Gol za vođstvo Uniona na Olimpijskom stadionu (© Reuters)
Gol za vođstvo Uniona na Olimpijskom stadionu (© Reuters)

Nije čudo što ne sudi Evropu: Feliks Brih opet nije svirao dva čista penala! Union izaziva Bajern i šalje Hertu u Drugu ligu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 28.01.23. | 17:32

Prvenac Erhana Mašovića u Bundesligi, Filkrug prvi strelac, oporavak Borusije Menhengladbah

Tabelu Bundeslige kao da je neko okrenuo naopako. Samo jedan tim bolji od Uniona i samo jedan lošiji od Herte. Pre nekoliko godina bilo je nezamislivo da se plavo-beli bore za Salataru, sad imaju pravo da o njoj sanaju posle savršenog početka godne, upotpunjenog slavljem u derbiju Berlina, pošto je na Olimpijskom stadionu bilo 2:0 za ekipu Ursa Fišera.

Pred kraj 2022. Union je prošao kroz malu krizu, tri utakmice nije dobio, ali kako je prvenstvo nastavljeno deluje ubojito. Dobio je sva tri meča na uverljiv način i obradovao navijače petim uzastopnim slavljem nad Hertom.

Izabrane vesti

Nagovestili su ga defanzivci. Desni bek Kristofer Trimel je ubacio loptu iz slobodnog udarca u kazneni prostor, ona putovala čitavu večnost, pre nego što se na drugi sprat popeo Danijo Duki i zakucao je u mrežu. Isti akteri su kreirali dva pogotka Uniona protiv Hofenhajma – čak na sličan način – a četvrti precizan hitac letošnjeg novajlije iz Vitesea je potvrda da je manji klub iz Berlina sjajno procenio mogućnosti momka rođenog u Rotermdamu.

Hertu je dokrajčio rezervista Pol Seguin. Na pomalo bizaran način. Istrčao je kontru, sačekao dodavanje Šeralda Bekera i lako poentirao za 2:0, iako je samo nekoliko sekundi ranije bilo napeto u kaznenom prostoru gostiju. Tad je Rani Kedira startovao na Mark Olivera Kempa, utisak je da je to bio start za kazneni udarac, čak je Feliks Brih dobio signal iz VAR sobe da proveri da li ima elemenata za penal – čime bi poništio pogodak učesnika Lige Evrope i dao domaćinu šansu da poravna – ali još na Mundijalu 2018. smo naučili da Brih i ne voli VAR (tad nije svirao penal u korist Srbije protiv Švajcarske uprkos očiglednom prekršaju nad Aleksandrom Mitrovićem), te kako bi trebalo tražiti najslabijeg aktera derbija Berlina onda je to svakako sudija koga je pre godinu dana Fudbalski savez Nemačke skinuo na liste internacionalaca.

Da je Brihu popustila koncentracija videlo se nešto kasnije kad samo na suprotnoj strani, isto tako je bilo jasno kako je rukom igrao Pekarik i možda je to trebalo da bude jedanaesterac u korist Uniona, međutim, Feliks ni tad nije pokazao na belu tačku.

Posle trećeg vezanog poraza, drugog uzastopnog (pre nekoliko dana primila pet golova od Volfzburga), Herta je pala na pretposlednje mesto na tabeli i deluje da su dani trenera Sandra Švarca odbrojani. Na drugom kraju tabele, Union je prvi tim koji je stigao do 11 pobeda ove sezone u Nemačkoj.

Bitno slavlje posle četiri vezana poraza ostvario je Verder. Naravno, zahvaljujući Niklasu Filkrugu. Od subote popodne je reprezentativac Nemačke prvi strelac Bundeslige, postigao je dva gola protiv Volfzburga (2:1) i tako stigao do „kote 13“, jednog više od Kristofera Enkunkua iz Lajpciga.

Vredi napomenuti i dva precizna hica Jonasa Hofmana na Gladbahovom gostovanju Hofenhajmu za prvu pobedu Žrebaca u 2023, premijerno se ove godine radovao i Frajburg protiv Augzburga (Mihael Gregorič najavio obaranje bivšeg kluba), dok je srpski štoper Erhan Mašović postigao prvenac u Bundesligi, samo što se ispostavilo da je on bio nedovoljan da ugrozi ubedljuvu pobedu Majnca nad davljenikom Bohumom.

BUNDESLIGA – 18. KOLO

Petak

Lajpcig - Štutgart 2:1 (1:0)

/Soboslaj 25 i 55 - Fuhrih 68 pen/

Subota

Frajburg – Augsburg 3:1 (2:1)

/Gregorič 13, Heler 30, Lajnhart 85 – Beriša 29/

Herta – Union Berlin 0:2 (0:1)

/Duki 44, Seguin 67/

Hofenhajm – Borusija Menhenhladbah 1:4 (0:2)

/Bebu 80 - Hofman 12, 37, Štindl 83, Volf 90+1/

Majnc – Bohum 5:2 (3:0

/Li 1, Vidmer 17, Onisivo 38, 57, 88 – Kunde 70, Mašović 72/

Verder – Volfzburg 2:1 (1:0)

/Filkrug 24 pen, 77 – Paredes 90/

18.30: (1,35) Bajern (5,70) Ajntraht Frankfurt (9,00)

Nedelja

15.30: (3,90) Šalke (3,50) Keln (1,97)

17.30: (2,60) Bajer Leverkuzen (3,30) Borusija Dortmund (2,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Niklas FilkrugHertaUnion BerlinBundesligaFeliks Brih

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara