Najprijatnija iznenađenja dosadašnjeg toka sezone (©Starsport)
Najprijatnija iznenađenja dosadašnjeg toka sezone (©Starsport)

Ne postoji jedan način da napraviš vreli letnji hit

Vreme čitanja: 4min | pon. 16.09.24. | 10:19

OFK Beograd Mozzart Bet i Mladost dva su krajnje suprotna primera. A oba funkcionišu

Crvena zvezda ispred svih. Nikakvo iznenađenje, to se i očekivalo, toliko da se odavno priča o tome da je apsolutno nezanimljiva šampionska trka svakako među glavnim razlozima što su tribine stadiona “Rajko Mitić“ siromašno popunjene na domaćoj sceni, iako crveno-beli proživljavaju najbolje trenutke u 21. veku.

No, nije baš da je Mozzart Bet Superliga lišena bilo kakve neizvesnosti, jer odmah ispod, tamo gde su svi očekivali Partizan, TSC, eventualno Vojvodinu, Čukarički, u najšokantnijem slučaju Radnički 1923 ili Novi Pazar, tamo se danas šepure OFK Beograd i Mladost iz Lučani.

Izabrane vesti

Jedan povratnik iz nižih liga u kojima je proveo dugih osam godina. Drugi već starosedelac u eliti, mada sa popularnošću takvom da je utisak da fudbalska Srbija suzu ne bi pustila kada bi Mladost ispala. Mada joj se mora priznati da u ovih poslednjih nekoliko godina, lučanska miljenica prikazuje neverovatnu sposobnost da se prilagodi novim okolnostima, a to je samo po sebi pomalo iznenađujuće jer se uz Mladost uvek vezivalo uverenje da je to klub koji živi u nekom, prošlom dobu, zavistan od jedne fabrike, sa onim starim komunističkim kadrovima koje je navodno pregazilo vreme.

A evo, Radoš Milovanović je odavno pokojni, Mladost i te kako živa, jer Neško Milovanović je verovatno bolje od bilo koga drugog shvatio kako se iz “bonus pravila“ izvlače najveći benefiti. Samo u poslednje dve godine od prodaja igrača se u klub slilo 6.000.000 evra (Mićević, Gordić, Jojić, Sremčević, Veličković), rezultati ne da ne trpe, nego evo je Mladost na drugom mestu na tabeli.

Iza nje, samo zbog zbog jednog gola razlike, sasvim drugačiji projekat, oslonjen na porodične odnose rukovodioca OFK Beograda i Crvene zvezde, te na potpunu drugačiju poslovnu politiku od one lučanske: na masovniju promociju mladih igrača. OFK Beograd Mozzart Bet može da se pohvali da je ove sezone na teren poslao najmlađu startnu postavu: Popović – Vukićević, Đermanović, Lazić – Cvetković, Ado, Paločević, Anan – Obradović, Kahvić, Stanojlović su imali 22,5 godina kada su na gostovanju kod TSC slavili sa 1:0.

Ovaj tim koji je šokirao Partizan u Zaječaru bio je nešto stariji, jer su od prvog minuta zaigrali i iskusni Marko Gobeljić i Samjuel Ovusu, ali više je nego očigledno opredeljenje Andreja Mrkele i Kostadina Terzića da na istoku Srbije – bar dok se ne sredi Omladinski stadion, a to neće tako skoro – napravi lansirnu rampu za talentovane momke od kojih klub može dobro i da zaradi.

Mladost to radi na drugačiji način, afirmisala je već Gordića, Jojića, Sremčevića, Veličkovića, ali su oni uvek bili pod mentorstvom starih superligaških kajli. Mladost je tako ove sezone izvela najstariju postavu i Čukarički savladala sa 3:1 sa startnom jedanaestorkom koja je u proseku imala 32,4 godine: Stamenković – Ćirković, Joksimović, Cvetinović, Andrić, Udovičić – Pejović, Tumbasević – Ljubomirac, Ćirić – Krsmanović.

Baš zbog te starosti svi relevantni sajtovi su vrednost tima Nenada Lalatovića procenili na skromnih 5.200.000 evra, pa ispada da samo Jedinstvo i Tekstilac imaju “gore“ timove u Mozzart Bet Superligi. Tabela pak govori drugačije, a i te “procenjene vrednosti“ mogle bi da padnu u vodu kada se budu prodavali Ćirić i Krsmanović.

Gde se još razmimozilaze OFK Beograd Mozzart Bet i Mladost Lučani? Recimo, u tome što je prosečan stanovnik Lučana u klubu već 521 dan, odnosno otprilike godinu i po dana. I po tom parametru samo TSC ima verniji ili bolje reći uigraniji tim. OFK pak ima najsvežiju ekipu, s prosečnim stažom od svega 142 dana na Karaburmi, odnosno ni celih pet meseci u klubu.

A, šta im je zajedničko? Dobar rezultat i pre svega to što i jedni i drugi imaju plan kako da rastu. I bez obzira na to što ti planovi jedva da imaju dodirnih tačaka – za sada funkcionišu. To se odrazilo i na samopouzdanje ekipa, pa su baš OFK i Mladost osvojili najviše bodova u Mozzart Bet Superligi posle preokreta. Odnosno nakon što su gubili. OFK ih je sakupio čak devet u pobedama nad Partizana, Napretka i baš Mladosti na startu sezone. Lučanci šest, protiv TSC-a i Radničkog 1923 u poslednja dva kola.

Mladost je takođe najbolja u Superligi po broju realizovanih šansi, jedina sa procentom iznad 20 odsto. Zato je valjda jedina i uspela da odoli Crvenoj zvezdi. OFK je pak jedini uspeo da savlada Partizan.

Ne moramo dakle svi da budemo isti, niti svi da verujemo u nekakvu apsolutnu istinu. Tako nešto ne postoji. Postoje samo različiti putevi do uspeha. Nekome će odgovarati ovakvi, drugome onakvi, bitno je samo da svako pronađe svoj pravac. OFK Beograd Mozzart Bet i Mladost su izgleda na pravom putu.

MOZZART BET SUPERLIGA - 8. KOLO

Petak

Spartak - IMT 2:0 (1:0)

/Todoroski 15, 58/

Subota

Vojvodina - Železničar 2:0 (2:0)

/Petrović 9, Seri 43/

Crvena zvezda - Napredak 2:0 (1:0)

/Duarte 29 penal, Ivanić 47/

Mladost Lučani - Radnički Kragujevac 2:1 (0:1)

/Pejović 48 penal, 55 penal - Evandro 11/

Nedelja

Novi Pazar - Čukarički 2:2 (2:1)

/Đuranović 19, Mesarović 40 - Melo 16, Stanković 68/

OFK Beograd - Partizan 3:2 (1:2)

/Ovusu 18, Paločevič 85 pen, Stoiljković 90+6 - Filipović 15, Zubairu 40/

Tekstilac - TSC 2:1 (0:0)

/Skrobonja 48, Sredojević 55 – Stanić 64/

Ponedeljak

20.00 (4.10) Jedinstvo Ub (3.50) Radnički Niš (1.90)

***Kvote su podložne promenama




tagovi

OFK BeogradMladost LučaniMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara