Foto: MN Press
Foto: MN Press

Nije išlo ni sa 11, a kamoli sa devet – ‘osakaćeni’ TSC nemoćan za Lazetićev Makabi

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.08.24. | 21:57

Topolčani u finišu prvog poluvremena ostali sa dva igrača manje, pa su ubedljivo poraženi u prvom meču plej-ofa za Ligu Evrope (0:3)

Staro je fudbalsko pravilo da igraš koliko ti protivnik dozvoli, nekada i koliko ti okolnosti dopuste – dva isključenja u finišu prvog poluvremena – ali srpski fudbal ove večeri doživeo je još jedno suočavanje sa bolnom realnošću. Važio je Makabi i pre ovog dvomeča za apsolutnog favorita u odnosu na TSC, znalo se da u Ligi Evrope neće biti mesta i za Topolčane i za Žarka Lazetića, te da je njihova prava mera Liga Konferencije. Ali, zar su morali baš toliko da olakšaju posao ekipi svog doskorašnjeg trenera?

Dva naivna crvena kartona u razmaku od oko pet minuta – to retko viđamo i na niželigaškim terenima po Srbiji, a Evropa to svakako ne prašta, pa je Makabi ostvario pobedu od 3:0 u prvom meču plej-ofa za drugo po rangu UEFA takmičenje.

Izabrane vesti

Da se razumemo, nije drugačiji odnos na terenu viđen ni kad je bilo 11 na 11, TSC je sve vreme proveo u srednjem ili, možda i češće, niskom bloku, branio se maltene bez “ispakjenog metka” u ofanzivi, ali je rezultat na semaforu ipak bio prihvatljiv – “samo” 1:0 za nominalnog domaćina u mađarskom Sombatelju. Ali, u nastavku je to bila jednosmerna ulica, a izraelski tim brojčanu superiornost iskoristio je da postigne još dva pogotka i već sada praktično obezbedi plasman u grupnu fazu Lige Evrope.

Odlučio se Dean Klafurić za formaciju sa trojicom u poslednjoj liniji, koja je, ipak, najčešće izgledala 5-2-3, sa Mihajlom Banjcem kao nekom “lažnom” devetkom, mada je preciznije reći kao prvim u liniji odbrane, jer se TSC sve vreme branio. Dugo je to delovalo dosta disciplinovano, nije se Veljko Ilić osećao ugroženim sve do 26. minuta, a onda je bedem pred njim popustio.

Mirisalo je da bi Vlalukin mogao da ima problema sa dupliranjem Lajusa i Davidzade na levom krilu Izarelaca. Ovaj prvi je uspeo neometan da centrira, Dor Turgeman još manje ometan da primi loptu grudima i proigra Kanihovskog. Na malom prostoru je Makabi napravio višak u kaznenom prostoru gostiju, pokušaj Pereca Nemanja Petrović zaustavio je na gol-liniji, ali Turgemanu nije bilo teško da iz odbitka pošalje loptu u nebranjenu mrežu.

Jedinu “krštenu” akciju TSC je izveo devet minuta kasnije. Ona je, na kraju, “poništena” zbog ofsajda, mada bi VAR verovatno proveravao poziciju Ćirkovića pre nego je primio loptu i uputio je Saši Jovanoviću, koji je zabeležio verovatno najveći promašaj dosadašnjeg toka ovoletošnjih kvalifikacija za sva tri takmičenja UEFA, pošto je sa tri metra, u padu, prebacio potpuno prazan gol!

I onda, u nekoliko minuta, dvojica gostujućih igrača morala su da napuste teren. Najpre Mateja Đorđević, na nesvakidašnji način, pošto je nakon njegovog prekršaja nad Turgemanom igra zaustavljena zbog ofsajda, ali je nakon nekoliko minuta video provere stiglo obaveštenje da nedozvoljene pozicije nije bilo, pa je sudija Gišamer iz Austrije, čini se malo pomešavši redosled poteza u VAR protokolu, bez gledanja snimka, pokazao Đorđeviću crveni karton kao navodno poslednjem igraču odbrane.

U drugom minutu sudijske nadoknade, potpuno nepromišljen potez Mihajla Banjca, pogibeljan start nad Sisokom na sredini terena, austrijski arbitar najpre je sankcionisao žutim, a nakon intervencije iz VAR sobe i crvenim kartonom.

U takvom odnosu snaga, fudbaleri srpskog predstavnika na drugo poluvreme izašli su, što bi se narodni reklo, “kao jaganjci na klanje”. Šta je uopšte mogao Klafurić? Ubacio je Pejića umesto Ćirkovića, Saša Jovanović ostao je jedini iole ofanzivno orijentisani fudbaler u timu i epitet jednog od tragičara potvrdio u 64. minutu kada je iozašao sam ispred golman Mišpatija i u zicer šansi pogodio ga – u glavu.

Bilo je to samo minut nakon što je Makabi udvostručio svoju prednost, a to, opet, minut nakon trostruke izmene koju je izvršio Žarko Lazetić i osvežio svoju ekipu. Napravljen je višak na desnom krilu posle prekida, centaršut je otišao na drugu stativu, odatle je Turgeman glavom odigrao povratnu loptu i, nakon pogotka, upisao asistenciju, pošto je Dor Perec takođe glavom poslao loptu pod prečku. 

Fudbaleri TSC-a uspeli su da fanatičnom borbenošću nadoknade značajnu brojčanu inferiornost i treba im na tome odati priznanje, ali su ipak još jednom kapitulirali. Biton je poslao dubinsku loptu, rezervista Elad Madmon iskrao se štoperima TSC-a i lako iz blizine psoatvio konačnih 3:0.

MAKABI – TSC 3:0 (1:0)

/Turgeman 26, Perec 63, Madmon 83/

Sombatelj. Stadion Haladaš.

Sudija: Sebastijan Gišamer (Austrija).

Žuti kartoni: Sisoko (Makabi), Vlalukin, Petrović, Capan, Radin (TSC).

Crveni kartoni: Mateja Đorđević (TSC) u 41. i Mihajlo Banjac u 45+2. minutu.

MAKABI (4-3-3): Mišpati - Jehezel, Asante, Šlomo, Davidzada (od 62. Revivo) - Perec, Sisoko (od 75. Madmon), Kanihovski – Ošer (od 62. Zahavi), Turgeman (od 85. Šahar), Lajus (od 62. Biton).

TSC (5-2-3): Ilić – Vlalukin (od 75. Stefan Jovanović), Đorđević, Capan, Stevanović, Petrović – Radin (od 81. Stanić), Đakovac – Saša Jovanović (od 75. Pantović), Banjac, Ćirković (od 46. Pejić).

PLEJ-OF ZA LIGU EVROPE (PRVE UTAKMICE)

Četvrtak

Molde - Elfsborg 0:1 (0:1)

/Kasem 15/

LASK - FCSB 1:1 (1:1)

/Taui 34 - Mikulesku 45+2/

Plzenj - Harts (0:0)

RFS - Apoel 2:1 (2:1)

/Kuadio 31, Ikaunieks 45+1 - El Arabi 52/

PAOK - Šamrok 4:0 (1:0)

/Kliri 45+5ag, Tajson 48, Konstantelijas 67, Rahman Baba 90+2/

Makabi Tel Aviv - TSC 3:0 (1:0)

/Turgeman 27, Perec 63, Madmon 83/

Ludogorec - Petrokub 4:0 (1:0)

/Duan 23, Rvan Seko 59, Almeida 90+1, 90+5/

Lugano - Bešiktaš (u toku)

Jagjelonija - Ajaks (u toku)

Dinamo Minsk - Anderleht (u toku)

Ferencvaroš - Borac Banjaluka (u toku)

Braga - Rapid Beč (u toku)

***kvote su podložne promenama


tagovi

TSC Bačka TopolaMakabi Tel AvivŽarko Lazetić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara