Nije Palas, nego Roma: Den Fridkin kupio Everton

Vreme čitanja: 2min | pon. 23.09.24. | 16:54

Američki milijarder preuzima 94,1 odsto klupskih akcija od Farhada Moširija

Saga je (skoro) završena i Everton posle brojnih peripetija dobija novog gazdu. Fridkin grupa, pod upravom Dena Fridkina, aktuelnog predsednika Rome, preuzima je 94,1 odsto akcija od Farhada Moširija, samo koji mesec nakon što je ustala sa pregovaračkog stola jer se učinilo da od posla nema ništa.

U junu im je naime zasmetalo otkriće da je Everton duguje više od 200.000.000 funti (oko 240.000.000 evra) kompaniji 777 Partners. Ona je bila viđena kao novi vlasnik kluba sa Gudison Parka, taj je dogovor je bio objavljen još septembra 2023, ali je u međuvremenu firmu iz Majamija uzdrmala kriza i postalo je upitno ima li para da finansira ovakav potez. Jeste pozajmljivala novac Evertonu, kupovina kluba je ipak nešto sasvim drugo, a 777 Partners ne stoji dobro, nedavno mu je u stečaj otišla i jedna od avio kompanija, Bonza. Pred sudom u Njujorku je optužena i za prevaru. Ta je priča i definitivno propala kada kompanija 777 Partners nije uspela da obezbedi garancije da je likvidna za preuzimanje premijerligaškog kluba.

Izabrane vesti

Onda se prvi put javila Fridkin grupa, ali kad je čula za klupski dug povukla se. Jer nije ni samo tih 200.000.000 funti koje se duguju kompaniji 777 Partners. Novac je poraživao i Lejn O’Rurk iz MSP Sports Kapital firme, građevinske kompanije koja trenutno gradi novi stadion Karamela.

Tad je na cenu stupio suvlasnik Kristal Palasa Džon Tekstor, ali u toj nameri nije uspeo jer po pravilima ne može jedan čovek da drži dva kluba u Premijer ligi. Pokušao je po ubrzanoj proceduri da se otarasi Palasovih akcija, nije moglo na vreme. Podsetimo, Tekstor ima akcije i u lionskom Olimpiku.

I eto opet Fridkina čije bogatstvo Forbs procenuje na skoro sedam milijardi evra. Koje doduše nije sam stvorio, još mu je deda osnovao prvu “lou-kost” avio kompaniju u SAD, otac je bio ekskluzivni zastupnik Tojote za Teksas, Arkaznas, Luizijanu, Misisipi i Oklahomu. O porodičnom bogatstvu govori i to što je Den Fridkin uz hobija postao jedan od devet civila koji ima dozvolu da na aeromitinzima pilotira vojnim lovcima – starim doduše, ne ovim najmodernijim – u formaciji sa američkim vojnim snagama?!

Sad samo čeka dozvolu Premijer lige i Fudbalskog saveza Engleske da krene u let i sa Evertonom.


tagovi

Everton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara