Gleofilo Flajter (©Starsport)
Gleofilo Flajter (©Starsport)

Nesuđeni muzičar postao najjače oružje Romantičara: Jesam Haselbajnk, ali obožavao sam Drogbu

Vreme čitanja: 5min | sub. 26.10.24. | 09:03

"Nisam nikad odustajao, zato što sam znao da ukoliko ne uspem, jedino mogu da se vratim u Surinam", rekao je Gleofilo Flajter za Mozzart sport

Kad je došao u Srbiju, njegovo ime nije privlačilo previše pažnje. Reklo bi se, još jedan strani igrač koji je došao u našu zemlju da okuša fudbalsku sreću. Došao je u OFK Beograd Mozzart Bet i potanko, tiho i nenametljivo Gleofilo Flajter stekao je status najboljeg strelca ekipe sa pet golova i ispostavio se kao idealna zamena za Aleksandra Kahvića koji je nešto ranije otišao u Nemačku.

Momak iz malog mesta Ditabiki u rodnom Surinamu u razgovoru za Mozzart Sport prisetio se svojih početaka i čitavog fudbalskog puta koji je bio veoma živopisan.

Izabrane vesti

Rođen sam u mestu nedaleko od Ditabikija tu mi je živela cela porodica. Otac, ujak, nećaci, svi su bili fudbaleri. Da budem potpuno otvoren, fudbal me u početku nije privlačio, želeo sam da se bavim muzikom, pre svega zbog mojih rođaka. Onda sam video kako otac igra fudbal i tu sam zavoleo igru. Imao sam pet godina kad sam počeo da treniram, a tata je u tom momentu bio član kluba koji se zove Robin Hud. Kao i ja bio je napadač, često najbolji strelac lige i onda sam mu jednom prilikom rekao “želim da postižem golove kao ti”. To je bilo presudno”, rekao je Gleofilo Flajter za Mozzart Sport.

Ono što je interesantno, to je prezime – Haselbajnk. Da li možda imaš neke rodbinske veze sa Džimijem Flojdom Haselbajnkom?

Lično, ne, ali jeste mi ujak, dalji rođak moje majke. Moj rođak je Najdžel Haselbajnk, ali ni ja ni on nemamo veze sa Džimijem. U tom delu gde sam rođen ima puno ljudi sa tim prezimenom. Ako vidite da se neko preziva Haselbajnk, znajte da je iz okruga Sipalivini. Nisam gledao način na koji je Džimi igrao, ali jesam kako daje golove. Bio je sjajan napadač, legenda. Baš ga poštujem, ali ako govorimo o tome ko mi je uzor – kao mali sam obožavao Didijea Drogbu”.

Prvo strano iskustvo imao si u Gruziji, Torpedo Kutaisi. Iako mlad, nisi baš došao u neku mnogo kvalitetnu ligu?

Znao sam koliko me težak put čeka. Ljude uvek zanima gde ste igrali pre, a ako ste, kao u mom slučaju, igrali u Surinamu , niko neće doći i reći “vau, kakva liga”. Morao sam da pronađem način da se izborim sa tim. Dok sam bio u Izraelu, osećamo sam se kao kod kuće. Dve godine sam igrao za Beitar iz Jerusalima. Velika baza navijača, specifična. Moja velika prednost je u tome što se lako adaptiram na drugačije sredine. Počinjao sam slabije, dok upoznam ekipu, kad se to desi – sve ide lakše”.

Bio si na probi u Fajenordu i jako blizu potpisivanja ugovora, međutim, stvari su se izjalovile – šta se desilo?

Problem je bio pasoš, pošto imam samo iz Surinama. Fajenord je bio vrlo zadovoljan i hteli su da me zadrže, ali onda se pojavio problem što su morali da plate veliku sumu da bih mogao da igram kao fudbaler rođen van zemlje koja je članica Evropske unije. Ako pogledate moju karijeru, uglavnom sam igrao van Evrope, sve je to zbog pasoša. Mnogo je teško napraviti karijeru ako krenete iz surinamske lige. Ne preterujem da su šanse pet posto, možda i manje da napravite bilo kakvu profesionalnu karijeru, ali ja sam uspeo u tome. Nisam nikad odustajao, zato što sam znao da ukoliko ne uspem, jedino mogu da se vratim u Surinam”.

Deluje da ni tvoj put nije bio jednostavan, iako je sad sve kako treba?

Imao sam situacije u kojima nisam igrao, delovalo mi je da neću moći da nastavim da se bavim fudbalom. Bio sam psihički slomljen, bez samopouzdanja. Pričao sam sa psihologom i to mi je mnogo pomoglo da se izvučem iz problema. Vratilo mi se samopouzdanje, došao sam u Srbiju i u ovom momentu uživam u svakom minutu provedenom na terenu”.

Imaš samo 25 godina, već si postao najbolji strelac u istoriji reprezentacije Surinama, a uspeo si i da ih odvedeš na Gold kup?

Plasirali smo se prvi put u istoriji i bio sam strelac u prvoj pobedi Surinama na Gold kupu ikada. Mnogo mi je drago što mi je pružena takva prilika i zahvalan sam bogu na tome. Baš mi znači”.

Iz Surinama korene vuku brojni dobri igrači kao što su Patrik Klajvert, Edgar Davids, Virdžil Van Dajk, Rud Gulit, Frank Rajkard, međutim, svi igraju za Holandiju?

Odlazili su tamo zato što su imali bolje uslove za rad i napredak. Čini mi se da Surinam napreduje, sad imamo mnogo više igrača u evropskom fudbalu nego ranije. Pre svih, moj veliki drugar Šeraldo Beker – on igra za Real Sosijedad. Gledao sam utakmicu u Beogradu protiv Makabija iz Tel Aviva samo zbog njega".

Prvi put si došao u Srbiju, kako ti se čini Beograd, prilično veliki grad, ima dosta stvari da se vidi?

Beograd je fenomenalan, ali ono što mi do sada najviše smeta to je – gužva u saobraćaju. Ako to izuzmemo, jedno od boljih mesta u kojima sam bio tokom karijere. Grad je pun života, uvek imate šta da vidite. Hrana mi se mnogo svidela, pogotovo ćevapi – baš su ukusni. Nisam još uvek stigao da vidim čitav grad, zato što često putujem, da li sa ekipom ili reprezentacijom. Obično odem ako imam tri ili četiri slobodan dana. Volim da obiđem centar grada kad imam vremena, ima mnogo istorijskih znamenitosti”.


Trenutno ste u vrhu tabele, igrate sjajno, u čemu je tajna OFK Beograd Mozzart Beta ove sezone?

Kao porodica smo svi u ekipi. Uvek se podržavamo, šalimo međusobno. Ne mogu da kažem ko mi je najbolji prijatelj, zato što su svi ti momci moja braća. Vidi se da možemo da napravimo dobre stvari”, jasan je Flajter.

MOZZART BET SUPELIGA, 13. KOLO:

Petak:

IMT - Tekstilac 3:0 (1:0)

/A. Stevanić 32, Jović 61, Glišić 87/

Radnički 1923 - Jedinstvo Ub 4:0 (3:0)

/Gluščević 6, Ćosić 15, Stankovski 33, Zeljković 54/

Subota:

15.55: (1,80) Partizan (3,60) Čukarički (4,60)

18.00: (15,0) Spartak (7,25) Crvena zvezda (1,18)

18.00: (2,00) Železničar Pančevo (3,50) Novi Pazar (3,80)

20.00: (1,60) Vojvodina (4,00) OFK Beograd Mozzart Bet (5,70)

Nedelja:

19.00: (5,80) Napredak (3,80) TSC Bačka Topola (1,62)

20.00: (1,90) Radnički Niš (3,50) Mladost Lučani (4,10)



tagovi

OFK BeogradGleofilo FlajterMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara