Ne, ovo (još) nije najefikasnije četvrtfinale u istoriji Lige šampiona

Vreme čitanja: 3min | sre. 17.04.24. | 11:02

Ali, biće, sasvim izvesno, već večeras, dok je za rušenje totalnog rekorda potrebno još devet golova...

Iako je to i dalje samo subjektivni osećaj – ne vara vas! Gledamo najspektakularnije četvrtfinale u istoriji Lige šampiona. A tek smo na polovini revanša. Pari Sen Žermen i Borusija Dortmund čekaju društvo u polufinalu, a Mančester Siti i Real Madrid, odnosno Bajern i Arsenal večeras kreću „od nule“.

Da li je ovo i najefikasnije četvrtfinale ikada? Verovali ili ne, iako je na šest utakmica postignuto 29 golova, odgovor je – ne. Preciznije – ne još.

Izabrane vesti

Otkako se elitno takmičenje zove Liga šampiona, a i otkako se igra po sistemu koji baš ovim izdanjem peva svoju labudovu pesmu, najefikasnije četvrtfinale odigrano je pre okruglo 20 godina, u sezoni 2003/04, kada je na osam mečeva postignuto 30 golova.

Trećinu su u svom dvomeču (5:5) postigli Real Madrid i Monako, a tim iz Kneževine prošao je na gol više u gostima (4:2, 1:3). Deportivo iz La Korunne priredio je onaj spektakularan preokret protiv Milana (1:4, 4:0). Porto je u prvom meču pobedio Lion, pa u revanšu sa 2:2 odbranio tu prednost na putu ka kasnijoj tituli prvaka Evrope, dok je u londonskom derbiju Čelsi, nakon 1:1 na Stamford Bridžu, u revanšu savladao Arsenal kao gost sa 2:1.

U fudbalu je zaista sve moguće, ali imajući u vidu trend dosadašnjih utakmica, ali i to kakve ekipe večeras izlaze na teren, mnogo je realnija opcija da se nećemo čestito ni zavaliti u fotelje, a da će ovaj rekord već biti oboren.

E sad, ako posmatramo kompletan istorijat elitnog takmičenja - ono kada se igrao Kup šampiona - izazov pred Kejnom, Halandom, Vinisijusom, Trosarom i društvom je ipak mnogo veći. U tom periodu postojala su četiri efikasnija izdanja četvrtfinala, a tu imamo dva kurioziteta. U sva četiri učestvovali su najbolji srpski timovi, a najefikasnije je zapravo bilo prvo izdanje Kupa šampiona, u sezoni 1955/56.

Tada je na osam mečeva postignuto 37 golova, a nečemu što će, eto, ostati svojevrsni rekord sve do današnjih dana, doprineli su i fudbaleri Partizana, koji su u revanšu pobedili Real sa 3:0, što ipak nije bilo dovoljno da se nadoknadi 0:4 iz Madrida.

Gol manje postignut je u četvrtfinalu u sezoni 1957/58. Da, to je ona sezona u kojoj je Crvena zvezda eliminisana od Mančester Junajteda (2:1, 3:3). Da, to je ona revanš utakmica protiv Bezbijevih beba veče uoči tragedije u Minhenu...

Još su, u dva navrata, postignuta po 34 gola u ovoj fazi takmičenja – u sezoni 1965/66, onoj u kojoj je Partizan igrao finale protiv Reala, a prethodno, u četvrtfinalu, protiv Sparte iz Praga u revanšu „petardom“ (5:0) nadoknadio ubedljiv poraz (1:4) u Čehoslovačkoj; te u sezoni 1956/57, kada je Zvezda pobedila CSKA sa 3:1, pa u revanšu u Sofiji izgubila sa „dovoljnih“ 1:2 i prošla u polufinale, gde ju je kasnije zaustavila Fjorentina.

Dakle, za totalni rekord večeras je potrebno još devet pogodaka. Na poslednja četiri međusobna duela Bajerna i Arsenala postignuta su 22. Mančester Siti je na svakoj od prethodnih devet utakmica ove sezone u Ligi šampiona davao tačno po tri. Real je na svakoj od poslednjih 29 ove sezone dao bar po jedan.

Nije uvek sve ni u golovima, kad igraju ovakve ekipe nekad su pune oči i na 0:0, ali nekako miriše na istoriju. Baš miriše.


tagovi

Liga šampiona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara