Luka Jović (Star Sport)
Luka Jović (Star Sport)

Neki novi Orlovi kljucali evropskog šampiona: Srbija slavi veliki bod!

Vreme čitanja: 5min | čet. 05.09.24. | 22:37

Jedna od najhrabrijih partija u selektorskom mandatu Dragana Stojkovića možda bi imala i drugačiji epilog da je Luka Jović iskoristio šansu utakmice u prvom poluvremenu - 0:0

Kada se to najmanje očekivalo, kada je većinski deo nacije, posle turobnog, sumornog i razočaravajućeg nastupa na Evropskom prvenstvu, prognozirao debakl "otkazima" iskasapljene Srbije, neki novi Orlovi pojavili su se na terenu stadiona "Rajko Mitić" želeći da protiv Španije budu upamćeni po jednom od najhrabrijih izdanja u selektorskom mandatu Dragana Stojkovića Piksija. Čudesna lisabonska noć što je svojevremeno donela plasman na Mundijal u Katar je, prema svim parametrima kategorija za sebe, ali i ova beogradska, što je do pred prvo kotrljanje lopte bila pod velom ozbiljne sumnje i skepse, imaće po čemu da se pamti.

Orlovi su kljucali evropskog prvaka, nisu ustuknuli ni kada je većim delom drugog poluvremena najbolji tim Starog kontinenta igrao viktorije pred golom Predraga Rajkovića, a da je bilo više koncentracije Luke Jovića i da je zicer u 34. minutu pretvoren u pogodak, možda bi do kraja večeri i ščepali Furiju u kandže koje tek valja oštriti i brusiti. Bez obzira na propuštenu šansu utakmice, Dragan Stojković i njegovi Orlovi slave veliki bod na startu A lige nacija - 0:0!

Izabrane vesti

Možda nam je Saša Lukić na konfereciji za medije dan pred utakmicu nagovestio da Srbija, iako nezapamćeno desetkovana, ne mora da bude inforiorna, rečima koje su pune iskrenosti, potekle iz njegovih usta.

"Osetio sam novu energiju kod ovih mladih momaka, veliku želju... Mi koji smo tu, moramo da damo sve za reprezentaciju i da se po tome pamti ovaj meč”.

I pamtiće se! Ne po nekakvom ubedljivom porazu, niti nemoći Piksijevih pulena, već po drčnom, kuražnom, oslobođenom nastupu, po gomili ne tako standardnih pojedinaca koji su šansu prigrlili kao zaljubljeni tinejdžer kada ne vidi devojku nedelju dana.

Da li je do novog ruha nekolicine reprezentativaca (Lukić uzeo Tadićevu desetku, Birmančević Vlahovićevu sedmicu), da li se balon pritiska izduvao kada su stege autoriteta (ne)opravdano izostalih senatora reprezentacije popustile, tek momci koji su bili na raspolaganju i koje je selektor koristio protiv zvanično treće reprezentacije FIFA rang liste, pokazale su da u njihov fudbal, energiju i želju vredi verovati i da iz istih razloga stadion "Rajko Mitić" vredi posećivati.

Ne bi trebalo zaboraviti da je Španija na teren Marakane istrčala u prilično moćnom sastavu, sa sedam, osam prvotimaca iz finala Evropskog prvenstva, a da nije uspevala da probije dva reda disciplinovanog srpskog vedema kojim su komandovali kapiten Nikola Milenković uz Strahinju Pavlovića i imenjaka mu Erakovića. Tako Španija za čitavo prvo poluvreme nije uspela da izmisli zrelu gol šansu, a na prvi udarac u gol Predraga Rajkovića i to prilično mlak u režiji Martina Subimendija, čekala je do 24. minuta. Srbija je do tada imala već dva žustra izleta ka Rajinom golu. Prvi se završio blokiranim udarcem Lazara Samardžića, te nepreciznim pokušajem Jovića, a drugi još jednim Lukinim prebacivanjem gola iz prilično teške pozicije.

Većim delom prve trećine utakmice, Orlovi su bili prilično oprezni strahujući od brzine, lepršavosti i lucidnih poteza i lopti rivala. A prvi put kada su se bez ustezanja otvorili umalo da nastradaju iz kontre. Ruiz je provukao loptu kroz noge Lukiću i Španica se otvorilo nekoliko rešenja za kontru četiri na tri. Loptu je dobio Lamin Jamal, fintirao je krećući se u jaču stranu, čekao potez zbog kojeg su i mnogi srpski dečaci koji u španskom tinejdžeru vide idola došli na stadion, ali je Pavlović pravovremeno ušao u blok.

A onda je od 33. minuta počelo da kuva na terenu, da se ubrzava, otvara... Rajkovićeva odbrana Peresovog iznenadnog udarca najavila je najavila je sadržajnije minute, a već u narednom Marakana je videla šansu utakmice. I ko zna kakav bismo meč do kraja gledali da je Luka Jović, izbegavši ofsajd, uspeo da matira Davida Raju. Golman Arsenala je maltene već bio na zemlji, golgeter Milana nacilja suprotan ugao, ali umesto u mrežu, loptu je poslao u gol-aut. Verovatno posledica neredovne igre u klubu, manjka samopouzdanja nakon što ga Rosoneri nisu registrovali za Ligu šampiona.

Do kraja poluvremena beše po još jedan pretnja na obe strane. U prvih pola sata angažovanim pristupom na obe strane terena Veljko Birmančević bildovao je samopouzdanje, a onda ga je u 36. minutu pretočio u prvi udarac u okvir Rajinog gola, nedovoljno snažan i precizan da Srbija povede. Slično je bilo minuta kasnije na drugoj strani gde je Ruis, takođe sa ivice šesnaesterca gađao pored dalje stative.

Saša Lukić i Ivan Ilić su izneli veliki teret borbe u manevarskom prostoru sa španskim triom Subimendi, Ruiz, Olmo; Kosta Nedeljković i Strahinja Eraković zakatančili desnu stranu i zabranili prolaz Niku Vilijamsu, Lamin Jamal nije bio onaj fudbaler sa Evropskog prvensta iako je u drugo poluvremenu nekoliko puta opasno uplašio publiku. Čitav srpski tim je gro drugog poluvremena posvetio odbrani svog gola i šesnaesterca u kojem je najopasnije bilo dvadesetak minuta pre kraja. Rajković je prvo maestralno zaustavio slobodnjak Grimalda, a pet minuta kasnije i lukavu kiflu Jamala u dalji ugao. Kao i na evropskom prvenstvu, uz Blekija i Kalabu bio je faktor stabilnosti.

Bacio je u vatru Piksi sa klupe već od 46. minuta mladog Jan Karla Simića (umesto Erakovića, da li zbog opterećenja kartonom ili zbog povrede), šansu su dobili i Belić, Ratkov, Grujić i Stefan Mitrović. Jan Karlo je u finišu utakmice rizičnim dodavanjem i izgubljenom loptom mogao da košta Srbiju primljenog gola. Srećom, ukazao se Marko Grujić i otklonio opasnost. No, uprkos greški, tinejdžer iz Anderlehta nekolicinom odličnih reakcija pokazao je da se na njega i te kako može računati u budućnosti.

Kao što reče selektor Stojković:

"Ako večeras klinci bljesnu protiv Španije, neće posle niko moći da ih istera iz reprezentacije".

Momci su shvatili poruku i pokazali da su željni da ginu za reprezentativni dres.

LIGA NACIJA - PRVO KOLO

SRBIJA - ŠPANIJA 0:0

Beograd

Stadion Rajko Mitić

Sudija Serdar Gozubujuk (Holandija)

Žuti kartoni: Eraković, Birmančević, Belić (Srbija), Karvahal, Jamal, Perez, Le Norman, Olmo (Španija)

Srbija (3-4-2-1): Rajković - Eraković (od 46. Simić), Milenković, Pavlović - Nedeljković, Lukić, I. Ilić (85. Ilić), Birmančević - Samardžić (74. Grujić), Živković (62. Belić) - Jović (74. Ratkov).

Španija (4-3-3): Raja - Karvahal, Le Norman, Laport, Kukurelja (57. Grimaldo) - Ruiz (76. Pedri), Zubimendi, Olmo (82. Hoselu) - Jamal, Perez (57. Ojarzabal), Vilijams (82. F. Tores).

LIGA NACIJA, A DIVIZIJA, ČETVRTA GRUPA

Četvrtak

Srbija – Španija 0:0

Danska – Švajcarska 2:0 (1:0)

/Dorgu 82, Hejberg 90+2/




tagovi

fudbalska reprezentacija SrbijeDragan Stojković PiksiFudbalska reprezentacija Španije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara