Nesuđeni srpski Orao glavni akter nemačkog super-derbija; Bajern mleo, ali nije samleo šampiona

Vreme čitanja: 5min | sub. 28.09.24. | 20:23

Na Alijanc areni miroljubivo - 1:1. Aleksandar Pavlović postigao gol karijere

Više nervoze nego dobrog, bundesligaškog fudbala. Više šahovskih poteza nego rizika. Mnogo više faulova nego lepih akcija. Derbi jeseni u Nemačkoj opravdao je očekivanja u takmičarskom smislu, ali ne i u estetskom. Okršaj Bajerna i Leverkuzena više je ličio na finale nekog evrokupa nego na ligašku utakmicu (1:1). I jedan i drugi trener pripremili su pregršt specijala, utisak je da su bili previše opterećeni jedan drugim, odnosno onim što će ovaj drugi da uradi, tako da smo na kraju imali situaciju da su najjača oružja i jednog i drugog ostala vlažnog baruta. Vensan Kompani prvi je uspeo da u potpunosti zauzda tandem najboljih - ili ako vam je draže najproduktivnijih - evropskih bekova - dok je Ćabi Alonso možda i prvi strateg u poslednjih desetak godina koji je uspeo da doslovno uhapsi Harija Kejna - u toj meri da ovaj nijednom za 86 minuta nije uputio udarac ka golu?!

U takvoj situaciji Bajern je negde i očekivano uspeo da nadigra šampiona, jer Kompani na raspologanju ipak ima više kvalitetnih idividualaca. Pa opet, u prvi plan iskočili su oni od kojih se očekivalo da razgrađuju, a ne da grade i pogađaju. U pitanju su Robert Andrih i nesuđeni srpski reprezentativac Aleksandar Pavlović. Ovaj drugi imao je ključnu ulogu i kod primljenog gola Bajerna, ali i kod izjednačujućeg.

Izabrane vesti

Mada je bio sateran u svojih 30-35 metara, Bajer Leverkuzen uspeo je da povede u 31. minutu. I na tome je, mora se priznati, u velikoj meri mogao da zahvali pomenutom Pavloviću. Bajernov tinejdžer nespretno je odigrao povratnu loptu za Manuela Nojera, ona je završila u korneru, a posle takvih kikseva obično se dogodi ono što se večeras dogodilo - gol.

Granit Džaka je lepo je odložio za Roberta Andriha, ovaj nije mnogo razmišljao, zategao je nogu kako valja i - pogodio. Mnogo je pari nogu bilo u šesnaestercu domaćina, međutim iskusni vezista pronašao je lopti put do mreže.

Bavarci su imali veliku sreću da relativno brzo izjednače, jer da nisu, veliko je pitanje da li bi u kasnijoj fazi utakmice uspeli. Bez obzira što su bili apsolutno dominantni, izrazito nadmoćni. Ponovo je to bio udarac izvan 16 metara, samo ovoga puta pravi evrogol. Nema sumnje, najlepši u dosadašnjoj karijeri mladog Aleksandra Pavlovića...

Najbliži drugom golu i verovatno pobedi, Bajern je bio u 47. minutu, samo što je startovalo drugo poluvreme. Hari Kejn je poslao loptu sa boka, Serž Gnabri je iz prvog pokušaja pogodio stativu, a onda , pošto mu se lopta vratila i prečku?! Sve to u razmaku od nepune dve sekunde.

Navaljivao je Kompanijev sastav tokom čitavog drugog dela, imao dosta šuteva, jednu izuzetnu priliku preko Majkla Olisa, kada mu je Lukas Hradecki lepo ušao šut, međutim bolje od onoga što je Gnabri imao Bavarci ipak nisu stvorili.

Večerašnju nemoć Bajer Leverkuzen nije pokazao nijednom otkako je Alonso posložio kockice na Baj areni i od tradicionalno gubitničkog tima stvorio šampiona. Jedan podatak biće dovoljan da opiše tu nemoć: Udarac Roberta Andriha u 31. minutu (kada je doneo vođstvo svim timu) bio je jedini šut gostiju - bilo ka golu ili u gol - sve do samog finiša, preciznije do 88. minuta, a tada je rezervista Nejtan Tela zapretio iz kontre.

Dakle, nije Bajer imao ni izblokiran udarac na ova dva?!

Uz to, domaćin je tokom čitavog susreta imao posed od oko 70 odsto.

Aleks Grimaldo i Džeremi Frimpong, momci najzaslužniji za titulu Verkselfa prošle sezone (kada su kombinovano učestvovali u 58 pogodaka) bili su glavni defanzivni fokus Vensana Kompanija, što je rezultiralo time da nijedan ni drugi praktično ne uđu u šesnaesterac rivala. Logično, kada je 'uništio' najveću snagu Leverkuzena i Ćabijeve filozofije generalno, Belgijanac je odradio više od pola posla.

Imao je Bajern pod kontrolom i Florijana Virca, Viktora Bonifejsa, a za Martina Terijea bez mnogo ustezanja može da se kaže kako je bio potpuni Alonsov promašaj u startnih 11.

Utisak je da je Kompanijev jedini problem bila nepotrebna nervoza kod pojedinih igrača na startu. Onog časa kada su postali svesni da Bajer nema snagu (ili pravu ideju) da ih ugrozi, Bavarci su počeli da melju. I zaista su dobro mleli, ali nisu uspeli i da samelju protivnika, koji bez obzira na napadačku inferiornost i dalje ima dovoljno samopouzdanja da prilično mirno privede jedan ovakav meč kraju.

Mnogi su sumnjali u Vensana Kompanija. Bez obzira na rezultat, stiče se utisak da je prvi ozbiljan test položio. Jasno je kao dan da Bajern ima još podosta potencijala. Možda bi to mogla da oseti Aston Vila u utorak...

S druge strane, ni Ćabi Alonso ni navijači Bajer Leverkuzena nemaju razloga da previše očajavaju. Ne izgubiti od Bajerna na njegovom bunjištu, uz ovakvu partiju i nadahnuće domaćih igrača, nije mala stvar. Takođe, ovo je bilo najslabije izdanje šampiona u poslednjih godinu dana.

Već protiv Milana u Ligi šampiona stvari bi ponovo mogle da dođu na svoje mesto.

BUNDESLIGA – 5. KOLO

Petak

Dortmund - Bohum 4:2 (1:2)

/Girasi 44, 75, Džan 62pen, Enmeča 81 - Bero 16, De Vit 21/

Subota

Volfzburg - Štutgart 2:2 (1:1)

/Vind 20, Amura 68 - Mijo 32, Undav 90+7/

Majnc - Hajdenhajm 0:2 (0:1)

/Piringer 16, Šepner 86/

Frajburg - Sankt Pauli 0:3 (0:2)

/Sad 13, 72, Afolajan 45/

RB Lajpcig - Augzburg 4:0 (2:0)

/Šeško 11, 15, Openda 47, Simons 58/

Menhengladbah - Union Berlin 1:0 (0:0)

/Čvančara 90+6

Bajern Minhen - Leverkuzen 1:1 (1:1)

/Pavlović 39 - Andrih 31/

Nedelja

15.30: (4,90) Holštajn Kil (3,90) Ajntraht Frankfurt (1,70)

17.30: (2,35) Hofenhajm (3,60) Verder (2,85)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Bundesliga

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara