©AFP
©AFP

Nije Monako skup aždaja, čim je udario na ozbiljan tim doživeo prvi šamar u sezoni

Vreme čitanja: 4min | ned. 27.10.24. | 19:02

Samo pet dana posle ubedljivog trijumfa nad Crvenom zvezdom, vicešampion Francuske doživeo žestoko prizemljenje

Gledala je cela Srbija ekipu Monaka pre samo 120 sati i usled partije protiv osvajača Mozart Bet Superlige mogla da pomisli da se radi o ekipi koja jede malu decu. Nije baš to tako lako kad se igra protiv iole ozbiljnijeg tima, tima više srednje klase francuskog prvenstva kakva je Nica. U derbiju Azurne obale Monako je poražen na gostovanju Nici 2:1, čime je doživeo prvi neuspeh u sezoni u svim takmičenjima. (golove pogledajte OVDE)

Ekipa Adolfa Hitera je vodila i kontrolisala igru sve do kraja prvog poluvremena, a onda su Vandersonova glupost i odgurivanje igrača Nice kumovali tuči i crvenom kartonu za Brazilca, nakon kog je utakmica otišla u drugom smeru i ostavila Monako bez ijednog boda.

Izabrane vesti

Želeo je Monako da silovitost iz drugog poluvremena duela s Crvenom zvezdom prenese od samog starta susreta s Nicom. Takumi Minamino je prodirao kao vihor u ranoj fazi duela, a u jednom od takvih individualnih poduhvata lopta je završila u mreži domaćih. Minamino je protutnjao pored Mohameda Abdelmonema, želeo je da se ušeta u gol, ali je udarac Japanca sa sedam, osam metara odbranio na vreme istrčali Marćin Bulka. Nije Poljak imao sreće, jer se lopta odbila do Embola, koji ju je sačekao na pravom mestu i zakucao u mrežu. Proverom VAR-a je utvrđeno da je Minamino u začetku prodora bio u milimetarskom ofsajdu, pa se u Nica u pomenutoj situaciji izvukla.

Bila je ekipa Franka Ajsa paralisana usled konstantnih nasrtaja Monaka, a pod velikim pritiskom, odbrana Nice je kapitulirala u 39. minutu. Magnes Aklijuš je još jednom pokazao zašto će Monako u doglednoj budućnosti izvesno zaraditi više desetina miliona evra na njegovoj prodaji. Još jednom se ipostavilo da mu je s pravom Adolf Hiter dodelio status glavnog organizatora igre, pošto je filigranskim pasom uposlio Brila Embola. Reprezentativac Švajcarske je karakterističnim dugim korakom brzopotezno izbio pred golmana i rutinski savladao Bulku.

Izgledao je Monako u tim trenucima kao da je na vrhuncu poletnosti, da bi do kraja poluvremena mogao i do drugog gola, ali je onda usledio niz događaja, koji su tok utakmice preobratili u drugi smer. U jednoj od retkih prilika da se u većem broju grupišu pred golom Monaka, igrači Nice su nadmudrili postavku gostiju i izjednačili. Evan Gesan je posle centaršuta Alija Abdija nadvisio Sungutua Magasu za 1:1 u 45. minutu, a posle višeminutne provere potvrđeno je da prekršaja u skoku nije bilo.

Samo minut kasnije, tek što ekipe krenule s centra, Monakov desni bek je pokazao ozbiljnu nezrelost. Brazilac je iznebuha udario Mohameda Alija Čoa i navukao na sebe gnev čitavog protivničkog tima. Izbila je tuča na terenu, a sudija je sve smirio davanjem drugog žutog kartona Vandersonu. Glupost Brazilca je uzdrmala Monako, koji je od starta drugog poluvremena bio u podređenom položaju, ali je uspeo da zapreti udarcem s distance Lamina Kamare. U pozicionoj igri Nica je dominirala, a u 70. minutu potpuno preokrenula.

Senegalski vezista Krepin Dijata je ušao u igru na poluvremenu baš zbog crvenog kartona Vandersona, ali se upravo 25-godišnji Afrikac ispostavio totalnim tragičarem. Poslao je Dijata pas sa unazad s protivničke polovine, a umesto saigraču, loptu je dodao pravo u noge Gaetanu Labordu koji je izašao sam pred Radoslava Majeckog i pogodio za 2:1. Mogla je NIca da pobedi i ubedljivije, ali je propuštala šanse u finišu i zadržala se na pobedi od jednog pogotka razlike.

Na teren je ove večeri izašao i Đorđe Petrović. Srpski golman je odlično branio protiv Nanta i doprineo trijumfu Strazbura 3:1. Nada Čelsija Andrej Santos je ponovo zablistao i dao dva gola, čime je 20-godišnji Brazilac došao do brojke od pet pogodaka na sedam utakmica u Ligi 1 ove sezone.

FRANCUSKA 1 – 9. KOLO

Petak

Ren - Avr 1:0 (0:0)

/Gomez 55/

Subota

Anže - Sent Etjen 4:2 (2:1)

/Abideli 7, Aholu 39, Nijane 69pen, Dijeng 90+3 - Davitašvili 16, 57/

Rems - Brest 1:2 (1:2)

/Okumu 29 - Favr 4, Balde 18/

Lans - Lil 0:2

/Dejvid pen 90+6, Bajo 90+11/

Nedelja

Olimpik Lion - Okser 2:2 (1:0)

/Mikautadze 45+5 pen, 62 - Diomande 47, Traore 72/

Monpelje - Tuluz 0:3

/Abuhlal 5,8, King 27/

Nica - Monako 2:1

/Gesan 45 - Embolo 39/

Strazbur - Nant 3:1

/Santos 17, 57, Bakva 73 - Girasi 83/

20.45: (3,80) Olimpik Marselj (3,60) PSŽ (2,05)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

MonakoNica

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara