samo vrh ledenog brega, jer napadače traži i Sevilja - Jusef En-Nesiri je stigao iz Leganesa, ali na meti su i Alfredo Mroales iz Glazgova i Majncov Žan-Filip Mateta - ovog poslednjeg bi navodno i Napoli i spreman je da ponudi 20.000.000 evra, jer bi Dris Mertens mogao u Monako. Borusija je već rešila problem sa Halandom, Olimpik je doveo Karl Toka Ekambija, Espanjol se otvorio za Raula De Tomasa, Fjorentina je iz Vulverhemptona pozajmila Patrika Kutronea, pošto su Stršljenovi kupili Fluminenseovog Žoaa Pedra, Kristal Palas je doveo Dženka Tosuna, Simone Zaza čeka da pređe u Viljareal...

Napadači na ceni. Jer fudbal se igra za golove.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara