Rodri podiže pehar (Reuters)
Rodri podiže pehar (Reuters)

Ni Pejslijev Liverpul, ni Fergijev Junajted: Gvardiolina dinastija u istoriji engleskog fudbala!

Vreme čitanja: 5min | ned. 19.05.24. | 19:01

Bilo je gotovo i pre no što je počelo - Mančester Siti pobedom protiv Vest Hema (3:1) u poslednjem kolu postao jedini tim u istoriji engleske elite koji je vezao četiri uzastopne titule

Ponovo je Premijer liga u kasnom maju presvučena u nebeskoplavo! Taj kolorit ne menja već četvrtu godinu zaredom! Mogu ljudi izmišljati razloge zbog čega ne vole Siti, da prežvakavaju priče o plastici, petrodolarima i nepostojećoj tradiciji... Možda je do pre desetak i kusur godina i bila na staklenim nogama, ali nova istorija Premijer lige obeležena je jednim čovekom i njegovim timom koji i kada ne igra sezonu iz snova, pronađe put do engleskog fudbalskog trona.

I četvrtu godinu zaredom priča je nepromenjena, naslov isti - Mančester Siti je šampion Engleske! Ovakvu dominaciju i kontinuitet engleski fudbal nikada nije video! Ni u periodu između velikih ratova kada su Hadersfild, te Arsenal vezivali po tri krune. Ni Pejslijev Liverpul to nije mogao. A nije uspevao ni Fergusonov Junajted iako je u dva navrata spajao tri šampionska naslova! Neki će reći da je Gvardiolina dinastija sa Sitijem najveća u istoriji engleskog fudbala, mnogi će braniti stavove da je Fergijeva još nedodirljiva. Biće argumenata za obe strane medalje. A Gvardiolini su da za osam sezona u klubu samo dva puta nije bio prvak. Pep nije znao kako samo sa Konteovim Čelsijem u premijernoj sezoni, ni sa najvećim fudbalskim takmacem Klopom takmičarske 2019/20.

Izabrane vesti

Danas, na ustoličenju najboljeg, nije bilo aguerovskog ludila iz 2012, nije se ponovila sezona 2021/22 kada je Vila vođstvom 2:0 na poluvremenu posejala grobnu tišinu po Etihadu (na kraju Siti okrenuo i podigao pehar). Malo ko je i verovao da legendarna triler završnica može da se ponovi. Prvobitno jer se Siti naoštrio za krinuisanje na svom Etihadu, drugo, jer Vest Hem, poslednjem bastionu Arsenalove nade u prvu titulu od 2004, rezultatski nije imao ama baš nikakav motiv da stremi saplitanju Građana, treće, jer se od sezone 1992/93 otkako se Premijer liga igra u aktuelnom formatu, nije dogodilo da prvoplasirani tim uoči 38. runde u njoj ispusti lidersku poziciju i titulu.

Nije pogrešno reći da je bilo gotovo i pre no što je počelo. Fil Foden, novopečeni najbolji igrač Premijer lige, je već nakon nepunih 80 sekundi utakmice priložio dodatnu argumentaciju u prilog nagrade koju je apsolutno zaslužio. Ta prefinjena levica stokportskog Inijeste još jednom se javila, lopta pomilovala malu mrežu, a Flešskor aplikacije navijača Arsenala počele da zvone. U 18. minutu, još jedno - Ding! Ponovo Foden, taj dežurni krivac za malodušnost koja je zavladala Emirejtsom. Bezvoljni pogledi Tobžija u ekrane telefona i spoznaja da će proći i 20. sezona bez titule.

Oni je nisu izgubili danas! Na jedvite jade pobedili su Everton (2:1), ali verovatno bi to bio rutinski trijufm da Fodenova dva brzopotezna gola nisu anestezirala Artetinu četu. Titula joj je iskliznula iz ruku tog košmarnog 14. aprila kada ih je Aston Vila nokautirala u sred severnog Londona. Nisu, Artetini puleni tada propali kao lani, kada ih je Siti sa 4:1 rastrgao na Emirejtsu i rešio šampionsku trku nekoliko rundi pre kraja. Artetini puleni ipak su naučili neke lekcije, dobili tvrđi oklop, te produžili neizvesnost do poslednjih 90 minuta. Ispostavilo se da je poslednji tim (ne)sposoban da ih pošalje u pol poziciju za tron bio Totenhem. Internet neće zaboraviti sliku posrnulog Pepa Gvardiole, pad Španca na travnjak Novog Vajt Hart Lejna, tokom situacije koja je mogla da odluči šampiona. Ali Štefan Ortega je izveo polu-špagu, a Son propustio zicer u 87. minutu za potencijalnih 2:2 i agoniju Sitija u Londonu koja se na kraju nije dogodila.

Tokom prepodnevnih časova, Arsenal je na društvenim mrežama objavio snimak uz motivacionu poruku „Keep beliving”, odnosno “nastavljamo da verujemo”. Ali nije lako verovati kada ništa ne zavisi od vas. Jesu makazice Mohameda Kudusa delimično poljuljale euforiju na Etihadu, a probudile nade na Emirejtsu, ali kao što rekosmo, Čekićari nisu imali za šta da se bore, odakle da crpe motivaciju, a objektivno, nisu ni zaslužili da na pauzi imaju samo gol minusa. Siti je kidisao, Gvardiola ljutito bacio flašicu sa vodom nakon što je njegov tim primio gol, ali tim šampionskog pedigrea i suvog kvaliteta poput Sitijevog decenijska iznenađenja ne dozvoljava. Rodrijev pogodak pre isteka sat vremena igre potpuno je iskristalisao situaciju.

Stara krilatica kaže da odbrane osvajaju titule. Arsenalova je ove sezone bila apsolutno najdominantnija (samo 29 golova na 38 mečeva). Ali krilatica je opovrgnuta. Titule osvaja Pep Gvardiola, najbolji maratonac među trenerima. Uvek je u njegovom telu depo energije za poslednjih par kilometara najveći. Arsenal nije posustajao, trčao je na glavu, na voljni momenat, ali za savršenstvo i prekid dvodecenijskog posta mu nedostaje prstohvat nečega. Da li je to devetka, bolji levi bek ili nešto treće, na Arteti je da otkrije i iz trećeg pokušaja savlada trenerskog senseja.

Ove sezone mu nije dozvolio da ga ponizi u Mančesteru i briljirao je u derbi utakmicama. Dobio je čak šest duela sa takmacima iz velike šestorke, a preostala četiri odigrao nerešeno. Gvardiolin Siti osim dva skalpa Junajteda, ove sezone nije pobedio ni Čelsi, ni Totenhem, ni Liverpul, a ni Arsenal. Ali i u tome je na neki čudan način lepota Gvardioline šeste titule sa Sitijem. Možda nije probijao bedeme u derbijima, ali je Siti ostavio iza sebe i najboljeg strelac lige Erlinga Halanda i najboljeg igrača engleske elite Fila Fodena. Za Norvežanina 27 golova, za Fodena 18 pogodaka (u kojih staje šest hitaca van šesnaesterca - najviše u istoriji Sitija u sezoni) i devet asistencija.

Čitave sezone, prosečna razlika između prvog i drugog tima na tabeli bila je 1,5 bodova - najmanje u istoriji Premijer lige. Arsenal je sezonu zavšio sa 89 bodova i nije mu bilo dovoljno. Siti je krunisan sa 91! Poređenja radi, lani je Siti bio šampion sa 89 bodova, pet više od Arsenala. Dakle, Tobdžije su odigrale najbolju sezonu u poslednjih 20 godina i to i dalje nije bilo dovoljno za titulu!

U velikom stilu je Siti završio sezonu, ili bolje reći jezdeo kroz čitavu 2024. godinu. Od šestog decebra i poraza na Vila Parku Gvardiolin tim je vezao 35 utakmica (29 pobeda, šest remija) bez poraza u svim takmičenjima i skrojio najduži niz jednog engleskog tima u eri Premijer lige.

I za kraj, Pepov Siti čitave sezone nije izgubio nijednu jedinu utakmicu na Etihadu! A onda je bujica navijača potekla sa tribina ka terenu...

PREMIJER LIGA, 38. kolo:

Arsenal – Everton 2:1 (1:1)

/Tomijasu 43, Haverc 89 - Gej 40/

Brentford – Njukasl 2:4 (0:3)

/Janelt 49, Visa 70 - Barns 14, Marfi 37, Isak 38, Gimaraeš 78/

Brajton – Mančester junajted 0:2 (0:0)

/Dalot 73, Hojlund 88/

Barnli – Notingem Forest 1:2 (0:2)

/Muriljo 72ag - Vud 2, Vud 14/

Čelsi – Bornmut 2:1 (1:0)

/Kaisedo 17, Sterling 48 - Unal 50/

Kristal Palas – Aston Vila 5:0 (2:0)

/Mateta 9, 39,64, Eze 54, 70/

Liverpul – Vulverhempton 2:0 (2:0)

/Mekalister 34, Kvansah 40/

Luton – Fulam 2:4 (1:2)

/MJoris 45+1 pen, Dauti 59 - Traore 43, Himenez 45+3, 49, Vilson 69/

Mančester Siti – Vest Hem 3:1 (2:1)

/Foden 2, 18, Rodri 59 - Kudus 42/

Šefild junajted - Totenhem 0:3 (0:1)

/Kuluševski 14, 56, Poro 59/



tagovi

ArsenalMančester SitiFil FodenPremijer liga

Obaveštavaj me

Man. Siti
Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara