Nema boljeg rešenja...

Vreme čitanja: 4min | pon. 16.12.19. | 18:31

Zašto je za Crvenu zvezdu najbolje da Vladan Milojević ostane na klupi i u drugom delu sezone, i kakav bi se potencijalni problem javio na leto...

Kao njegov tim u Atini, Vladan Milojević je tokom nedelje navijačima Crvene zvezde servirao emotivni rolerkoster. Prva rečenica posle sudara sa Čukaričkim nagoveštavala je da će najbolji Zvezdin stručnjak u 21. veku staviti tačku na mandat u Ljutice Bogdana, posebno što se nije pojavio na zvaničnoj konferenciji za medije. Kasnije je na proslavi kluba, u hotelu Hajat, do stanja ekstaze doveo navijače rečima “da nastavljamo dalje”.

Milojević seče do utorka

Izabrane vesti

Na kraju svečanosti išao je od stola do stola, pozdravljao se sa igračima, članovima stručnog štaba, legendama kluba, navijačima i novinarima. Mnogi su to protumačili kao vrhunac “maturske večeri”, posle koje će svako krenuti na svoju stranu. Istini za volju, Milojević je i prošle godine imao sličan, gospodski manir.

Mnogo je bilo tumačenja, čitanja njegovih izjava i govora tela, ali magla neizvesnosti oko statusa šefa stručnog štaba srpskog šampiona i dalje je prisutna oko Marakane.

Niko sa sigurnošću ne može da kaže da će Vladan Milojević odraditi ugovor do kraja i predvoditi Crvenu zvezdu i u narednih šest meseci. Zvezdin šef stručnog štaba je danas bio gost FSS na predavanju za profi licencu, ali je bio zakopčan kada je u pitanju najvažnija tema vezana za dalji život crveno-belih.... Sve staje u konstatataciju da bi narednih dana, možda već sutra, Vladan Milojević trebalo da održi sastanak sa vrhuškom kluba posle kojeg bi sve trebalo da bude jasno. Loptica je, dakle, u njegovom dvorištu, a sve što je uradio u prethodnom periodu stavlja ga u povlašćen položaj u razgovorima sa nadređenima.

Činjenica je da Vladan Milojević ima aposlutnu podršku kluba, o čemu svedoči izjava sportskog direktora Mitra Mrkele, ali u ekspresnom roku Zvezdin šef stručnog štaba moraće da se izbori sa lestvicom koju je visoko podigao, emotivnom i fizičkom iscrpljenošću koja je mogla da se pročita između redova prilikom nekih njegovih izjava. Dve Lige šampiona, proleće u Evropi, dve šampionske titule, i pobeda protiv Liverpula su Milojevićevi najbolji advokati, ali i njegov najveći usud. Jer svestan je da bi mogao da bude samleven u mašini još većih očekivanja, pošto je javnost možda i infantilno verovala da srpski šampion ove sezone može da bude konkurentniji u Ligi šampiona. Čak i da je određen savršen prelazni rok (a daleko od toga da jeste), veliko je pitanje da li bi Crvena zvezda bila sposobna za više od tri boda. Kao Milojevićev greh može da se apostrofira ona šestica Bajerna, najteži domaći poraz u istoriji kluba sa Marakane i što mu tim u mečevima protiv objektivno jačih nije bio tako gladan, kao onaj prošlogodišnji.

Iako je u prvenstvu, poslednjih šest meseci, plesala daleko od objektivnog maksimuma za Crvenu zvezdu u ovom trenutku nema boljeg rešenja od Vladana Milojevića. Posebno, ako se pedantni stručnjak “resetuje” tokom zimske pauze i shvati da u njemu još ima strasti za uspesima. Sportski motiv ne bi trebalo da bude upitan. Milojević je tokom jeseni stekao 11 bodova prednosti u odnosu na večitog rivala i na putu je da osvoji treću uzastopnu šampionsku titulu. Takav poduhvat osim Miljana Miljanića niko nije napravio, računajući i staru Jugoslaviju. Tačno je da neće biti Evrope, ali Milojević bi na proleće mogao da zadrži ozbiljan takmičarski tonus, jer mu u kolekciji trofeja nedostaje Kup, odnosno dupla kruna koje se na Marakani čeka od 2007. godine. Takođe, tonus emocija i strasti bio bi odražavan čekanjem dva sigurna večita prvenstvena derbija. I dalje Milojević ima pozitivan skor sa crno-belima, kada je reč o šampionatu (2-3-1), ali činjenica je da je Zvezda pod Milojevićem u tim susretima propustila šansu da potvrdi dominaciju. To je senka koja se pojavljuje iznad Milojevićevog vea kao najboljeg Zvezdinog trenera u postbarijevskoj istoriji.

Milojević uz aplauz: Idemo dalje!

Dakle, Milojević opet ima šansu da pomeri granice, ali je prethodnom zaostavštinom sebe doveo u dilemu posle koje teško može da izgubi. Otišao sada ili na leto, uradiće to kao pobednik, neko ko je obeležio jednu eru i trener koji će svim potencijalnim naslednicima natovarati veliki problem na leđa. Jer će se rezultati vrednovati na osnovu Milojevićevih standarda i uspeha u evropskim kvalifikacijama.

Zato ni Zvezda nema alternativu, mada se pominju Veselinović iz Čukaričkog i Koković iz Voždovca. Njima bi jedino bilo lakše da sada preuzmu tim i kroz šest meseci pripreme ga za evropske kvalifikacije.

Međutim, i Milojević je imao samo deset dana rada na Zlatiboru pre nego što je debitovao na klupi protiv Florijane i započeo put u Ligu Evrope. Samo tada klub i navijači nisu imali velika očekivanja. Na leto će se minimum tražiti Liga Evrope. Težak poduhvat, koliko i Milojevićeva zaostavština. 

(FOTO: MN Press, Starsport)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara