Luka Jović (©MN Press)
Luka Jović (©MN Press)

Nisu isto trening i utakmica: Bez samopouzdanja nema golova

Vreme čitanja: 4min | pet. 06.09.24. | 19:30

Samo jedne sezone u karijeri Luka Jović je imao dvocifren broj utakmica sa 90 minuta i možda u tom podatku leži razlog njegove sve lošije realizacije

Promašaj protiv Španije pratiće Luku Jovića do kraja karijere; bila je to ubedljivo najbolja šansa za gol u meču završenom 0:0. I da je pogodio možda ishod utakmice ne bi bio drugačiji, ali je sigurno da bi naši fudbaleri dobili veliku injekciju samopouzdanja za drugo poluvreme protiv evropskih prvaka. Upravo ono što nedostaje 26-godišnjem napadaču Milana.

Gledajući ukupnu sliku nekih novih Orlova koje je Dragan Stojković sastavio za ovu utakmicu utisak je da našem timu nije manjkalo hrabrosti i borbenosti, želje da se pokažu zubi favorizovanom rivalu, ali šut pored gola u situaciji "oči u oči" sa golmanom Davidom Rajom pokazao je da je Joviću potrebno više vere u sebe nego što je u poslednje vreme ima. U suprotnom, Španac bi vadio loptu iz mreže, a naš napadač otpozdravljao usklicima oduševljenja oko 30.000 gledalaca na tribinama stadiona "Rajko Mitić".

Izabrane vesti

Da ne ume da se snađe u takvim prilikama ne bi Luka Jović stigao do Real Madrida u transferu vrednom preko 60.000.000 evra, ali i da je u nekadašnjoj formi, ne bi bio prekobrojan na Milanovom spisku igrača za Ligu šampiona ove sezone.

Sigurno je da su navijači Crvene zvezde - ako ne svi, onda većina - sa uzbuđenjem pratili poslednje sate prelaznog roka na dan kada je trebalo dostaviti spisak licenciranih igrača UEFA i priželjkivali da se ostvari vest o mogućem Jovićevom povratku na Marakanu koja je kružila Beogradom. Činjenice, ipak, pokazuju da nekadašnji đak crveno-belih već neko vreme ne igra na očekivanom nivou.

Predviđanja Jovićevih dometa oduvek su bila velika. I kada ga je Nenad Lalatović sa 16 godina bacio u vatru. I kada je otišao u Benfiku, a posebno kada je stigao u Real Madrid. Mnogo manja euforija pratila je prelaske u Fjorentinu i Milan, ali i dalje nije kasno. Joviću je tek 26 godina i vremena da oživi karijeru ima dovoljno. Potrebno je "samo" da uhvati ritam. Dobro je poznato da je napadačima neophodan kontinuitet utakmica, poverenje trenera spremnog da mu mestom u startnoj postavi nahrani ego. Dragan Stojković je nešto slično pokazao državši ga u igri do 74. minuta, međutim, Joviću je to potrebno češće.

Gledajući statistuku srpskog napadača dolazi se do podatka da je samo jednom u karijeri imao ulogu standardnog prvotimca, koji je redovno na terenu. Bilo je to kada je blistao u dresu Ajntrahta iz Frankfurta, koji ga je doveo na pozajmicu iz Benfike. Samo je te 2018/19 sakupio dvocifren broj utakmica u kojima je odigrao svih 90 minuta (14). Računajući i reprezentaciju, Luka Jović ima ukupno 72 takva nastupa. Dakle, od prvog do poslednjeg minuta na terenu. Premalo za karijeru koja traje već deset godina.

Talentat nije sporan, kroz razgovore sa saigračima reklo bi se ni radna navika, jer mnogi ističu da je Jović među najboljim egzekutorima na treninzima. Ide tome u prilog izjava Kristijana Belića posle sinoćnjeg duela sa Španijom.

"Luka Jović je imao veliku priliku, rekao sam mu posle meča u svlačionici da na treningu iz 20 pokušaja daje 20 golova iz te situacije. Nadam se da će pogoditi u nedelju", probao je Belić da uteši saigrača.

Da je na treningu rasterećeniji nego na utakmici pokazuju i neki od golova koje je Jović davao.

U pomenutoj sezoni za Ajntraht Jović je jedini put sakupio dvocifren broj golova i sa 27, uz sedam asistencija, bio onaj kakvog su mnogi očekivali da će ga dugo gledati tokom karijere. Iako u Milanu najavljuju da će ga koristiti u Seriji A, čini se da je rastanak realnija opcija. Pominje se da bi mogao u Tursku, ali gde god ode, najbitnije je da nađe trenera koji će verovati u njega. Klubovi poput Real Madrida i Milana nemaju vremena da čekaju, u Fjorentini je kod Vinčenca Italijana zaličilo da kreće novi uspon, uostalom solidne partije u ljubičastom dresu su ga i dovele na San Siro. Međutim, tamo je od 32 nastupa samo šest puta odigrao ceo meč.

A, da bi situacije kao sinoć rešavao rutinski, napadaču je neophodno samopouzdanje, koje se steče iskustvom, a koje donosi kontinuirano igranje. Možda zvuči komplikovano, ali nije ni lako savladati golmana novopečenih evropskih prvaka kada su sve oči uprte u vas, a lopta već viđena u mreži.


tagovi

Luka Jovićfudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara