Žoržinjo dvaput precizan sa 11 metara (© Reuters)
Žoržinjo dvaput precizan sa 11 metara (© Reuters)

Nije Premijer, nego Penal liga: Moraće da radi mešalica na Stamford bridžu, Stivi Dži je profesinalac, tek onda navijač (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 11.12.21. | 18:12

Čelsi i Liverpul jedva pobedili Lids i Aston Vilu, gol Arsenala iz udžbenika

Kandidati za titulu jesu, ali se može debatovati da li su baš toliko dobri čim su svi do pobeda stigli penalima! Slavili su, ali su se preznojili. Izgleda da im se dopao pelcer aktuelnog prvaka, presadili su ga i trijumfovali teže nego što su i sami očekivali. Poredak na vrhu tabele Premijer lige se nije menjao, iako se opasno kuvalo na Stamford bridžu i Enfildu, ali posle 16. kola i dalje je Mančester Siti lider, prate ga Liverpul i Česli. Svi u dva boda.

Moglo je da bude drugačije. Najpre su Građani sat vremena proveravali strpljenje navijača, potom je aktuelni prvak Evrope preokretom savladao Lids 3:2, da bi na povratku Stivena Džerarda u grad, Liverpul savladao Aston Vilu (1:0) i nastavio trku za, deluje, najuzbudljivije prvenstvo Engleske u poslednjoj deceniji.

Izabrane vesti

Svaki put sa bele tačke. Rahim Sterling je počeo, Mohamed Salah i Žoržinjo završili. Trka se nastavlja.

Prvo koja o Čelsiju. Odbrana mu je klimava. Kad je Tomas Tuhel seo na klupu delovala je kao čelična armatura, sad jedva da liči potporni zidić. Puca čim dune malo jači vetrić. Hajde što ju je matirao Mančester junajted – taj tim ima ogroman napadački potencijal – ali gol primljen od Votforda, pa tri od Vest Hema, isto toliko u Sankt Peterburgu na zatvaranju grupne faze Lige šampiona i još dva protiv Lidsa u susretu 17. kola Premijer lige pokazatelj su da bi Tuhel morao da kupi mešalicu, cement, pesak i počne da pravi beton dok ne bude kasno.

Srećom po Plavce, imaju Žoržinja. U meču u kome je sastav Marsela Bijelse vodio, a do 94. minuta imao bod u džepu, presudio je Brazilac sa italijanskim pasošem. Iako ume da omane sa 11 metara, ovoga puta je dvaput prevario Ilana Melijea i obezbedio tri boda favoritu, s tim da je pitanje da li ih je zaslužio.

Liverpul jeste, s tim da je i on uzleteo tek posle kaznenog udarca. Povratak Stivena Džerarda na Enfild obeležio je Mohamed Salah, realizacijom najstrože kazne pošto ju je sam iznudio posle prekršaja Tajrona Mingsa za razoružavanje uporne Aston Vile (1:0).

Duže od sat vremena su Crveni patili, kružili, pokušavali, ali nisu mogli da probiju bedem Džerardove ekipe. Novi trener velikana iz Birmingema je pokazao da je najpre profesionalac, tek onda navijač kluba koji mu je obeležio karijeru. Jurio je bod, možda hteo i sva tri, njegova ideja delovala je pristojno dve trećine utakmice, čak i posle pogotka Egipćanina – 15. iz isto toliko poslednjih pokušaja sa 11 metara u Premijer ligi – ali Liverpul je posebna klasa.

Kakva je nekad bio Arsenal. U senci dva kandidata za titulu, u popodnenom terminu subotnjeg programa upravo je tim sa Emirata bio najuverljiviji. Posle dva poraza (od Mančester junajteda i Evertona) tukao je Sautempton (3:0) i nastavio da koketira sa zonom Lige šampiona. Za razliku od prethodnih duela kad je vodio, pa ispuštao prednost, lako je upisao tri boda, podsetivši čak i na period kad je na klupi sedeo Arsen Venger.

Taj prvi pogodak je oživeo uspomene na neka davna vremena kad su Tobdžije bile atraktivan tim, kad se cela planeta zaljubila u izvedbe Marka Overmarsa, Robera Piresa, Tijerija Anrija ili Denisa Bergkapma. Akcija za 1:0, od golmana Arona Ramzdejla do egzekutora Aleksandra Lakazeta komotno može u fudbalski bukvar, da objasni značenje lepote u sportu.

Uživajte...

Da je ekipa Mikela Artete naučila kako da relativno lako izađe na kraj sa osrednjim timovima videlo se kasnije pogocima Martina Edegarda i štopera Gabrijela. Sve to bez Pjera Emerika Obamejana, Gabonac je iz privatnih razloga morao da putuje van Engleske, a po povratku su ga sačekali strogi protokoli vezani za suzbijanje pandemije virusa korona, pa nije ni bio u protokolu. Kako ga neće ove sezone, možda i bolje. Zato ima koga hoće.

PREMIJER LIGA – 16. KOLO

Petak

Brentford - Votford 2:1 (0:1)

/Janson 84, Mbeumo 90+5 - Denis 24/

Subota

Mančester Siti - Vulverhempton 1:0 (0:0)

/Sterling 66 pen/

Liverpul – Aston Vila 1:0 (0:0)

/Salah 67 pen/

Čelsi – Lids 3:2 (1:1)

/Maunt 42, Žoržinjo 58, 90+4 pen – Rafinja 28 pen, Gelhart 83/

Arsenal – Sautempton 3:0 (2:0)

/Lakazet 21, Edegard 27, Gabrijel 62/

18.30: (8,50) Norič (4,50) Mančester junajted (1,45)

Nedelja

15.00: (3,80) Barnli (3,50) Vest Hem (2,10)

15.00: (1,85) Lester (3,70) Njukasl (4,60)

17.30: (2,40) Kristal Palas (3,10) Everton (3,45)

***kvote su podložne promenama

Odloženo: Brajton - Totenhem



tagovi

ŽoržinjoMohamed Salahpenal

Obaveštavaj me

Čelsi
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara