Štoper Briža Brendan Mehelen (© AFP)
Štoper Briža Brendan Mehelen (© AFP)

Ne znamo ko će da pobedi, ali znamo – biće golova

Vreme čitanja: 3min | ned. 19.12.21. | 11:19

Lior Rafaelov na mestu na kome se proslavio

Anderleht nije odustao od ambicije da osvoji trofeja, u veliki derbi sa Klub Brižom ulazie rešen da zabeleži petu uzastopnu prvenstvenu pobedu. Reč je o okršaju dva najtrofejnija belgijska kluba, u ovom momentu drugoplasiranog i četvrtoplasiranog tima na tabeli Župile lige. Razlika između njih je pet bodova.

Nanizao je velikan iz Brisela pobede protiv Šarlroe, Varegema, Serena i Sint Trojdena, a na tom putu postigao 13 i primio svega tri gola. Blistali su u poslednjih mesec dana Lior Rafaelov sa pet pogodaka i Džošua Zirkze koji je postigao dva i namestio jedan gol. Napadačka linija igra odlično, ostatak ekipe prati ritam, ali ljubičasto-beli će biti na velikom testu protiv Briža koji je do okršaja sa Levenom u sredu bio u seriji od tri ligaške pobede.

Izabrane vesti

Trener Vensan Kompani uveren je da će se Anderleht pre ili kasnije vratiti na tron.

“Naravno da možemo da se borimo za šampionski naslov. To što je sad manja bodova razlika nego prošle sezone ne mora ništa da znači. Iskustvo mi govori da se slika ovde menja svakih šest meseci. Ovo prvenstvo je kompletno drugačije od prethodnog, ali je ambicija ista kao lane, i sad ćemo u Brižu ići na pobedu. Pre 14 meseci je delovalo da to nema smisla, niti je bitno da li smo sad bolji nego tad, već da važno da pokažemo ambiciju”, predočio je Kompani.

 Klub sa stadiona “Jan Brejdel” je završio još jedan neuspešan boravak u grupnoj fazi Lige šampiona, primio 20 golova na šest utakmica i sada u potpunosti može da se posveti belgijskom šampionatu. Derbi će biti interesantan i zbog činjenice da se u u Briž vraća Lior Rafaelov, čovek koji je sedam godina nosio dres današnjeg domaćina (osvojio dve titule, jedan Kup i jedan Superkup), potom tri godine bio u Antverpenu, a od letos je jedan od najuticajnijih igrača Anderlehta, ako autor 13 golova.

“Nadam se da će navijači pozdraviti Rafu kako samo oni znaju zbog svega što je uradio za naš klub. Ne verujem da će atmosfera prema njemu biti negativna, jer je dosta značio ovom timu. Zaslužuje aplauz pre nego što utakmica počne” poziva trener Pol Klemen navijače da prirede toplu dobrodošlicu krilnom vezisti.

Tri puta uzastopno Anderleht i Briž okončavali su međusobne okršaje nerešenim rezultatom, ali su potvrdili da umeju da režiraju goleade. Prosek u poslednje dve godine, odnosno na minulih 11 odmeravanja je 3,3 pogotka po meču. U tom periodu samo u tri slučaja nisu se tresle obe mreže na istom susretu.  U derbiju se nikad ne zna, prognoze su nezahvalne, tako i ovog puta niko ne može da kaže ko će pobediti, ali se čini izvesnim da nas čeka efikasno popodne u Flandriji. Primera radi, na četiri od pet poslednjih utakmica Anderlhta redovno su viđena najmanje po četiri gola. Briž je još bolji, jer u minulih sedam susreta samo protiv Zulte Varegema nije stigao do margine od pet pogodaka. Kad se na to doda da je prošle sezone bilo 2:2 i 3:3, a u prvom delu ove 1:1 deluje da su pogoci sigurica.

ŽUPILER PRO LIGA - 20. KOLO

Petak

Seren – Kortrajk 0:2 (0:0)

/Palaversa 54, Selemanije 59pen/

Subota

Beršot - Ostende 0:2 (0:2)

/Ambroz 41, Gaj 42/

Union - Serkl Briž 3:2 (0:2)

/Mitoma 57, Niuvkup 75, Daland 90+1ag - Utkus 8, Matondo 24/

Varegem - Mehelen 3:2 (0:1)

/Fosen 53, De Neve 90+1, Domp 90+4 - Mrabti 37, Storm 74/

Gent – Sent Trujden 2:1 (1:0)

/Depotr 27, Tisudali 64 – Hara 85/

Nedelja

13.30: (2,00) Klub Briž (3,45) Anderleht (3,80)

16.00: (2,90) Epen (3,45) Šarlroa (2,45)

18.30: (2,10) Genk (3,45) Antverpen (3,50)

21.00: (2,60) Leven (3,30) Standard (2,70)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

Lior RafaelovLior RefaelovKlub BrižAnderleht

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara