Foto: AFP
Foto: AFP

Nedelja u Seriji A: Juve na klizavom Marasiju, Milan bez Ibre protiv Parme

Vreme čitanja: 8min | ned. 13.12.20. | 13:09

Ronaldo će na gostovanju Sampdoriji upisati 100. meč u dresu Stare dame. Mozzart vam nudi promo kvotu na pobedu Napolija

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Juventus stiže danas na Marasi, stadion koji je najviše puta napustio spuštene glave u poslednjoj deceniji. Milan se nada da bi mogao da iskoristi eventualni kiks svojih takmaca da poveća prednost na tabeli. Atalanta okuražena pobedom nad Ajaksom i plasmanom u osminu finala Lige šampiona dočekuje Prandelijevu Fjorentinu čiji će napad predvoditi Vlahovići i Riberi. Na Dal’Ari ćemo videti Bolonju i Romu sa novim-starim golmanima a na stadion “Maradona” u Napulju dolazi Sampdorija, omiljena mušterija Napolija u poslednje četiri godine: osam pobeda na devet mečeva.

Izabrane vesti

MILAN - PARMA

Današnje kolo bi moglo da bude u potpunosti “pro Milan”. Rosoneri nemaju samo najlakšeg protivnika u poređenju sa svojim takmacima, već će biti i u poziciji da znaju sve rezultate i samim tim imaće motiv više da povećaju svoju bodovnu prednost ili barem da je zadrže.

Iz Milanela su stigle dve loše i jedna dobra vest. Loše su da Pioli neće imati ni večeras na raspolaganju Ibrahimovića i Kjaera, a da se Benaser u potpunosti oporavio i zauzeće svoje mesto na sredini terena pored Kesija, novog lidera milanskog kluba, naravno u Zlatanovom odsustvu. Jedina nedoumica oko sastava tima Piolija je vezana za Kastiljeha i Haugea. Španac je u prednosti nad mladim Norvežaninom koji se poprilično nametnuo dobrim igrama u poslednje vreme.

Milan želi da završi 2020. godinu na čelu tabele. Rosoneri su već osam kola sami na vrhu lestvice Serije A što se nije događalo od sezone 2010/2011 kada je osvojen poslednji skudeto. Štaviše, u svojoj istoriji, posle 10 kola u Seriji A, Milan je bolje stajao samo u sezoni 1954/1955.

Međutim, postoji jedna mala mrlja na Milanovom putu: Ante Rebić nije još uvek postigao gol u ovom šampionatu. Za realizaciju ambicija neophodno je da Hrvat proradi, tim pre što je čak 13 igrača Milana uspelo da se upiše u listu strelaca dosada: na prozivci nedostaje samo Rebićevo ime.

Parma se specijalizovala za remije u poslednjih šest kola, igrajući nerešeno čak četiri puta. Svakako da je najvredniji bod osvojen upravo na San Siru protiv Intera i nema sumnje da će izabranici Fabija Liveranija pokušati da ponove podvig od pre mesec i po dana.

Poput Milana i Parma neće moći da računa na par važnih fudbalera, pre svega Kucku a neće biti ni Grasija i Luainija. Na treninzima pred meč sa Milanom, Liverani je konstantno menjao formaciju tako da se pretpostavlja da će pokušati da iznenadi Piolija.

MILAN 4-2-3-1: Donaruma - Kalarbrija, Gabija, Romanjoli, Teo Ernandez - Kesi, Benaser - Kastiljeho, Brahim Diaz, Čalhanoglu - Rebić

PARMA 4-3-2-1: Sepe - Buzi, Osorio, Bruno Alveš, Galjolo (Jakoponi) - Ernani, Skocarela, Kurtić - Karamo (Bruneta), Žervinjo - Kornelijus (Ingleze)

ĐENOVA - JUVENTUS

Juventus ima dva veoma negativna iskustva sa Đenovom posle velikih trijumfa u Ligi šampiona. Pre četiri godine Bjankoneri su nakon trijumfalnog povratka iz Sevilje doživeli poraz od Grifonea a pre dve sezone su par dana od velikog preokreta protiv Atletiko Madrida u revanš utakmici u Torinu i plasmana u četvrt finale LŠ, takođe doživeli hladan tuš sa Đenovom.

U Đenovi se nadaju da bi mogli da ponovo treći put veliki podvig, tim pre što je trijumf nad Barselonom na Kamp Nou još vredniji od prethodna dva. Naravno, u Kontinasi žele da prekinu u korenu negativnu tradiciju da kiksiraju sa Đenovom posle velikih rezultata protiv španskih klubova.

Interesantan je podatak i da Juve u poslednjih devet godina nije izgubio ni na jednom stadionu toliko puta kao na Marasiju: čak šest, tri od Đenove, tri od Sampdorije. Međutim, današnja Đenova osim par presedana, nema mnogo instrumenata da zabrine Bjankonere. Grifone je nanizao čak četiri poraza kao domaćin na Marasiju ( remi sa Sampom je ostvaren u svojstvu gostujuće ekipe) i nikada se u istoriji nije dogodilo da Đenova izgubi pet uzastopnih mečeva na svom terenu.

Đenova ima veliki broj igrača van stroja, među kojima i nekoliko startera. Trener Maran ne može da se osloni na Badelja, Zapatu, Krišita, Biraskija, Zapakostu, Kasatu i Pariđinija. Šansu bi trebalo da dobije ponovo od prvog minuta naš Ivan Radovanović.

Kristijano Ronaldo će igrati svoju 100. utakmicu u dresu Juventusa i nema sumnje da će Portugalac želeti da obeleži jubilej sa golovima i pobedom. Izveštači iz Kontinase najavljuju povratak među startere Paula Dibale i pored toga što je Morati smanjena suspenzija na samo jednu utakmicu. Izgleda da će Pirlo ostaviti Španca na klupi.

Andrea Pirlo je pozvao svoje igrače da zaborave na Barselonu i da imaju u glavi činjenicu da si remizirali previše utakmica u ovom šampionatu, čak pet, među kojima su i nerešeni rezultati sa timovima povratnicima u Seriju A, Krotoneom i Beneventom. Ta činjenica je dovoljno da drži upaljenim alarm u redovima Stare dame: Milan je već pobegao na šest bodova i bilo bi prilično hazarderski sa strane Juventusa da dozovli Interu i Napoliju da se i oni udalje na tabeli.

ĐENOVA 5-3-2: Perin - Giljone (Rovela), Mazijelo, Goldaniga, Bani, Pelegrini - Lerager, Radovanović, Sturaro - Pandev (Pjaca), Skamaka

JUVENTUS 3-4-1-2: Ščešnji - De Liht, Bonuči, Aleks Sandro - Kvadrado, Mekeni, Rabio (Bentankur), Kjeza - Kuluševski - Dibala, Ronaldo

NAPOLI - SAMPDORIJA

U poslednje četiri godine, Sampdorija je bila omiljeni klijent Napolija. Azuri su na devet utakmica, od 2016. godine do danas, zabeležili osam pobeda. Nijedan drugi tim Napoli nije pobeđivao sa tom regularnošću. Za tim Rina Gatuza je od fundamentalnog značaja da ovog popodneva osvoji sva tri boda jer ga čekaju dve veoma teške prepreke u sledećih sedam dana: prvo Inter a zatim Lacio.

U odsustvu Osimhena, Pjotr Zjelinski se nametnuo kao odlično rešenje za trio iza leđa Mertensa. Poljak je spojio dve veoma važne karakteristike za svoju ulogu u timu: kvantitet i kvalitet. Zjelinski daje veliki doprinos u fazi kada Napoli nije u posedu lopte i daje ravnotežu igri Azura dok u ofanzivnom delu raspolaže širokim spektrom oružja: dribling, pregled igre, edukovano stopalo i šut iz daljine.

Mozzart vam nudi promo kvotu na pobedu Napolija - 1,55. Probajte da pronađete veću.

Gatuzo ima dve dileme oko sastava tima. Na sredini terena je borba između Fabijana Ruiza i Demea za mesto pored Bakajokoa a u napadu je uobičajena bitka između Lozana i Politana za ulogu krilnog napadača na desnom boku. Naš Nikola Maksimović, starter u Ligi Evrope, po pravilu ustupa mesto u Seriji A Manolasu.

Sampdorija, više od mesec i po dana u Seriji A ne zna za pobedu. Poslednji put su se radovali momci Klaudija Ranijerija u Bergamu protiv Atalante, od tada samo porazi i remiji. Prema najavama, formacija Sampa će biti praktično bunker, ili kako se u poslednje vreme kaže: postaviće dva autobusa ispred gola Audera.

NAPOLI. 4-2-3-1: Ospina - Di Lorenco, Manolas, Kulibali, Mario Rui - Bakajoko, Fabijan Ruiz - Politano, Zjelinski, Insinje - Mertens

SAMPDORIJA 4-4-1-1: Audero - Ferari, Jošida, Koli, Auđelo - Kandreva, Torsbi, Ekdal, Jankto - Ramirez - Kvaljarela

BOLONJA - ROMA

Utakmica na Dal’Ari će biti obeležena neuobičajenom koincidencijom: dva trenera Mihajlović i Fonseka najavili su promene na golovim svojih timova. U Bolonji će povređenog Skorupskog zameniti Ravalja a u Romi će Pau Lopez, posle dužeg vremena, po tehničkom izboru trenera, stati na gol i u Seriji A.

U potezu Mihajlovića da lansira Ravalju mnogi vide reprizu lansiranja Donarume na golu Milana. Novinu u timu Bolonje bi trebalo da predstavlja i Vinjato budući da su Orsolini i Sansone povređeni. Istini za volju, tim sprskog stručnjaka je desetkovan povredama startera počev od poljskog čuvara mreže preko pomenutih Italijana do Densvila, Skoutena, Skov Olsena, Dajksa, Santandera

Ako je suditi po poslednjim sudarima dva tima (pet pobeda Rome, dve Bolonje i jedan remi) kao i činjenici da tim iz Emilije nije nijednom remizirao u ovoj sezoni, moglo bi se zaključiti da će teško izaći “x” na Dal’Ari.

Romi su neophodni golovi i bodovi. Roma je posle odličnog startara, u poslednja dva kola osvojila samo jedan bod i nije uspela da zatrese nijednom mrežu. U timu neće biti Pedra (crveni karton protiv Sasuola) dok će trener Fonseka gledati meč sa tribina (suspendovan zbog isključenja na prethodnom meču). Dobra vest za Đalorose je da se Lorenco Pelegrini oporavio i igraće od prvog minuta zajedno sa Mhitarjanom iza leđa Edina Džeka.

Jedina dilema za sastav Rome se odnosi na Smolinga. Ako Englez bude fit za meč, onda će Kristante biti partner Veretuu na sredini terena, u suprotnom Italijan će zauzeti poziciju komandanta odbrane a šansu na sredini terena će dobiti Viljar.

BOLONJA 4-2-3-1: Ravalja - De Silvestri, Danilo, Tomijasu, Hiki - Poli, Svanberg - Vinjato, Sorijano, Barou - Palasio

ROMA 3-4-2-1: Pau Lopez - Ibanjez, Kristante, Kumbula - Karsdorp, Viljar, Veretu, Spinacola - Pelegrini, Mhitarjan - Džeko

ATALANTA - FJORENTINA

Atalanta na krilima uspeha iz Amsterdama u Ligi šampiona dočekuje Fjorentinu koja je bukvalno “zubima” iščupala bod protiv Đenove u prethodnom kolu. Čini se da su pobeda nad Ajaksom ali i predani rad familije Perkasi na smirivanju tenzija između trenera Gasperinija i igrača Boginje, pre svih Papua Gomeza, dali rezultate.

Problem oba tima su golovi: Atalanta je na poslednjih pet utakmica dala samo četiri gola, Fjorentina od starta sezone, ne računajući meč sa Interom, muku muči sa efikasnošću. Na strani Atalante je i skor sa Fjorentinom od kako je na klupu Dee seo Gasperini. Na poslednjih osam mečeva, tim iz Bergama je izgubio samo jednom od Ljubičastih.

Gasperini ne može da računa ovog popodneva na Kaldaru, Mirančuka, Pašalića i Iličića. Postoje najave da bi moglo da bude par iznenađenja u timu: Gomez bi mogao da ostane na klupi, kao i Gosens.

Na drugoj strani, Prandeli ne može da računa samo na Dankana. Iz Firence stižu najave da će Ljubičasti igrati danas u klasičnoj formaciji 4-4-2. Dušan Vlahović će dobiti i danas šansu da predvodi tim Fjorentine od prvog minuta, s nadom da će se konačno odblokirati i pronaći put do novih golova u ovoj sezoni, preko potrebnih klubu i treneru Prandeliju koji drži obećanje da će imati strpljenja za srpskog centarfora.

ATALANTA 3-4-1-2: Golini - Toloi, Romero, Đimsiti - Hatebor, De Ron, Frojler, Gosens - Pesina - Gomez, Zapata

FJORENTINA 4-4-2: Drongovski - Kaseres, Milenković, Pecela, Biragi - Kaljehon, Amrabat, Pulgar, Bonaventura - Riberi, Vlahović

Piše: Željko Pantelić


SERIJA A – 11. KOLO

Petak

Sasuolo – Benevento 1:0 (1:0)

/Berardi 8p/

Subota

Krotone - Specija 4:1 (1:1)

/Mesijas 7, 90+6, Reka 49, Enrike 56 - Farijas 18/

Torino - Udineze 2:3 (0:1)

/Beloti 67, Bonacoli 68 - Puseto 24, De Paul 54, Nestorovski 69/

Lacio - Verona 1:2 (0:1)

/Kaisedo 56 - Lacari 45ag, Tameze 67/

Nedelja

Kaljari - Inter (u toku)

15.00: (1,75) Atalanta (3,70) Fjorentina (4,70)

15.00: (3,50) Bolonja (3,45) Roma (2,10)

15.00: (1,52) Napoli (4,40) Sampdorija (6,25)

18.00: (9,00) Đenova (5,00) Juventus (1,35)

20.45: (1,35) Milan (5,30) Parma (8,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija A

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara