Hames Rodrigez, Luis Dijaz i Ričard Rios (AFP)
Hames Rodrigez, Luis Dijaz i Ričard Rios (AFP)

Neka se spreme Amerika i svet: Ovo nisu Kafeterosi iz Narkos ere... Jači su!

Vreme čitanja: 5min | sre. 16.10.24. | 01:38

Treća velika generacija kolumbijskog fudbala

Kolumbiju iz 80-ih i 90-ih godina prošlog veka, svet je najbolje upoznao kroz popularnu Netlfiksovu seriju Narkos. Ljubitelji sporta i sedme umetnosti su tadašnju Kolumbiju doživeli kroz socijalno-fudbalsku prizmu u remek delu od dokumentarca zvanom „Dva Eskobara“. Istinski ljubitelji fudbala su i bez filmova odranije znali kakva je bila ta Maturanina Kolumbija sa Valderamom, Aspriljom, Eskobarom, Rinkonom, Igitom...

Prva velika generacija kolumbijskog fudbala oblikovana u surovoj vladavini narko kartela. Završila je neslavno u svakom smislu i slomila srca nacije koja se konačno ponadala nečem lepom. Dvadeset godina kasnije je stigla i druga velika generacija. Ona je uspela da obraduje narod. Bez povređenog Tigra, ali sa senzacijom Hamesom, te Ospinom, Kvadradom, Armerom, Jepesom i plejadom tada sjajnih napadača Džeksonom Martinezom, Teom Gutijerezom, Karlosom Bakom, Adrijanom Ramosom... Oduševila je na Mundijalu u Brazilu gde ju je uz velike muke zaustavio domaćin u četvrtfinalu.

Izabrane vesti

Tridestak godina posle prve i desetak nakon druge, stigla je i treća velika generacija kolumbijskog fudbala. I obećava baš mnogo!

Nakon slabijeg nastupa na Mundijalu u Rusiji, za Katar se nisu ni kvalifikovali i sve je ukazivalo na novi dubok pad i godine čekanja da se opet pojavi ekipa koja obećava. Desilo se brže nego što je bilo ko mogao da pretpostavi.

Nakon Rusije i četiri godine lutanja sa stranim i domaćim selektorima, na klupu je u jesen 2022. stigao Argentinac Nestor Lorenso, nekadašnji argentinski reprezentativac, u igračkim danima poznat kao ozbiljan tabadžija od štopera. Trenerska karijera mu nije bila tako bogata. Iza sebe je imao skoro 20 godina rada kao pomoćnik i samo jedan kratki, samostalni angažman u peruanskom Melgaru. Međutim, najveći deo pomoćničkog staža je odslužio kod Hosea Pekermana baš u reprezentaciji Kolumbije koja je desetak godina ranije bila na vrhuncu.

Sedam godina je proveo kao asistent među Los Kafeterosima i upoznao gro igrača. Svedočio je kako se rađala fudbalska zvezda Hamesa Rodrigeza, bio tu kada su mnogi ulazili u nacionalni tim, učestvovao u selektiranju i smeni generacija... Igrači su ga zvali Profesor što dovoljno govori o autoritetu koji je imao kao asistent i sa kojim poštovanjem je dočekan u svlačionici kao selektor.

Krenuo je serijom prijateljskih utakmica i počeo da bilda samopouzdanje Kolumbijaca. Između ostalih, pobedio je Meksiko, Paragvaj, Japan... Kada je u junu 2023. tukao i Nemačku, bilo je jasno da se nešto ozbiljno dešava sa Kolumbijcima.

Serija nepobedisvosti je nastavljena i u kvalifikacijama z Mundijal 2026. Kolumbija je skinula skalp i Brazilu, pobedila Španiju u Madridu u prijateljskom meču, dala pet komada Amerikancima i na Kopa Ameriku letos došla sa nestvarnim bilansom otkako je Lorenso preuzeo tim: samo pet remija i čak 15 pobeda od kojih je devet bilo uzastopnih! Sjajni su bili i na Kopi. Osim remija sa Brazilom su pobedili sve do finala sa Argentinom gde su pali u produžecima. Nedavno su se osvetili Gaučosima pobedom u nastavku kvalifikacija, pre par dana su doživeli prvi poraz u 90 minuta za dve godine pošto su poklekli na gostovanju Boliviji, ali na to nisu uticali samo fudbalski faktori...

Večeras su se opet vratili na trijumfalni kolosek. Zgromili su devastirani Čile koji se nalazi u najgorem periodu u ovom veku – 4:0. Koliko ima do velike krize Čileanaca i smene generacija, još više je do Kolumbijaca i fenomenalnog fudbala koji igraju pod Lorensom.

Na polovini kvalifikacija, Kolumbija deli prvo mesto sa Argentinom i jasno je da niko i ništa više ne može zaustaviti do plasman na Mundijal u SAD, Meksiku i Kanadi za dve godine. A tamo će se osećati kao kod kuće s obzirom na ogroman broj kolumbijaca koji žive u Severnoj Americi.

Na debiju specijalnih retro dresova u Barankilji, vrata pobede protiv Čilea je otvorio Davinson Sančez nakon kornera Hamesa Rodrigeza i skoka Džoša Lukumija. Drugi gol su im Čileanci poklonili greškom u poslednjoj liniji. Hames Rodrigez je nesebično asistirao Luisu Dijazu za 2:0. Potom su na red došle Lorensove izmene sa klupe. Luis Sinistera je ukrao loptu na sredini terena i asistirao najboljem džokeru evropskog fudbala Džonu Duranu, a onda se i sam upisao u strelce u nadoknadi vremena.

Raznovrsnost i maksimalno korišćenje igračkih kapaciteta su zaštitini znak Lorensove Kolumbije. Veterani Falkao, Baka, Ospina, Kvadrado ili Murijel su prošlost kolumbijske reprezentacije. Lorenso ih je tiho ispratio u reprezentativnu penziju i postepeno pravio smenu generacija. Preporodio je ugašenog Hamesa Rodrigeza koji u reprezentaciji igrao kao pre 10 godina. Oživeo je Santjaga Arijasa kojem je karijera bila blizu kraja, a Davinson Sančez i Jeri Mina igraju kao u najboljim godinama. Izvlači maksimum iz skromnih fudbalera poput Hoana Mohike, Karlosa Kveste ili Kamila Vargasa. Našao je i žicu ’divljacima’ poput Huanfere Kvintera ili Horhea Karaskala. Premijerligaški igrači poput Luisa Dijaza, Danija Munjoza, Luisa SInistere ili Džefersona Lerme su u najboljim godinama i preuzimaju liderske uloge, a nadolaze i mladi lavovi poput Džona Durana, Jaspera Asprilje, Ričarda Riosa, Huana Kabala... 

Argentinski strateg je za manje od dve godine napravio čudo od popularnih Kafedžija. Igraju strašan fudbal, beleže fantastične rezultate i nemilosrdno gaze ka Mundijalu u Severnoj Americi. I pre 30 godina su u SAD bila velika očekivanja od Kolumbije koja je došla sa imidžom „dark horsea“, ali se survala u provaliju i sve se završilo tragično ubistvom Andreasa Eskobara.

Danas su druga vremena, a ova Kolumbija obećava možda i više od te. Iako je tek polovina kvalifiikacija, Kolumbijci već jednim okom gledaju ka Mundijalu 2026. gde ih niko neće želeti za protivnika ako nastave ovako. A nema razloga da ne nastave. Mogu da budu samo bolji.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL (JUŽNA AMERIKA) – 10. KOLO

Utorak

Kolumbija – Čile 4:0 (1:0)

/Sančes 34, Dijaz 52, Duran 82, Sinistera 90+3/

Sreda

01.00: (2,15) Paragvaj (3,15) Venecuela (3,70)

01.30: (1,85) Urugvaj (3,40) Ekvador (4,60)

02.00: (1,05) Argentina (14,0) Bolivija (35,0)

02.45: (1,20) Brazil (6,50) Peru (16,0)



tagovi

reprezentacija KolumbijeNestor LorensoHames Rodrigez

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara