Virc pogađa za 3:2 (Reuters)
Virc pogađa za 3:2 (Reuters)

Nepobedivi, nonšalantni, pa opet - neuništivi: Ćabijeva luda družina u 101. minutu izvela ono njeno

Vreme čitanja: 3min | pet. 23.08.24. | 22:40

Nova sezona Bundeslige otvorena je čudesnom utakmicom na Borusija parku... Leverkuzen je ispustio prednost 2:0 protiv Gladbaha, a kada su svi misli da će šampion kiksnuti, beše penal i pobedonosni gol Florijana Virca

Na fudbalskim akademijama, u okviru predmeta psihologija sporta izučavaće se genetski kod Bajer Leverkuzena, pobednički, šampionski, neponovljivi. Taman kada je zaličilo da su Nepobedivi u novu sezonu Buneslige ušli kao nonšalantni i da će već u prvom kolu, na Borusija parku ispustiti bodove protiv Menhengladbaha iako su prvobitno vodili 2:0, po ko zna koji put od prošlog leta ispostavili se da su neuništivi. Luda družina Ćabija Alonsa opet je izvela ono njeno. Sačekali trenutak kada svi pomisle da je kiks neminovan. A onda je Florijan Virc u 11. minutu nadoknade, u 101. minutu fudbala doneo pobedu braniocu titule - 2:3.

Kao nebrojeno puta u šampionskoj sezoni, videli smo iracionalnu glad za pobedom kod Aspirindžija. Iracionalnu, jer zdrav razum nalaže da kada ispustite prednost od dva gola, kao Leverkuzen večeras, kada dozvolite izjednačenje u 85. minutu, jednostavno posrnete, nestanete, padnete u stanje potištenosti iz kojeg je desetak i kusur minuta premalo za izvlačenje. Ali nije slučajno Alonso pred upravo za sopstveni ostanak na Baj areni stavio ultimatum da mu na raspolaganju ostane šampionski tim. Jer tim je momcima usadio šampinski DNK neophodan da se titula odbrani.

Izabrane vesti

Preživeo je Leverkuzen u osmom minutu nadoknade kontru Gladbaha i strelu rezerviste Tomasa Čančvare sa ivice šesnaesterca. A nakon što je Čeh za malo promašio okvir gola, Lever je nastavio da traga za pobedom. Prvo je pronašao, istina, sumnjiv jedanaesterac budući da je Itakura prvo izbio loptu, ali milisekund kasnije pogodio i nogu Adlija. Sudija je gledao snimak, dosudio jedanaesterac, a Florijan Virc ga je - promašio. Međutim, imao je sreće da mu se lopta nakon odbrane Jonasa Omlana odbije pravo na nogu.

Počeli su Farmaceuti novu sezonu ofanzivno, agresivno, s jasnom željom da napadnu ekipu Herarda Seaonea, ali je napadački pristup izrodio sijaset manje ili više opasnih kontra napada Borusije kojoj je prvi udarac zadao njenn bivši igrač Granit Džaka. Bila je to bomba sa mnogo efea, neuhvatljiva za Omlana, a vredna kandidature za pogodak sezone u Bundesligi... Iako je dug put pred nama.

U nastavku meča su Viktor Bonifejs i Edmond Tapsoba u dva navrata zatresli okvir protivničkog gola, da bi u 38. minnutu Virc iskoristio haos u šesnaestercu Borusije i pogodio za 2:0. Kod oba gola, veliki posao odradio je Žeremi Frimpong, iako holandski reprezentativac danas nije upisao asistenciju.

Završnica prvog dela donela je prvu o čak četiri intervencije VAR sobe. Mali ofsajd detektovan je nakon pogotka Tima Klajndinsta, letošnjeg pojačanja iz Hajdenhajma. Ali tamo gde je fortuna oduzela Borusiji u prvom, sa kamatom je vratila u nastavku utakmice. Tik pred istek sat vremena igre Niko Elvedi se iskupio za prodatu loptu koja je kumovala kontri kod prvog gola Levera, a VAR sudije ovoga puta nisu uočile nedozvoljenu poziciju, mada je delovalo da ponovo centimetri odlučuju. Po istom principu, došao je i izjednačujući gol Klajndinsta u 85. minutu. VAR nije spasao Tapsobu koji je morao da interveniše ispred vižljastog napadača.

Mada verovatno i ne bi bilo triler završnice da sredniom drugog dela Viktor Bonifejs nije preterao, te uprskao zrelu šansu uz dozu fudbalske nonšalancije koja je mogla da košta njegov tim.

Zbog silnih prekida i velikog broja izmena i sudijski dodatak bio je prilično dug i poznajući Leverkuzenov karakter, znalo se da je meč daleko od gotovog. Naročito kada je Grimaldo opasno zapretio već u prvom minutu nadoknade. Kada se sat na semaforu približio 100. minutu, izgledalo je da je kiks na pomolu. Ali Ćabijev Bajer je tim koji prkosi verovatnoći.

BUNDESLIGA – 1. KOLO

Petak

Borusija Menhengladbah - Bajer Leverkuzen 2:3 (0:2) /Elvedi 59, Klajndinst 85 - Džaka 12, Virc 38, 101/

Subota

15.30: (1,30) RB Lajpcig (5,90) Bohum (9,00)

15.30: (3,70) Frajburg (3,50) Štutgart (2,00)

15.30: (1,65) Hofenhajm (4,00) Holštajn Kil (5,20)

15.30: (2,30) Augzburg (3,50) Verder (3,25)

15.30: (2,05) Majnc (3,45) Union Berlin (4,10)

18.30: (1,75) Borusija Dortmund (3,80) Ajntraht Frankfurt (4,60)

Nedelja

15.30: (6,50) Volfsburg (4,40) Bajern (1,50)

17.30: (2,25) Sankt Pauli (3,50) Hajdenhajm (3,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Borusija MenhengladbahBajer LeverkuzenFlorijan VircĆabi AlonsoGranit Džaka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara