Neverica u Larnaki: Orlići ispustili 2:0 protiv Portugalije i ostali bez istorijskog finala (VIDEO)

Vreme čitanja: 6min | ned. 02.06.24. | 18:58

Neverovatan epilog polufinala Evropskog prvenstva - 2:3

Govorilo se o tome da će Portugalci da "progutaju" Orliće u polufinalu Evropskog prvenstva za kadete. Takve procene imale su uporište u ozbiljnom kvalitetu selekcije Žoaa Santosa, pobedama ovog tima nad vršnjacima iz Španije i Engleske, ali i izuzetno dugačkoj klupi koju poseduje. Iako je startna postava izgubla bitku sa vršnjacima iz Srbije u prvom poluvremenu, rezervisti Portugalije su u drugom poluvremenu potpuno preokrenuli tok utakmce, doneli ogromnu dozu energije u svoje redove i kreirali preokret vredam plasmana u veliko finale - 3:2 (0:2).

Srbija se dizala iz utakmice u utakmicu i vrhunac forme u Larnaki doživela onda kada je najpotrebnije. Hrabrom i otvorenom igrom, uz dosta rizika, ali i mnogo dobijenih duela na sredini terena, Orlići su nadigrali favorizovanog protivnika u prvom delu igre i apsolutno zasluženo bili u sigurnom vođstvu, ali su na kraju ostali bez daha, potpuno su pali, što su iskoristili Portugalci i pogcima Rodriga More i Žoaa Troviska u 89. i 95. minutu došli do trijumfa.

Izabrane vesti

Mora je bio taj koji je potpuno raštimovao našu odbranu u poslednjih pola sata utakmice, radio je bukvalno šta je hteo, a onda nas je definitivno slomio u 89. minutu, kada je iskoristio pravovremeni centaršut Dudua, ušunjao se između srpsih štopera i poslao loptu iza leđa Vukašina Jovanovića. Šest minuta, koliko je bila produžena utakmica, predstavljali su pravu večnost za Srbiju, pa su Portugalci u 90+5 došli do pobede.

Hrabrost na terenu Srbiji je u dobrom delu utakmice donisila i sreću, pre svega kada su u pitanju brzi protivnički kontranapadi. Orliće je pogledala fortuna u više navrata tokom meča, mada treba napomenuti da su primili kiks gol u 60. minutu, kada je Gabrijel Silva kaznio lošu postavku srpske odbrane i pogrešnu procenu golmana Vukašina Jovanovića. Napadali su Portugalci tokom čitavog meča, a posebno nakon što su smanjili rezultat. Pokušali su da iskoriste izuzetno dugačku klupu i iskoriste ozbiljan energetski pad naše selekcije. Na kraju su i uspeli u tome.

Prvi deo meča obeležio je fantastični Mihajlo Cvetković, koji je u 22. minutu postigao četvrti gol na ovom turniru nakon dodavanja Dušana Makevića, a bio je ključni faktor akcije kod drugog gola iz 37. minutu. Odlično se zagradio na 25 metara od protivničkog gola, a onda dubinskim pasom pronašao dobro postavljenog Đorđa Jankovića. Ovaj je šutirao, a lopta nakon odbitka pogodila Felisisima i završila u portugalskoj mreži. Srbija se do kraja prvog poluvremena uspešno branila, ali se nakon primljenog pogotka našla u ogromnim problemima i nekako preživela na putu do finala. Muke Damjanovićevom timu mogao je u 78. minutu da skrati Aleksa Vasilić, ali je previše oklevao pred golom Portugalije, pa je na kraju izblokiran.


Prvih deset minuta utakmice bili su sadržajniji nego neki mečevi svojim čitavim tokom. Već posle svega pola minuta igre otvorila se prlika za Mihajla Cvetkovića. Ipak, najbolji strelac Srbije je mogao da se odluči za povratnu loptu, ali je gađao iskosa sa desne strane, što je odbranio Diogo Fereira. Već u trećem minutu posle duplog pasa sa Vasilićem, Ranković je gađao pod prečku, ali je čuvar mreže Portugalije prebacio loptu preko prečke. Već u četvrtom minutu umalo šok za Srbiju, Varela je ostao sam na polovini Orlića, krenuo je ka golu Vukašina Jovanivića, ali ga je sustigao požrtvovani Ranković i dva puta izblokirao njegov udarac. Do izmaka desetog minuta još dva puta je pretio Andrija Maksimović, ali njegovi udarci nisu bili dovoljno snažni, ni precizni, da bi prevarili Fereiru.

Koliko imaju opasna krila Portugalci su pokazali u 12. minutu, kada je prostor u sredini pronašao Kvenda, žestoko opalio, ali je lopta udarila o prečku i otišla u gol-aut. Ono što ne sme da se dešava Srbiji desilo se u 19. minutu, kada je Varela umakao kompletnoj odbrani Srbije posle kornera naše selekcije, izašao je pred Jovanovića, ali je srećom usledila traljava realizacija.

O tome koliko je ovaj tim Jovana Damjanovića zapravo talentovan prezentovala je akcija kod gola Srbije u 22. minutu. Bio je to sjajan dupli pas Mihajla Cvetkovića i Dušana Makevića, vezista Partizana je sa mnogo osećaja ostavio loptu za špica Čukaričkog, što je ovaj maksmimalno iskoristio i postigao svoj četvrti pogodak na turniru. Pet minuta kasnije Portugalce je mogao da matira Maksimović. Lopta se posle pokušaja dodavanja Cvetkovića odbila pravo pred noge Zvezdinom Mesiju u srcu kaznenog prostora, usledio je udarac, ali je lopta otišla preko prečke.

Kada ste harabri u napadu, kada ste otvoreni i napadate prvu i drugu loptu protivničkog napada, onda vas prati i sreća, a upravo njoj su Orlići bili zahvalni u 29. minutu. Nezaustavljivi Kuenda je napravio probleme našoj odbrani na desnom boku, potom je poslao za Gabrijela Silvu, koji je pronašao put pored ruku Vukašina Jovanovića, ali je odlično reagovao Veljko Milosavljević i blokirao loptu na samoj liniji.

Portugalce smo kaznili u 37. minutu, Cvetković se posle izuzetnog građenja oslobodio svog čuvara, na prilično elegantan način uposlio Rankovića. Talično krilo Crvene zvezde je gađalo suprotan ugao, odbranio je Fereira, ali se lopta odbila od Felisisima i završila u Portugalskoj mreži. Protivnik je mogao da bude nokautiran u 43. minut, kada je Vasilić pogodio prečku. Tri gola nakon prvih 45 minuta bi sasvim sigurno predstavljalo nenadoknadiv zaostatak za Srbiju. Ovako, rezultat je, uprkos ozbiljnom vođstvu, pozivao na maksimalnu koncentraciju u nastavku. Uskoro je postalo jasno i zbog čega.



Portugalci su u drugom poluvremenu krenuli znatno otvorenije, stvorili su komlikacije našoj odbrani u nekoliko situacija, ali su pomalo zaboravili na defanzivu. To su Damjanovićevi izabranici mogli da kazne u 73. minutu, kada se u kolosalnoj šansi, posle fenomenalne varke, ali i odličnog dodavanja Cvetkovića, našao Đorđe Janković. Usledio je udarac u padu, lopta je letela ka golu, ali je na kraju pogodila mesto na kom se spajaju prečka i stativa.

Santos je na poluvremenu umesto neubedljivog Varele na levo krilo poslao Dudua, a nakon postignutog gola na teren poslao Patraoa, Motu i Tijaga Feriru. Sa druge stran, Damjanović je prvo na teren poslao sina Aleksu i Vuka Roganovića, a kada mu je ekipa potpuno ostala bez daha i Bogdana Kostića i Jovana Ćirića. Portugalci su napadai u naletima, pokušavali su Tijago Fereira i Alfonso Patrao, a onda ih je umalo kaznio pomenuti Vasilić. Izuzetno koncentrisan u samoj završnici bio je Vukašin Jovanović, koji je u par navrata odlično reagovao pred svojim golom, a uspevao i da "ukrade" koji sekund svojim igračima za predah. Ipak, nije srpska odbrana mogla da pronađe rešenje Rodriga Moru, koji uporno tražio i na kraju pronašao put do potpunog povratka svog tima. Srbiji se nije dalo da sreću makar potraži na penal ruletu.

Ostavljeno je previše prostora pred Jovanovićevim golom, što je prvo iskoristio Mora, na kraju i Troviska koji je potpuno sam sa tri metra udaljenosti od našeg gola glavom zakucao loptu u mrežu. Slavlje Portugalaca je moglo da počne, a Orlići posle svega prikazanog, ponosni idu svojim domovima. Bili su u prilici da izbore svoje prvo finale od samostalnosti Srbije, ali nažalost nisu uspeli.



tagovi

kadetska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara