Maks Verstapen u Austriji (©Reuters)
Maks Verstapen u Austriji (©Reuters)

Nesuglasice sa timskim kolegom i kiša nisu poremetili Verstapena u Austriji

Vreme čitanja: 2min | sub. 01.07.23. | 17:28

Serhio Peres završio drugi, iza njega Karlos Sains

Druga Sprint trka sezone vožena je na stazi Red Bul Ring u Austriji, a Maks Verstapen je zabeležio četvrtu pobedu od kada je ovo takmičenje uvedeno u Formulu 1, 2021. godine.

Kiša nije padala tokom kvalifikacija, ali za trku su svi vozači morali da spreme gume za promenljive uslove. Duel Verstapena i Serhia Peresa otpočeo je već u prvoj krivini gde je Peres obišao svog timskog kolegu, a u narednim krivinama smenjivali su se u vođstvu sve dok Verstapen nije odmakao. Iako nije bilo kontakta među njima, timske kolege su preko radio-komunikacije zvučali veoma nezadovoljni jedan drugim.

Izabrane vesti

Dok je Niko Hulkenberg iskoristio bitku i posle par krivina došao do druge pozicije, Lando Noris se sa trećeg mesta na startu nije snašao i veoma brzo je izgubio dosta pozicija. Noris se zatim našao u duelu sa Šarlom Leklerom koji je trku započeo sa devetog mesta nakon kazne zbog ometanja Oskara Pjastrija u kvalifikacijama.

U osmom krugu od 24 u ovoj trci, Verstapen je u vođstvu imao više od pet sekundi prednosti i konstantno je vozio najbrže krugove, a Mercedesi, koji su imali poprilično loše kvalifikacije, su u ovoj fazi trke bili zajedno u pohodu ka poenima. Hulkenberg se nije dugo zadržao na podijumskim pozicijama, jer su ga u dva kruga obišli Peres i Sains. U pozadini Noris i Lekler nastavili su svoju bitku iz koje je Britanac izašao kao pobednik.

Džordž Rasel je nakon što je prijavio da se staza brzo suši ušao u garažu i prvi prešao na meke gume, zbog čega je naterao većinu da učine isto. Ovaj potez povukao je i drugi vozač Mercedesa, zatim Hulkenberg i Albon, a onda i većina vozača van vodećih osam koji osvajaju poene. Šarl Lekler je takođe otišao na zamenu guma, ali se našao u gužvi sa Albonom i Hamiltonom i završio tek na 12. poziciji. Najveći gubitnik u ovoj trci je svakako Lando Noris koji je startovao treći, ali je zbog greške na startu završio na devetoj poziciji, odnosno bez poena.

Na samom kraju Rasel i Hulkenberg, koji su najranije menjali pneumatike, profitirali su i našli su se među osvajačima poena na osmom i šestom mestu. Neprimetni vozači Aston Martina su pred kraj trke vodili međusobnu borbu u kojoj je Alonso jurio mlađeg kolegu, ali je poredak ipak ostao nepromenjen.

Osvajači poena u sprint trci:

1. Maks Verstapen

2. Serhio Peres

3. Karlos Sains

4. Lens Strol

5. Fernando Alonso

6. Niko Hulkenberg

7. Esteban Okon

8. Džordž Rasel

Glavna trka u Austriji je u nedelju od 15 časova.

Piše: MAJA NAKARADIĆ


tagovi

Formula 1ostali sportovi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara