(Reuters)
(Reuters)

Nemci očekuju 500 srpskih huligana pred duel sa Englezima, plan je da ih presretnu

Vreme čitanja: 3min | pon. 10.06.24. | 16:31

Engleska policija svojim huliganima pleni pasoše

Kao i pred svako veliko takmičenje u fudbalu, tako se i pred EP u Nemačkoj javlja bojazan od huliganizma. Naravno, to je uglavnom tema ostrvskih medija pošto su engleski huligani uvek glavni akteri incidenata. Bilo kao oni koji napadaju ili oni koje napadaju.

Ugledni Gardijan je pozivajući se na izvore iz nemačke policije je danas objavio neka ekskluzivna saznanja pred meč Engleske i Srbije 16. juna u Gelzenkirhenu

Izabrane vesti

Nemačka policija pred tu utakmicu očekuje dolazak oko 500 huligana iz Srbije koji ciljaju napad na Engleze.

Peter Bot, šef lokalne policije u Gelzenkirhenu je rekao da će biti veliki izazov za tamošnje organe reda i mira da presretnu srpske huligane pre nego što dođe do susreta sa Englezima u gradu na dan utakmice.

Očekuje se da u Gelzenkirhen doputuje oko 40.000 navijača iz Engleske i između 5.000 i 8.000 navijača Srbije. Zbog toga je UEFA meč označila sa etiketom visokog rizika nakon sastanka sa predstavnicima policija iz Nemačke, Velike Britanije i Srbije.

Bot je rekao da nemačka policija nema konkretne dokaze obaveštajnih službi ali da veruje u dolazak između 400 i 500 srpskih huligana. Tačan broj ih se ne zna i to predstavlja problem za tamošnju policiju.

„Najveći izazov će biti da identifikujemo nasilnike i njihove u grupe u ranoj fazi i da ih razdvojimo od pravih navijača“, rekao je Bot.

Više od 1.000 nemačkih policajaca će biti na dužnosti u nedelju i imaće podršku stručnjaka za prepoznavanje huligana i specijalnih jedinica za suzbijanje nereda.

Britanska policija je od oko 1.600 tamošnjih navijača, koji imaju razne restriktivne mere zbog ranijih ispada, zatražila da predaju pasoše lokalnim stanicama u periodu od 4. juna do 14. jula kako ne bi došli u iskušenje da putuju u Nemačku.

Bot ističe da nemačka policija ima briljantnu saradnju sa britanskom i da će mnogi identifikovani huligani iz Engleske biti sprečeni da dođu, ali da je realno očekivati da se mali broj njih ipak dokopa Nemačke. Otkrio je da koordinacija sa srpskom policijom nije tako ažurna.

„Nije dobro i nije kao sa Eglezima, ali u redu“, rekao je Bot uz dodatak da je nemačka policija već počela sa kontrolama granica.

Navijačima na stadionu Šalkea će biti dozvoljeno da kupe dva alkoholna pića u toku utakmice, ali neće smeti da ih piju na tribinama. Oni koji ostanu van stadiona će besplatnim prevozom biti ohrabreni da se presele u kontrolisanu fan zonu umesto u lokale u centru grada.

Takođe, Bot je rekao i da Nemačka policija neće reagovati ako Englezi budu pevali kontroverznu pesmu „Deset engleskih bombardera“’ koja govori o obaranju nemačkih aviona u Drugom svetskom ratu.

„Otvorenog uma ćemo da priđemo engleskim navijačima i očekujem da ih moje kolege tretiraju pošteno. Intervenisaćemo samo u slučaju kriminalnih aktivnosti ili ugoržavanja javne bezznednosti. Pevanje „Deset nemačkih bomaberdera“ nije zabranjeno, samo je glupo“.

Organizatori EP ozbiljno shvataju i pretnje od terorizma i pokušaja ruskog uticaja da podstakne nasilje. Korišćenje dronova će biti zabranjeno na dan utakmice i policija će imati opremu sposobnu da prizemlji leteće naprave.

„Terorizam je pretnja celoj Evropi, ne samo Nemačkoj. Ali, za sada, nemamo nikakve konkretne informacije i dokaze, pa ga smatramo potencijalnom pretnjom. Uživajte u Nemačkoj jer nemačka policija je spremna“.


tagovi

huliganiEURO 2024policija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara