Ne igraju lepo? Ne znaju bez Ibre? Slučajno izbacili Italiju? A da možda počnemo da cenimo Šveđane, odoše ljudi i na EURO (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pet. 15.11.19. | 22:57

Markus Berg pokorio Bukurešt, sedam različitih strelaca za Španiju, Barela sila u Zenici

Pre dve godine eliminisali su Italiju i tad se pričalo da je slučajno. Na Mundijalu su tukli Južnu Koreju i Meksiko i jedva izgubili od Nemaca golom Tonija Krosa u nadoknadi. Imali su i nekoliko opipljivih rezultata u Ligi nacija, a onda u kvalifikacijama za EURO pokazali da su izrasli u ozbiljnu reprezenatciju. Potvrda je stigla u Bukureštu, Šveđani su kolo pre kraja tamičenja u Grupi F osigurali plasman na još jedno veliko takmičenje.

I koga sad briga za utisak? Za priče o snagatorima, a na umetnicima? Za ne toliko atraktivan fudbal? Za eru posle Zlatana Ibrahimovića u kojoj se „neće videti“?

Izabrane vesti

Tri krune imaju kontinuitet. Imaju i sposobnost da sačuvaju pribranost u uzavreloj atsmosferi kakvu je kreiralo 55.000 Rumuna. Na sve su je imuna selekcija Janea Andersona, maltene peške je dobila meč na Nacionalnoj areni (2:0) i osigurala mesto među 24 najbolje selekcije Starog kontinenta.

Što je najvažnije, učinila je to u direktnom obračunu sa Rumunijom, kojoj ni pomoć sa tribina nije vredela. Jednostavno, videla se razlika u klasi, koju je selekcija sa severa Evrope demonstrirala od prvog minuta, a valorizovala na krilima sjajnog napadača Markusa Berga. Centarfor Krasnodara najpre je poturio glavom posle odličnog prodora Emila Forzberga, da bi zatim odložio loptu Robinu Kajsonu i tu je bio kraj. Već u 34. minutu. Švedska ide na EURO. Tamo i pripada.

Jedan od glavnih favorita za visok plaman, možda i titulu, biće Španija. Furija je doslovce preletela grupu, i pre poslednjeg kola osigurala je plasman, ali su joj pobede u završnim rundama važne kako bi stekla status nosioca. Uspela je u prvoj misiji, jer je prema očekivanju u Kadizu savladala Maltu – 7:0.

I ispisala istoriju, jer se prvi put otkako se fudbal igra u Španiji desilo da državni tim pobedi sa sedmoricom različitih strelaca. Redom su pogađali Alvaro Morata, Santi Kazorla, Pau Tores (samo 58 sekundi pošto je ušao na teren), Pablo Sarabija, Danijel Olmo (gol na debiju), Đerard Moreno (uz to imao i tri asistencije) i Hesus Navas.

U Zenici je Italija potvrdila da pod palicom Roberta Mančinija sazreva. Azuri su na Bilinom polju možda lakše nego što su i sami očekivali savladali Bosnu i Hercegovinu i, uz Belgiju, ostali jedini tim u kvalifikacijama koji je ostvario sve pobede.

Za devetu uzastopnu najzaslužniji je Nikolo Barela, posle asistencija Frančesku Ačerbiju i Andrei Belotiju, između kojih i sam pogodio cilj.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

Petak

GRUPA D
Švajcarska - Gruzija 1:0 (0:0)
/Iten 77/

Danska - Gibraltar 6:0 (1:0)
/Skov 12, 64, Gitkjer 47, Braitvajt 51, Eriksen 85, 90+4/

GRUPA F
Norveška - Farska Ostrva 4:0 (2:0)
/Reginijusen 4, Fosum 8, Serlot 62, 65/ 

Španija - Malta 7:0 (2:0)
/Morata 23, Kazorla 41, Tores 62, Sarabija 63, Olmo 69, Đ. Moreno 71, Navas 85/

Rumunija - Švedska 0:2 (0:2)
/Berg 18, Kvajzon 34/

GRUPA J
Finska - Lihtenštajn 3:0 (1:0)
/Tuominen 21, Puki 66. penal, 75/

Jermenija - Grčka 0:1 (0:1)
/Liminios 34/

BiH - Italija 0:3 (0:2)
/Aćerbi 21, Insinje 31, Beloti 53/

Pogledajte novu epizodu serije Ekipizza...

FOTO: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara