Ilustracija (©Reuters)
Ilustracija (©Reuters)

Nema Suareza, nema golova: Gremiju preti déjà vu 2022.

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.07.24. | 23:00

Velikan iz Porto Alegrea u opasnoj zoni pred noćašnji (01.00) duel u Sao Paulu protiv Korintijansa u 19. kolu Brazileiraa. Trikolori su dali najmanje pogodaka u šampionatu, samo 12

Velikan iz Porto Alegrea, Gremio, trostruki je šampion Južne Amerike, jedan od najvećih brazilskih klubova. Poslednjih godina kriza koja je kulminirala pre dve sezone kada su Trikolori ispali iz elite.

Slavili su tada navijači ljutog gradskog rivala Internasionala, pravili kovčege i krstove u bojama Gremija, sladili se agoniji komšija. Prošla godina, posle ekspresnog povratka u društvo najboljih, bila je fantastična, drugo mesto, sa samo dva boda manje od šampiona Palmeirasa.

Izabrane vesti

Tada je Gremio ima u svojim redovima velikog asa Luisa Suareza. Iako mu je karijera na izdisaju, bio je Urugvajac gol-mašina, ali je otišao put Majamija kod prijatelja i saigrača iz najslavnijih dana Barselone, Lionela Mesija, Đordija Albu u Serhija Busketsa. Potvrdio je nekadašnji as Nasionala, Ajaksa i Liverpula da će mu Inter biti poslednji klub u karijeri. Bez Suareza otupela je oštrica napada, pa ne čudi samo 12 golova u ligi. Toliko je postigao još samo gradski rival Internasional.

01.00: (2,05) Korintijans (3,30) Gremio (3,80)

Nije se očekivao od tima iz Porto Algegrea da se bori za tiulu sa Palmeirasom, Flamengom i Botafagom, timovima sa znatno većim budžetima, ali malo ko je očekivao da na skoro polovini Brazileiraa Gremio bude na 18. mestu koje vodi u Seriju B.

Preti déjà vu efekat iz 2022. godine, odnosno novo ispadanja. Uz šampiona Južne Amerike Fluminensea Gremio je najveće razočaranje sezone. Tračak nade da idu bolji dani bila je pobeda pre pet dana protiv Vitorije na svom terenu sa 2:0, ali i dalje je Gremio na tri boda do sigurne zone.

Trikolori su odlični pred svojim navijačima, ali čim izađu van Porto Alegrea, košmar. Na sedam gostovanja mizeran bod za velikana, samo tri postignuta gola. Ne uliva to mnogo optimizma pred gostovanje Korintijansu u Sao Paulu noćas (01.00) u 19. kolu Serije A.

I Timao je veliki klub, najpopularniji u najvećem brazilskom gradu, ali dugo je bez uspeha, tavori u prosečnosti. Ima samo četiri boda više, uz dva meča manje od narednog rivala. Ipak, crno-beli mogu da se pohvale sa dva vezana trijumfa, da su uhvatili ritam pred dolazak čete Renata Gauča Portalupija.

Na kormu Korintijansa sedi Argentinac Ramon Dijaz koji je uspeo da pokrene uspavanog giganta. Očekuje se svih 40.000 navijača. Domaćin ne može da računa na defanzivca Gustava Enrikea i vezistu Aleksa Santanu koji su suspendovani zbog trećeg žutog kartona. Na raspolaganju Dijazu opet je Ranijel koji je okajao grehe zbog kartona. On bi trebalo da se prudruži Rajanu u veznom redu. Vođa napada biće Juri Alberto, nekadašnji igrač Internasionala koji je imao kratku avanturu u Zenitu, ali posle rata u Ukrajini brzo je napustio Sankt Peterburg i vratio se u otadžbinu. Zbog povreda su van stroja za domaćina Ruan Oliveira, Majkon i Dijego Palasios.

Renato Portalupi je i dalje trener Gremija. Ima podršku uprave, ali zna se da u Brazilu treneri imaju vek trajanja kao recimo u Mozzart Bet Superligi. Kod gostiju u tim se vraćaju Krtistaldo i Žemerson koji su imali probleme s mišićima protekle nedelje. Karbaljo je suspendovan, a povređeni su Dijego Kosta, Andre Enrike, Rodrigo Kajo i Gustavo Martins. U napadu se očekuju Kristaldo i Edenilson, dok će s krila da prete Pavon i Venecuelanac Soteldo.

Korintijans je na osam utakmica ove godine u prvenstvu pred svojim navijačiam samo jednom poražen. Prošle sezone smo gledali goleadu u duelu ovih timova u Sao Paulu. Bilo je 4:4. U Porto Alegreu je slavio Timao sa 1:0. Gremio na čak osam utakmica, odnosno više od pet i po godina, nije dobio velikana iz Sao Paula.

BRAZIL 1 – 19. KOLO

Četvrtak

Krisijuma – Fortalaze 1:1 (1:0)

/Trauko 21 – Lusero 64/

Kruzeiro – Žuventud 2:0 (1:0)

/Furtado 45+1pen, Dineno 87pen/

Sao Paulo – Botafogo 2.2 (1:2)

/Mora 6pen, Fereirinja 61 – Soareš 12, Kujabano 22/

Vitorija – Flamengo 1:2 (0:1)

/Everaldo 76 - De Araskaeta 39, Karlinjos 90+1/

Atletiko Gojaniense Baija 1:1 (0:0)

/Fernando 60 – Lukas 90+9/

Fluminense – Palmeiras 1:0 (0:0)

/Arijas 88/

Petak

01.00: (2,05) Korintijans (3,30) Gremio (3,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BrazilKorintijansGremioJužna AmerikaBrazil 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara