Romelu Lukaku (©Reuters)
Romelu Lukaku (©Reuters)

Ne možeš sa nožem u revolveraški obračun: Lukaku razneo odbranu Arsenala i upisao se kao Plavac (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 22.08.21. | 19:22

Nije londonski derbi ono što je nekad bio, Čelsi je klasa iznad gradskog rivala

Posle razočaravajućeg starta i poraza od Brentforda, Arsenal je u drugom kolu Premijer lige dočekao aktuelnog prvaka Evrope - Čelsi. Okršaj londonskih rivala po pravilu nosi epitet derbija, ali bi to uskoro moglo da se promeni. Ako već nije. Razlika u klasi osetila se i danas. Plavci su se i na Emirejtsu za sve pitali. Rutinski su stekli dva gola prednosti u prvom poluvremenu, pa su u drugom samo priveli posao kraju. Bez prevelike muke - 2:0 (2:0).

Već godinama timovi iz prestonice imaju drugačije ambicije. Čelsi želi samo trofeje, Arsenal da se vrati na staze stare slave - ali mu ne ide. I dok su Plavci u poziciji da dovedu jednog od najboljih napadača današnjice, preciznije da vrate Romelua Lukakua u svoje redove za 115.000.000 evra, Tobdžije još jednu godinu zaredom pokušavaju da skroje novi tim. Sposoban da se takmiči na visokom nivou, ali i da ima potencijal da se domogne starih visina. Ruku na srce, skupoceno pojačanje iz Brajtona danas nije bilo u protokolu zbog bolesti - 58.500.000 evra plaćeni Ben Vajt nije mogao da pomogne Mikelu Arteti i drugovima. Pitanje je ipak da li bi i mladi Englez nešto promenio.

Izabrane vesti

Pred naletima belgijskog gorostasa tresla su se kolena štoperskom tandemu Gunera - Robu Holdingu i Pablu Mariju. Sam pogleda na postave pred početak utakmice nagoveštavao je da će se Lukaku sladiti. Mateo Kovačić i Žoržinju su hapsili kreativce rivala, Arsenal je u uvodnih 45 minuta uputio svega dva udarca ka protivničkom golu. Samo Lukaku je imao dvostruko više šuteva. Mejson Maunt i Ris Džejms su pojedinačno stvorili više prilika (po tri) u prvom delu od svih Artetinih izabranika zajedno (dve). U nastavku su se Plavci malo i opustili, domaćin je krenuo nešto ozbiljnije u napad, ali Eduar Mendi je tek jednom bio ozbiljno ugrožen. Bernd Leno je na drugoj strani ponovo imao pune ruke posla.

Mikel Arteta ispred tribine sa navijačima Arsenala (©Reuters)Mikel Arteta ispred tribine sa navijačima Arsenala (©Reuters)

Nastavio je Arsenal da razočarava svoje navijače. Po prvi put je od 1992. godine u zoni ispadanja posle više od jedne odigrane utakmice u sezoni. U 118. godina dugoj istoriji u elitnom rangu takmičenja nijednom nije počeo sezonu bez gola i bodova nakon uvodna dva meča. Do danas. Arteta je doživeo 20. poraz kao trener Tobdžija u Premijer ligi. Na 60. utakmici. Arsen Venger je po 20. put bio savladan tek na 116.

Hrabro je krenuo Arsenal, a onda je porozna odbrana po ko zna koji put vratila Tobdžije u realnost. Proleteo je Lukaku kroz sredine, otresao Pabla Marija i prihvatio pas Risa Džejmsa sa desne strane, pa je u 15. minutu probio led na svom drugom debiju u dresu Plavaca. Postizao je golove na prvim mečevima u prethodne tri sezone. Minule dve u Italiji protiv Lečea i Fjorentine, ovoga puta žrtva je bio Arsenal.

Takođe, Belgijanac je bio strelac na debijima u dresu Vest Bromviča, Evertona i Mančester junajteda. Prvi gol u dresu Čelsija postigao je 10 godina posle debitantskog nastupa. U prvom mandatu na Stamford Bridžu upisao je svega 15 nastupa i nije uspeo da se upiše u listu strelaca. Sasvim je jasno da će druga epizoda u klubu biti daleko uspešnija.

Bio je to njegov 114. pogodak u Premijer ligi, pa je preskočio Jana Rajta i postao 20. najbolji strelac u istoriji takmičenja i tek osmi stranac sa 50 ili više golova kod kuće i na strani.

Potpuno je Lukakuov pogodak razoružao Tobdžije. Povijala se odbrana Arsenala u nastavku pred naletima čete Tomasa Tuhela. Ponovo je poklekla u 30. minutu, kada je Ris Džejms ostao sam na desnoj strani, pa je projektilom prosto probušio mrežu iza Bernda Lena. Od tog trenutka je zatvorio prilaze ka golu, kontrolisao sredinu terena i do poluvremena nije bilo izglednijih prilika.

Zaigra je Arsenal nešto hrabrije u nastavku. Nije imao drugo rešenje. To je umelo da ostavi prostora Plavcima, pa je Maunt u 58. minutu mogao dodatno da uveća prednost. Bio je za malo neprecizan. Najbolju šansu Artetina ekipa imala je u 60. minutu. Posle kornera je Mari spustio loptu glavom na ivicu peterca sa druge stative, na pravom mestu našao se Holding, ali je glavom tukao tik pored gola.

Imao je domaćin i sreće da ne doživi katastrofu, kada je u finišu ostao bez goriva. Na tome može da se zahvali Berndu Lenu, koji je još jednom obesmislio potez uprave da za 28.000.000 evra angažuje Arona Ramsdejla. Zaustavio je udarac glavom Lukakua sa par metara, lopta se potom odbila u prečku, a u finišu je sprečio i Kaija Haverca da se sa ivice peterca upiše u listu strelaca.


PREMIJER LIGA - 2. KOLO

Subota

Liverpul - Barnli 2:0 (1:0)

/Žota 18, Mane 58/

Aston Vila – Njukasl 2:0 (1:0)

/Ings 45+3, El Gazi 62/

Kristal Palas – Brentfod 0:0

Lids – Everton 2:2 (1:1)

/Klih 41, Rafinja 73 – Kalvert Luin 30, Grej 50/

Mančester Siti – Norič 5:0 (2:0)

/Krul 7 ag, Griliš 22, Laport 64, Sterling 71, Marez 85/

Brajton - Votford 2:0 (2:0)

/Dafi 10, Mopej 41/

Nedelja

Sautempton - Mančester Junajted 1:1 (1:0)

/Fred 30ag - Grinvud 55/

Vulverhempton - Totenhem 0:1 (0:1)

/Ali 9pen/

Arsenal - Čelsi 0:2 (0:2)

/Lukaku 15, Džejms 35/

Ponedeljak

21.00: (2,65) Vest Hem (3,25) Lester (2,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Romelu LukakuRis DžejmsMikel ArtetaČelsiArsenal

Obaveštavaj me

Arsenal
Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara